Un consilier esențial al lui Zelenski indică manevra pe care o încearcă Rusia în războiul din Ucraina. „Direcțiile-cheie” pe care le are însă Kievul
Încercările occidentale de a convinge Ucraina să negocieze cu Moscova după o serie de importante victorii militare ale Kievului sunt „bizare” și echivalează cu o cerere de capitulare, a acuzat, într-un interviu pentru AFP, Mikhailo Podolyak, un consilier esențial al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
„Când ai inițiativa pe câmpul de luptă, este puțin ciudat să primești propuneri de genul: oricum nu veți putea face totul prin mijloace militare, purtați negocieri”, a declarat Podolyak pentru AFP într-o discuție ce a avut loc biroul său din cadrul președinției ucrainene.
„Acest lucru înseamnă că țara care atacă, care își recuperează teritoriile, trebuie să capituleze în fața țării care pierde”, a adăugat el.
Presa americană a relatat recent că unii oficiali de rang înalt au început să încurajeze Ucraina să ia în considerare discuții, idee pe care Zelenski a refuzat să o ia în considerare fără o retragere totală a trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei.
„Victoria militară nu este probabil, în adevăratul sens al cuvântului, realizabilă prin mijloace militare”, a declarat la 9 noiembrie cel mai înalt oficial militar american, generalul Mark Milley, argumentând că există „o fereastră de oportunitate pentru negocieri”.
„Putin crede în continuare că poate distruge Ucraina”
Potrivit lui Podolyak, Moscova nu a făcut „nicio propunere directă” Kievului cu privire la aceste discuții, preferând să le transmită prin intermediari și menționând chiar posibilitatea unei încetări a focului.
O idee care nu are niciun sens pentru Kiev, care o vede ca pe o manevră a Kremlinului pentru a obține un răgaz și a pregăti o nouă ofensivă.
„Rusia nu dorește negocieri. Rusia desfășoară o campanie de comunicare numită ‘negocieri'”, a declarat consilierul.
„Pur și simplu va trage de timp. Între timp, își va antrena soldații, va găsi arme suplimentare” și își va fortifica pozițiile, avertizează el.
Pentru că, în pofida înfrângerilor sale militare grele, președintele Vladimir Putin crede în continuare „că poate distruge Ucraina, este obsesia lui” și că a negocia cu el „nu are sens”, susține Podolyak.
Zaporojie și Lugansk sunt acum „direcțiile-cheie”
Occidentul „nu a exercitat presiuni asupra Ucrainei”, spune el, adăugând – cu regret – că „partenerii noștri încă mai cred că este posibil să ne întoarcem la epoca de dinainte de război, când Rusia era un partener de încredere”.
Eliberarea în noiembrie a orașului Herson, singurul centru regional cucerit de ruși de la începutul ofensivei din 24 februarie, a marcat un punct de cotitură „fundamental” în conflict, potrivit dlui Podolyak.
Încurajată de elanul victorios, Ucraina „nu-și poate permite nicio pauză” în contraofensiva sa, în pofida sosirii frigului și a zăpezii, care înrăutățesc situația pe câmpul de luptă.
El a adăugat că „fiecare mică pauză de astăzi nu face decât să se adauge la pierderile suferite de Ucraina”, în timp ce Moscova bombardează de săptămâni întregi infrastructura energetică a țării, aruncând milioane de locuințe în întuneric.
Regiunile Zaporojie și Lugansk sunt acum „direcțiile-cheie” pentru armată, a declarat Podolyak, care a refuzat să speculeze asupra posibilității unei operațiuni militare pentru a recuceri peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.
Lista armelor de care mai are nevoie Kievul
În acest context, autoritățile ucrainene speră la o creștere a livrărilor de arme occidentale. „Ar fi foarte important să facem acest lucru în timpul iernii”, a remarcat oficialul.
El a enumerat: „mai avem nevoie de 150-200 de tancuri, aproximativ 300 de vehicule blindate”, aproximativ 100 de sisteme de artilerie, 50-70 de sisteme de lansatoare multiple de rachete, inclusiv formidabilele HIMARS americane, din care Ucraina are deja mai multe unități, precum și de „zece până la 15 sisteme de apărare antiaeriană pentru a închide spațiul aerian”.
El a menționat, de asemenea, rachetele americane ATACMS, care au o rază de acțiune de 300 de kilometri, în timp ce raza de acțiune actuală a armelor ucrainene este de puțin peste 80 de kilometri.
Pentru Podolyak, aceste rachete vor „aduce sfârșitul războiului mai aproape „, permițând Ucrainei să „distrugă mari depozite militare rusești ” în adâncurile zonelor ocupate, care sunt în prezent inaccesibile.
Kievul „nu are nevoie” să atace ținte militare în interiorul Rusiei, a spus consilierul.
„Războiul se va încheia atunci când vom recâștiga controlul asupra granițelor noastre și când Rusia se va teme de Ucraina”, a conchis Podolyak.