Sari direct la conținut

Germanii fac cursuri pentru a se descurca în cazul unei pene majore de curent

HotNews.ro
Fizicianul ucrainean Igor Zhuk cu o lanterna frontala in timpul penei de curent din Kiev, Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia
Fizicianul ucrainean Igor Zhuk cu o lanterna frontala in timpul penei de curent din Kiev, Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Ceea ce părea cândva doar un scenariu de film SF, perspectiva unei pene de curent în cea mai mare economie a Europei a devenit acum o ameninţare posibilă în contextul crizei energetice actuale, transmite Reuters.

Încercând să fie eroi în cazul unor pene de curent în viața reală, un număr tot mai mare de germani apelează la cursuri pentru a învăța cum să acționeze dacă se trezesc cufundați în întuneric.

„Dacă se oprește alimentarea cu energie electrică, atunci absolut nimic nu mai funcționează. Și trebuie să înțelegem ce înseamnă cu adevărat „nimic nu funcționează””, a spus Birgitt Eberlin, instructor la Federația Muncitorilor Samariteni (ASB).

Sarcinile simple – de la gătirea unei mese și menținerea hidratării până la îngrijirea animalelor de companie sau până la a suna la apartamentul vecinului – devin provocări majore.

Organizația germană predă cursuri gratuite pe această temă în numele agenției guvernamentale BBK pentru protecție civilă și asistență în caz de dezastre.

Eberlin le vorbește elevilor săi despre elementele de bază – inclusiv despre a face stocuri de lumânări, chibrituri și lanterne – la sediul organizației caritabile din sud-estul Berlinului, înainte de a închide luminile și de a conduce o parte a lecției la lumina lanternelor.

„În urmă cu trei generații, oamenii știau cum este să fii fără electricitate. Astăzi ne dăm seama că abia putem funcționa fără electricitate”, a declarat Albrecht Broemme, un fost șef al pompierilor din Berlin, rechemat de la pensie pentru a ajuta la construirea infrastructurii pentru pandemie, apoi pentru sosirea refugiaților ucraineni.

Agenția națională pentru rețele a Germaniei a avertizat cu privire la posibila raționalizare a gazelor în această iarnă, după ce importurile de energie rusă în Germania au scăzut în urma invaziei Ucrainei.

Cu toate acestea, cu depozitele de gaz aproape pline și o toamnă neobișnuit de caldă, Germania speră să evite întreruperile neanunțate de electricitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro