Sari direct la conținut

FOTO Sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T a început să își facă treaba în Ucraina

HotNews.ro
Sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T, Foto: Schoening / imageBROKER / Profimedia
Sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T, Foto: Schoening / imageBROKER / Profimedia

Mai multe fotografii distribuite pe rețelele de socializare arată că sistemul modern de apărare antiaeriană IRIS-T furnizat de Germania Ucrainei a început deja să fie folosit de forțele armate ucrainene.

Imaginile arată că rămășițe ale uneia dintre rachetele sol-aer lansate de acesta au fost găsite de localnici în zona Kievului care, la fel ca alte orașe importante din Ucraina, a fost vizat de un atac cu rachete de croazieră ale rușilor lunea trecută.

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker amintesc că sistemul IRIS-T a fost proiectat să doboare ținte precum rachetele de croazieră folosite de forțele armate ale Rusiei, precum o rachetă Kh-101 doborâtă astăzi în regiunea Cernihiv, deși probabil nu de către sistemul de fabricație germană.

Christine Lambrecht, ministrul german al Apărării, a anunțat pe 11 octombrie că sistemul IRIS-T promis Ucrainei de guvernul de la Berlin a ajuns la Kiev.

Cancelarul german Olaf Scholz anunțase pe 1 iunie că Germania va trimite Ucrainei acest sistem de apărare aeriană, cel mai modern din dotarea forțelor armate ale Berlinului.

Ucraina primește tot mai multe sisteme de apărare antiaeriană

Marțea trecută, președintele american Joe Biden i-a promis de asemenea omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că SUA vor furniza Ucrainei sisteme avansate de apărare antiaeriană.

În timpul unei convorbiri telefonice, președintele american și-a exprimat de asemenea „condoleanțele” omologului său, după atacurile masive ale Rusiei asupra Kievului și a altor orașe ucrainene.

Zelenski anunțase deja la sfârșitul lunii septembrie că Ucraina a primit din SUA rachete pentru Sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS).

Statele Unite s-au angajat în vară să trimită Kievului două sisteme de apărare antiaeriană NASAMS însă până la anunțul făcut de președintele ucrainean pe 25 septembrie nu a fost clar dacă aceste lansatoare ajunseseră în Ucraina.

NASAMS, un sistem sol-aer dezvoltat de compania americană Raytheon Technologies și norvegenii de la Kongsberg, este folosit în prezent de 12 țări din întreaga lume, inclusiv o serie de țări membre ale NATO (SUA, Norvegia, Olanda, Spania, Lituania și Ungaria).

Urmărește ultimele evoluții din a 238-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro