Sari direct la conținut

Nu toate țările UE sunt primitoare cu refugiații de război ucraineni / Europarlamentarul Weber cere solidaritate

HotNews.ro
Refugiati ucraineni la Isaccea, Romania, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Refugiati ucraineni la Isaccea, Romania, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Fără electricitate, fără apă, fără căldură – atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene obligă mulți oameni să fugă peste granițe. Dar unele țări UE sunt mai primitoare cu refugiații, decât altele. Iar prin România trec mulți, rămân puțini. Europarlamentarul german, Manfred Weber, face un apel la solidaritate.

Potrivit Agenției pentru Refugiați a ONU (UNHCR), 7,9 milioane de persoane au fugit din Ucraina, de la începutul războiului de agresiune al Rusiei. Agenția avertizează că ar putea fi și mai mulți oameni, în următoarele luni, deoarece țara se confruntă cu o iarnă extrem de grea. Rusia atacă, în mod repetat, cu rachete infrastructura energetică a Ucrainei, provocând daune grave. Situația este, în unele zone, dramatică.

Weber cere solidaritate

Dar cine îi primește pe oamenii care nu pot sta în casele lor fără curent electric, încălzire și apă? Președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a cerut mai multă solidaritate europeană, potrivit Bild am Sonntag.

Dacă mai mulți ucraineni sunt forțați să fugă de bombardamentele și atacurile rusești, în timpul iernii, „atunci Europa de Vest va trebui să își asume mai multă responsabilitate”, a spus politicianul CSU. „Această provocare fără precedent trebuie să fie suportată solidar, de toate țările UE”.

Până în prezent, unele țări au fost mai implicate decât altele. Cu peste 1,5 milioane de oameni, Polonia a primit cei mai mulți refugiați ucraineni. Potrivit UNHCR, 463.000 de oameni și-au căutat refugiu în Republica Cehă – un număr impresionant pentru o țară cu o populație de 10,7 milioane de locuitori.

Răceală în țările calde

Potrivit Ministerului Federal de Interne, în Germania sunt înregistrați în jur de un milion de refugiați din Ucraina – iar pregătirile pentru iarnă sunt în derulare. În unele localități, adăposturile de urgență sunt din nou amenajate în corturi și săli de expoziție.

Situația este diferită, în țările din sudul UE: Franța, Italia și Spania au primit până acum mult mai puțini refugiați. Agenția ONU pentru Refugiați numără în total aproximativ 446.000 de refugiați, în cele trei țări.

Acest lucru se datorează și faptului că este mai dificil să primești drept de ședere în Franța, de exemplu, unde locuiesc în prezent 119.000 de refugiați din Ucraina, decât în ​​Germania, după cum a declarat expertul în migrație, Gerald Knaus, pentru Bild am Sonntag. „Franța plătește refugiaților mai puțini bani și este foarte complicat să închiriezi un apartament și să plătești cauțiunea ridicată, pentru acesta”.

Drept urmare, unele țări ajung la limita de absorbție, în timp ce în altele capacitățile nu sunt folosite cum ar trebui. Dacă Franța, Italia sau Spania ar lua la fel de mulți oameni ca și Cehia, „situația ar fi complet diferită”, spune Knaus.

Argumente de la UE și cifre pe țări

Comisarul UE de interne, Ylva Johansson, a subliniat că ucrainenii au acces egal la sistemele sociale din UE. „În ultimele nouă luni, refugiații din Ucraina s-au dus în mare parte acolo unde au prieteni sau familie, iar apropierea de patria lor și familiaritatea culturii au jucat, de asemenea, un rol”, a declarat Johansson pentru Bild am Sonntag.

Solidaritatea dintre țările UE este intactă, consideră ea. „Statele membre care mai au capacitate își intensifică în mod clar eforturile de a ajuta statele membre care au ajuns la limite”.

Potrivit datelor oficiale prezentate de Bild, numărul ucrainenilor înregistrați în țările Europei este după cum urmează: Polonia 1.507.893, Germania 1.027.789, Cehia 462. 622, Italia 173.231, Spania 154.457, Marea Britanie 146.200, Franța 118 994, Austria 86.903, Olanda 79.250, Elveția 69.607, Belgia 60.241, Portugalia 52.970, Suedia 48.360, Danemarca 36.983, Ungaria 32.271, Luxemburg 6.756.

România și Bulgaria nu sunt menționate în lista publicației germane. Se menționează însă, încă din titlu, că landul Bavaria a preluat, până acum, mai mulți refugiați din Ucraina, decât întreaga Franță.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro