Madagascar și-a concediat ministrul de Externe fiindcă a votat împotriva anexării teritoriilor ucrainene de către Rusia
Președintele Madagascarului l-a concediat pe ministrul său de Externe fiindcă a votat pentru rezoluția ONU care condamnă anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate, au declarat miercuri pentru Reuters două surse din administrația prezidențială de la Antananarivo.
Mutarea vine după ce miercurea trecută Adunarea Generală a ONU a votat în procent covârșitor pentru condamnarea a ceea ce a catalogat drept „tentativa ilegală de anexare” a patru regiuni ucrainene de către Rusia: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.
Dintre cele 193 de state membre ale Adunării Generale, 143 au votat pentru rezoluția care de asemenea a reafirmat suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.
Sursele Reuters afirmă că președintele Andriy Rajoelina l-a concediat pe ministrul său de Externe Richard Randriamandrato fiindcă a fost unul dintre cei care au votat în favoarea rezoluției.
Invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie a pus numeroase țări africane într-o poziție diplomatică stingheră. Multe dintre acestea au o istorie de relații complicate cu Occidentul și fosta Uniune Sovietică însă legături economice importante cu Rusia.
Poziție de neutralitate a țărilor africane față de războiul dintre Rusia și Ucraina
În mare parte statele africane au evitat să își asume o poziție față de conflict, un motiv de frustrare pentru țările din Occident. Situația a fost criticată inclusiv de către președintele francez Emmanuel Macron în luna iulie.
Până la votul de săptămâna trecută Madagascar s-a abținut de fiecare dată la voturile asupra diferitelor rezoluții legate de criza ucraineană.
Guvernul de la Antananarivo și-a explicat decizia prin politica de neutralitate și nealiniere.
18 din cele 35 de țări care s-au abținut la votul de miercurea trecută privind anexarea teritoriilor ucrainene formalizată de Vladimir Putin pe 30 septembrie au fost din Africa.
Singurele țări care au votat împotriva rezoluției au fost Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Siria și Nicaragua.
Urmărește ultimele evoluții din a 238-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.