Sari direct la conținut

Care sunt mizele alegerilor la jumătate de mandat din SUA, prin prisma Rusiei

HotNews.ro
miza alegerilor la jumatate de mandat din SUA, prin prisma Rusiei, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
miza alegerilor la jumatate de mandat din SUA, prin prisma Rusiei, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Grupurile pro-Kremlin din Rusia speră că republicanii să câștige la alegerile la jumătate de mandat din SUA controlul asupra Congresului, un rezultat care, cred ei, i-ar îngreuna demersul președintelui democrat Joe Biden de a obține aprobarea pachetelor de ajutor militar pentru Ucraina, relatează Reuters. Unii ruși prevăd de asemenea că aceste alegeri vor fi în cele din urmă distrugerea Americii.

Dar, deocamdată, puțini de la Moscova se așteaptă să se spargă consensul politic bipartizan al SUA asupra Ucrainei, indiferent de rezultatul alegerilor de la jumătatea mandatului de marți. Nici nu se așteaptă ca sprijinul Washingtonului pentru Kiev să scadă semnificativ în curând.

În schimb, rușii pro-Kremlin speră că rezultatele vor fi contestate și că sistemul politic american se va confrunta cu noi tulburări în următorii ani.

Poziția lor reflectă o convingere personală a președintelui Vladimir Putin că invazia Rusiei din 24 februarie a Ucrainei face parte dintr-o realiniere istorică, departe de o lume dominată de SUA la una multipolară în care opiniile unor țări precum Rusia și China trebuie luate în calcul.

„O victorie republicană în alegerile pentru Congresul american nu va duce la o revoluție în politica externă a SUA și la încetarea sprijinului Washingtonului pentru Ucraina”, a scris Alexei Pușkov, un senator rus și specialist în politică externă, pe serviciul de mesagerie Telegram.

„Cu toate acestea, îi va fi mai dificil administrației Biden să împingă programele de ajutor financiar către Kiev prin intermediul Congresului, iar poziția criticilor americani ai ajutorului nelimitat acordat Ucrainei se va consolida considerabil”, a adăugat el.

Pușkov, care a fost sancționat de Uniunea Europeană în martie pentru că a votat pentru a susține politica Moscovei în Ucraina, crede că există o șansă ca republicanii să vizeze ceea ce el a numit cheltuielile „risipitoare” ale lui Biden pe Ucraina până în 2024 în detrimentul popularității democraților.

Dar un raport întocmit de Institutul de Studii Internaționale cu sediul la Moscova, care împărtășește cercetările sale cu Ministerul de Externe al Rusiei și cu alte organisme de stat, a concluzionat că starea de spirit a ceea ce a numit instituția americană și electoratul însemna că alegerile erau puțin probabil să aducă schimbări majore în politica Washingtonului cu privire la Ucraina.

Ucraina rar a apărut ca o îngrijorare cheie a alegătorilor, cei chestionați înaintea alegerilor citând în mare parte îngrijorările legate de probleme interne precum inflația, criminalitatea și avortul.

Rusia speră la o polarizare internă a SUA care ar duce la un război civil

Cercurile ultra-naționaliste ruse erau încrezătoare că alegerile de la jumătatea mandatului – în care se prognozează că republicanii vor câștiga controlul Camerei Reprezentanților și, eventual, al Senatului – ar fi pozitive pentru interesele lor pe termen lung.

Tsargrad, un site de știri și un post de televiziune finanțat de magnatul ultra-naționalist rus Konstantin Malofeev, a prezis că alegerile vor fi în cele din urmă distrugerea Americii.

„Într-un moment critic al istoriei lumii, aceste alegeri ar putea avea un impact major asupra mediului geopolitic, în special asupra Ucrainei”, scrie acesta.

În același timp, potrivit acestuia, alegerile ar detona SUA pe plan interne și ar pune capăt Americii așa cum o știm astăzi, vorbind despre posibilitatea teoretică a unui război civil din cauza polarizării politice și a neîncrederii în rezultatele alegerilor.

Dacă s-ar derula un astfel de scenariu dramatic, Washingtonul, a prezis Tsargrad, nu ar avea capacitatea de a continua să-și continue politica ucraineană.

Într-un articol din RIA, editorialistul Piotr Akopov a prognozat, de asemenea, că Rusia va fi adevărata câștigătoare a alegerilor din SUA, deoarece votul va adânci diviziunile politice înainte de alegerile prezidențiale din 2024, despre care el a prezis că vor fi contestate.

„Chiar dacă supraviețuiește ca stat unic, Statele Unite se vor schimba dramatic și poziția sa globală se va slăbi în orice circumstanță”, a opinat Akopov.

Șeful grupării Wagner a recunoscut că s-a implicat în alegeri

Un înalt oficial al securității cibernetice din SUA a declarat că nu există „nicio amenințare specifică sau credibilă” care să perturbe infrastructura electorală în timpul alegerilor de la jumătatea mandatului de marți din SUA.

Securitatea alegerilor a devenit o problemă cheie în Statele Unite, după ce oficialii au descoperit că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din SUA din 2016 cu o campanie de atacuri cibernetice și propagandă menită să afecteze șansele lui Hillary Clinton de a câștiga împotriva lui Donald Trump.

Mai mult, declarația oficialului din securitate vine la o zi după ce șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut luni pentru prima oară că a încercat să influențeze alegerile din Statele Unite, afirmând că va face acest lucru și pe viitor.

„Am intervenit în alegerile [din Statele Unite], continuăm să intervenim și o vom face și în viitor. Cu grijă, acuratețe, chirurgical și în modul nostru propriu, întrucât știm ce trebuie să facem”, a afirmat cel care este supranumit „bucătarul lui Putin” în comentarii postate pe Vkontakte de serviciul de presă al firmei sale de catering Concorde.

Casa Albă a spus că nu a fost surprinsă de comentariile lui Evgheni Prigojin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro