Ucraina a primit modernul sistem de apărare antiaeriană IRIS-T din Germania – Spiegel
Ucraina a primit sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T, a informat marți revista Der Spiegel, după ce luni ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, susținea că modernul sistem promis din vară va ajunge în câteva zile.
Germania a predat Ucrainei primul dintre cele patru sisteme de apărare aeriană Iris-T promise, iar predarea a avut loc marți în apropierea graniței polono-ucrainene.
Germans say the first IRIS-T air defense system is in Ukraine now https://t.co/8WMbuOMupl
— Illia Ponomarenko \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 (@IAPonomarenko) October 11, 2022
Ministerul german al Apărării nu a putut confirma imediat informația atunci când a fost contactat de Reuters.
Guvernul federal și-ar ține astfel o promisiune pe care cancelarul Olaf Scholz (SPD) a făcut-o la începutul lunii iunie.
Potrivit caracteristicilor sale, sistemul de apărare antiaeriană poate proteja o zonă de mărimea Kievului.
Potrivit guvernului federal, arma este cel mai modern sistem de apărare antiaeriană din Germania, fiind dezvoltată de compania germană Diehl Defence.
Rachetele antiaeriene pot lovi ținte la o înălțime de până la 20 de kilometri și la 40 de kilometri distanță. Raza lor de acțiune este astfel semnificativ mai mare decât, de exemplu, a rachetelor antiaeriene lansate de umăr, cum ar fi rachetele antiaeriene Stinger, furnizate de asemenea de Germania Ucrainei.
Fiecare sistem costă 140 de milioane de euro, spunea diplomatul Andriy Melnyk, în luna iunie potrivit Bloomberg.
Rusia a bombardat luni dimineață la o oră de vârf mai multe orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, ucigând civili și afectând furnizarea de energie electrică, lovituri pe care le-a revendicat președintele rus Vladimir Putin, acuzând Ucraina de ”atac terorist” după o explozie pe podul Kerci, care leagă Crimeea și Rusia.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus marți că poartă discuții cu companiile de apărare și cu membrii alianței cu privire la modul de a spori producția de arme și de a reaproviziona stocurile care au fost golite de livrările de materiale pentru a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia.
El a mai spus că Ucraina are nevoie de arme letale, artilerie, vehicule blindate, sisteme de apărare aeriană și arme anti-tanc.