Sari direct la conținut

Cum se va schimba războiul din Ucraina în timpul iernii? Importanța războiului energetic purtat de Vladimir Putin

HotNews.ro
Armata ucraineana, Foto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images
Armata ucraineana, Foto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Armata ucraineană a afirmat deja că ploile de toamnă au dus la încetinirea ofensivei din regiunea Herson, însă cum va fi afectat războiul din Ucraina de sosirea iernii și, mai important, ce urmărește Vladimir Putin prin războiul energetic pe care îl poartă?

Mick Ryan, generalul australian în retragere devenit cunoscut după izbucnirea războiului pe 24 februarie datorită numeroaselor analize pe care le-a publicat cu privire la situația de pe front și cadrul geopolitic mai larg, afirmă într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter că lunile de iarnă vor avea un impact asupra conflictului, dar că el nu va „îngheța”, după cum se așteaptă unii.

El amintește că multe persoane au început să compare sosirea iernii în Ucraina cu Războiul de Iarnă ruso-finlandez dus între noiembrie 1939 și martie 1940, când finlandezii au rezistat unei invazii masive a țării lor de către Uniunea Sovietică, până când un tratat de pace a dus la încetarea temporară a ostilităților.

„Războiul de Iarnă este folosit ca un exemplu istoric de David versus Goliat, precum și pentru a ilustra folosirea iscusită a terenului de către o forță militară aflată în apărare. Dar el oferă și o altă lecție importantă pentru observatorii războiului din Ucraina: războaiele pot fi duse iar bătălii pot fi câștigate chiar și în timpul celor mai extreme condiții meteo, inclusiv în ierni aspre”, afirmă Ryan.

General-maiorul australian explică de asemenea că atât strategia militară a Moscovei, cât și cea a Kievului, se bazează pe continuarea războiului în timpul iernii, deși acestea au abordări diferite.

Ce va urmări Rusia în timpul lunilor de iarnă

Pentru Rusia obiectivul este de a prelungi conflictul în lunile de iarnă și în anul viitor. Un element cheie în îndeplinirea acestui obiectiv va fi trimiterea la luptă a maselor de recruți proaspăt încorporați după decretarea mobilizării parțiale pentru a stabiliza linia frontului.

Însă, potrivit ofițerului australian, cel mai important aspect al strategiei Rusiei pentru iarnă este războiul său strategic în domeniul energetic.

Atacurile rusești cu rachete și drone kamikaze Shahed 136 împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei au afectat deja 30% din capacitatea de generare a energiei în Ucraina, urmând să ducă în lunile de iarnă la restricții privind încălzirea și alte greutăți pentru populație.

FOTO: Kremlin.ru

Deși oamenii au început să se aprovizioneze cu haine groase și lemne de foc de ceva timp, numeroși ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele sau trăiesc în case și blocuri avariate, lucru ce îi face vulnerabili în fața gerului din lunile de iarnă.

„Această ‘negare a căldurii’ de către Putin în cele mai friguroase ierni ale războiului este o strategie deliberată de a teroriza populația și a pune presiuni pe guvernului ucrainean fie să accepte o încetare a focului, fie să le acorde alte concesii invadatorilor ruși”, afirmă Ryan.

Obiectivul războiului energetic dus de Vladimir Putin

Roger Housen, un fost colonel al armatei belgiene, afirma într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Libre Belgique pe 17 octombrie, că această nouă strategie a lui Vladimir Putin „trimite un dublu semnal: le arată cetățenilor ucraineni că le poate face viața mizerabilă și demonstrează guvernului ucrainean că Rusia are încă multe resurse pentru a provoca pagube țării”.

Colonelul Housen afirma de asemenea că, dacă până acum în cursul războiului Rusia nu a reușit să îi demoralizeze pe ucraineni, situația s-ar putea schimba în următoarele luni, „când începe să fie cu adevărat frig, când alimentele devin din ce în ce mai puține, când oamenii nu au venituri din cauza distrugerii infrastructurii economice și când lucrurile devin cu adevărat catastrofale”.

Mick Ryan afirmă însă că, deși dorit de Vladimir Putin, acesta este un scenariu „puțin probabil”, amintind de reziliența extraordinară arătată de ucraineni până acum și sprijinul extrem de ridicat pentru continuarea războiului până la eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia.

„Putin spera probabil ca până acum acest război energetic strategic să aibă un impact mai mare asupra populațiilor țărilor europene care deveniseră dependente de energia rusească. Însă un cumul de factori printre care noile surse de energie, raționalizările și umplerea depozitelor de gaze înseamnă că Putin nu a reușit să extorcheze europenii să își reducă susținerea pentru Ucraina”, afirmă generalul australian.

El cauționează însă că această atitudine a europenilor s-ar putea schimba.

FOTO: Andriy Andriyenko / Zuma Press / Profimedia Images

Problemele cu care se va confrunta armata ucraineană iarna

Pentru ucraineni, care timp de 8 luni au dus lupte grele pentru a prelua inițiativa de la forțele rusești în război, obiectivul va fi de a continua să își exploateze acest avantaj și să folosească lunile de iarnă ca o oportunitate de a continua să își elibereze teritoriul.

De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit tocmai despre acest lucru luni noaptea, când s-au împlinit 8 luni de la declanșarea războiului pe 24 februarie. Liderul de la Kiev a afirmat că Ucraina își eliberează teritoriul „pas cu pas” și „distruge a doua armată a lumii” în acest timp.

Mick Ryan subliniază însă că acest lucru nu va fi lipsit de provocări.

Frigul secătuiește soldații de energie mai rapid decât temperaturile calde. Hainele groase de iarnă, hrana caldă și adăpostirea de intemperii sunt elemente cheie pentru menținerea capacității de luptă a unei forțe militare.

În plus, folosirea vehiculelor de luptă devine problematică. Cele cu roți sunt în mod special vulnerabile față de temperaturile reci și vremea ploioasă, lucru care va avea un impact asupra susținerii logistice de care se vor putea bucura atât soldații ucraineni, cât și cei ruși.

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a explicat deja într-o conferință de presă pe care a susținut-o miercuri că ofensiva ucraineană din Herson a fost încetinită substanțial de sosirea sezonului ploios.

În schimb, vehiculele cu șenile precum tancurile au o mobilitate superioară în astfel de condiții.

FOTO: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Războiul din Ucraina nu va „îngheța” în lunile care urmează

Ascunderea trupelor devine de asemenea mai dificilă. Odată cu dispariția frunzișului și a culorilor verzi în care sunt vopsite majoritatea vehiculelor militare ele vor face un contrast puternic cu albul zăpezii. Căldura emisă de soldați și echipamentele lor devine de asemenea mai ușor de depistat de către echipamentele cu infraroșu.

Misiunile de luptă devin mai dificile atât pentru avioane și elicoptere, cât și pentru drone, plus numeroase alte considerente tactice.

Însă generalul Mick Ryan subliniază că mai multe exemple istorice din ultima sută de ani, nu doar Războiul de Iarnă ruso-finlandez, arată că temperaturile reci nu duc la „înghețarea” conflictelor.

„Ucrainenii, care au fost strategi și tacticieni iscusiți de-a lungul războiului, ar putea ține cont de sfatul finlandezilor din Războiul de iarnă. Ei au descoperit că nu este suficient să te adaptezi unei geografii aspre. Obiectivul ar trebui să fie mai degrabă dezvoltarea unor noi forme de artă operațională care să permită folosirea aceleiași geografii împotriva unui adversar slab adaptat”, afirmă ofițerul australian.

Ryan spune că am putea asista la mai multe adaptări ale ucrainenilor pentru a folosi lunile de iarnă în avantajul lor dar că, oricare ar fi situația, „Ucraina și Rusia vor continua să își urmărească obiectivele lor de război în timpul iernii, deși la un tempo ceva mai scăzut”.

Urmărește ultimele evoluții din a 246-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro