Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina: Guvernul ucrainean cere spitalelor să suspende operațiile / Zelenski, pe front, în Donbas / Trei baze aeriene rusești, atacate cu drone în 24 de ore

HotNews.ro
Război în Ucraina, Foto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images
Război în Ucraina, Foto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Ucraina a avertizat că vor fi din nou pene de curent de urgență în mai multe regiuni, în timp ce repară pagubele provocate de atacurile cu rachete care, potrivit acesteia, au distrus case și au lăsat populația fără curent electric, în timp ce Moscova a acuzat Kievul că atacă cu drone în interiorul Rusiei. Aproximativ jumătate din regiunea care înconjoară capitala ucraineană va rămâne fără electricitate în următoarele zile, în urma atacurilor cu rachete rusești asupra instalațiilor electrice, a declarat guvernatorul regional din Kiev.

Cele mai importante informații de marți, ziua 286 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

23:30Rusia ar putea căuta o falsă rampă de ieșire din războiul din Ucraina, a avertizat SUA

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avertizat că Rusia ar putea căuta o falsă ieșire din războiul din Ucraina, care nu ar produce o pace durabilă și ar permite trupelor ruse să se regrupeze și să atace din nou Ucraina, potrivit Rador care citează CNN.

22:56Spitalele ucrainene vor suspenda temporar operațiile planificate din cauza penei de curent

Ministerul ucrainean al Sănătății a cerut autorităților regionale să ia în considerare suspendarea operațiilor neesențiale și a spitalizărilor din cauza penei de curent ca urmare a atacurilor cu rachete rusești care vizează infrastructura critică a țării, potrivit The Guardian

22:18SUA „nu permit” Ucrainei să lanseze atacuri în Rusia şi „nu încurajează” astfel de atacuri, avertizează Washingtonul.

Statele Unite avertizează marţi că „nu încurajează” Ucraina să efectueze atacuri în Rusia, în urma unor atacuri cu dronă în două baze aeriene ruseşti, atribuite Kievului, relatează AFP.

21:44Comisia Europeană ia în considerare interzicerea noilor investiții în sectorul minier din Rusia, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, cu scopul de a diminua și mai mult capacitatea Kremlinului de a-și finanța războiul împotriva Ucrainei.

Surse au declarat pentru Financial Times că interdicția privind investițiile în sectorul minier face parte dintr-un al nouălea pachet de sancțiuni al UE, pe care oficialii intenționează să îl discute cu statele membre și să ajungă la un acord până la sfârșitul săptămânii viitoare.

20:57Relatările media că Ungaria s-a opus prin veto ajutorului financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina sunt „fake news”, a scris marţi pe Twitter premierul ungar Viktor Orban.

Atacurile asupra bazelor aeriene rusești vor avea un impact psihologic important

20:15Ucraina pare să scoată la iveală lacunele apărării aeriene rusești prin lovituri cu rază lungă de acțiune

Un al treilea aerodrom rusesc a fost incendiat marți în urma unui atac cu dronă, la o zi după ce Ucraina a demonstrat o nouă capacitate aparentă de a pătrunde la sute de kilometri adâncime în spațiul aerian rusesc prin atacuri asupra a două baze aeriene rusești, potrivit Reuters.

20:05Preţul petrolului Brent scade sub 80 de dolari barilul, din cauza unei eventuale „salve” de creşteri a dobânzilor marilor bănci centrale

Preţul petrolului Brent a scăzut marţi, pentru scurt timp, sub pragul de 80 de dolari barilul, din cauza unei eventuale ”salve” de creşteri a dobânzilor marilor bănci centrale, în toiul unei incertitudini cu privire la impactul noilor sancţiuni impuse petrolului rusesc, relatează AFP.

19:50Producţia de petrol şi gaze condensate a Rusiei a crescut cu 2,2% în perioada ianuarie-noiembrie 2022, la 488 milioane de tone, a anunţat marţi agenţia rusă de presă Interfax, citându-l pe vicepremierul Alexander Novak, conform Reuters.

Conform calculelor Reuters, producţia Rusiei de petrol şi gaze condensate în perioada ianuarie-noiembrie 2022 s-a situat în medie la 10,91 milioane barili pe zi (bpd).

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că producţia Rusiei de petrol ar putea scădea cu 500.000 – un milion barili pe zi la începutul anului viitor, după ce Uniunea Europeană a impus un embargo asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă.

Rusia şi Ucraina au anunţat marţi un nou schimb de prizonieri

19:23Ministerul ucrainean al Sănătății a anunțat marți că a cerut oficialilor regionali să ia în considerare suspendarea operațiilor neesențiale din spitale până când situația energetică din țară se stabilizează.

18:57VIDEO O nouă înregistrare video distribuită de armata ucraineană prezintă o „groapă comună” în care au fost distruse forțe de invazie rusești în urma unui bombardament.

18:55Atacurile asupra bazelor aeriene rusești vor avea un impact psihologic important – oficiali occidentali

Atacurile asupra unor aerodromuri din interiorul Rusiei vor avea o puternică lovitură psihologică, au declarat marți înalți oficiali occidentali, afirmând că acest lucru înseamnă că Moscova va trebui să se gândească mult mai atent la modul în care își va menține în siguranță bombardierele cu rază lungă de acțiune, scrie Reuters.

18:25Rusia şi Ucraina au anunţat marţi un nou schimb de prizonieri, ambele părți eliberând câte 60 de soldați, inclusiv luptători de la oţelăria Azovstal, conform Reuters.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că cei 60 de soldaţi ruşi eliberaţi vor fi transportaţi cu avionul la Moscova pentru a primi îngrijiri medicale şi suport psihologic. Într-o înregistrarea video distribuită de minister pot fi văzuți bărbaţi în uniformă militară coborând dintr-un autobuz şi vorbind la telefon. „Totul este bine, sunt în viaţă şi bine. Voi fi acasă în curând”, a spus un bărbat.

Andri Ermak, şeful de cabinet al preşedintelui Ucrainei, i-a salutat ca pe nişte eroi pe ucrainenii care s-au întors şi a spus că printre aceştia sunt zeci care au rezistat în oraşul Mariupol – inclusiv la oţelăria Azovstal – până când Rusia i-a forţat să se predea în luna mai.

18:00Ungaria s-a opus marţi prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina pentru anul 2023 propus de Comisia Europeană, iar din acest motiv Uniunea Europeană va căuta acum o soluţie – cu sprijinul restului statelor din blocul comunitar – pentru a canaliza asistenţa financiară către Kiev, transmite EFE.

17:35VIDEOO înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare a surprins prima lovitură confirmată a blindatelor antiaeriene Gepard primite de Kiev din partea Germaniei.

17:23Republica Moldova condamnă agresiunea militară a Rusiei în Ucraina și se declară „în deplină solidaritate cu poporul ucrainean”, a declarat premierul Natalia Gavrilița, care s-a întâlnit, marți, la Kiev, cu omologul său ucrainean Denis Șmigal, scrie deschide.md.

Criticat în multe capitale europene pentru îngăduința față de Rusia, Macron reacționează

17:18Ultimul canal de televiziune independent al Rusiei, TV Rain, a fost închis în Letonia după mai puţin de cinci luni de emisie, deoarece ar fi difuzat un conţinut care susţine războiul Moscovei împotriva Kievului, scrie BBC. Canalul, cunoscut sub numele de Dozhd în limba rusă, a fost acuzat că afişează conţinut care susţine invazia Rusiei în Ucraina. TV Rain a numit acuzaţiile ”nedrepte şi absurde” și a anunțat că îşi va continua activitatea pe YouTube.

17:10Preşedintele francez Emmanuel Macron a respins marţi orice fel de polemică „acolo unde ea nu există”, după afirmaţiile sale referitoare la viitoarele garanţii de securitate pentru Rusia, care au fost prost primite la Kiev şi în ţări din estul Europei, scrie France Presse.

17:02 Zelenski și-a făcut și un selfie în Donețk, în apropierea frontului:

16:00Rusia a produs în continuare rachete de croazieră în ciuda sancțiunilor impuse de țările occidentale după izbucnirea războiului din Ucraina, arată un raport al Conflict Armament Research, potrivit publicației americane New York Times, care citează un raport al Conflict Armament Research. Rămășitele unor rachete folosite de Moscova într-un atac recent arată că proiectilele au fost fabricate recent.

14:55Rusia și Ucraina au declarat marți că au făcut un nou schimb de prizoneri, notează Reuters. Ucraina a eliberat 60 prizonieri ruşi, în cadrul unui acord cu Moscova, care a eliberat, în schimb, 60 ucraineni, printre care se numără persoane care au rezista în orașul Mariupol, inclusiv în combinatul siderurgic Azovstal.

Ministerul rus al Apărării a declarat că cei 60 de soldați ruși eliberați vor fi transportați cu avionul la Moscova pentru a primi îngrijiri medicale și sprijin psihologic.

Andrei Yermak, șeful cancelariei președintelui Volodimir Zelenski, i-a salutat pe ucrainenii care s-au întors în țară pe care îi consideră eroi.

„Continuăm să îi aducem acasă pe apărătorii din Mariupol – în „lista de 60″ de astăzi sunt 34 dintre ei, inclusiv 14 de la Azovstal. Unii sunt răniți și vor primi tot ajutorul necesar în Ucraina”, a declarat Yermak.

Unii dintre cei eliberați fuseseră deținuți pe teritoriul rusesc, iar alții în Olenivka, un lagăr de prizonieri de război din regiunea ucraineană Donețk ocupată de Rusia, a precizat Yermak.

Zelenski a fost în Donbas

14:35Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat marți soldații din Donbas cu ocazia Zilei Forțelor Armate ale Ucrainei.

14:04Ambasadele ucrainene au primit mai multe „pachete însângerate”, a declarat marți ministrul ucrainean de externe, adăugând că ambasadele din România și Danemarca au primit marți astfel de pachete, transmite Reuters.

În ultima săptămână, misiunile diplomatice ucrainene din mai multe țări europene au primit pachete care conțineau ochi de animale și erau acoperite cu un lichid cu miros înțepător. Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru trimiterea pachetelor, după mai bine de nouă luni de război al Rusiei în Ucraina.

13:58Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că Ucraina a pierdut peste 8.000 de militari în luna noiembrie, potrivit TASS.

„Pierderile inamicului pentru luna noiembrie s-au ridicat la peste 8.300 de soldați, cinci avioane, 10 elicoptere, 149 de tancuri și peste 300 de vehicule blindate de luptă”, a declarat Șoigu.

Cel mult 13.000 de militari ucraineni au fost uciși de când Rusia le-a invadat țara în februarie, a declarat săptămâna trecută un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, citat de AFP.

13:27„Nu ne temem de represalii”. Reprezentanții opoziției din cinci consilii regionale rusești îl îndeamnă pe președintele Vladimir Putin să emită un decret pentru a pune capăt mobilizării militare parțiale pe care a anunțat-o în septembrie pentru a întări forța de invazie a Moscovei în Ucraina, potrivit Reuters.

Alertă la Ambasada Ucrainei din România din cauza unor plicuri suspecte

12:35Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că Ucraina continuă să bombardeze centrala nucleară Zaporojie, creând în mod deliberat amenințarea unei posibile catastrofe nucleare, notează Reuters.

11:56Este alertă la Ambasada Ucrainei din România, unde au sosit două plicuri suspecte. Pirotehniștii SRI s au deplasat la Ambasada Ucrainei de la București pentru investigarea acestora.

10:52Banca VTB, a doua cea mai mare bancă din Rusia, a fost afectată de cel mai mare atac cibernetic din istoria sa, a anunțat instituția marți, avertizând asupra dificultăților temporare de accesare a aplicației mobile și a site-ului său, dar asigurându-și clienții că datele lor rămân în siguranță, notează Reuters.

10:15Unul dintre luptătorii ucraineni de la Azovstal, Dmitro Kozatski, cunoscut sub pseudonimul Orest, care a publicat mai multe fotografii în perioada în care cu un puternic impact emoțional cu apărătorii ucraineni de la uzina din Mariupol, a anunțat că se va întoarce în armată.

Al treilea aerodrom rusesc, atacat cu dronă în ultimele două zile

09:55 Letonia anulează licența postului de televiziune independent rusesc TV Rain, scrie Reuters. Autoritatea letonă de reglementare în domeniul audiovizualului a anulat marți licența postului de televiziune independent rus TV Rain, a declarat președintele autorității de reglementare.

„În legătură cu amenințarea la adresa securității naționale și a ordinii publice, (autoritatea de reglementare) a luat în această dimineață decizia de a anula licența de emisie a TV Rain”, a declarat Ivars Abolins pe Twitter, adăugând că emisiunile vor înceta joi.

09:07Rușii au atacat periferia orașului Zaporojie în seara de luni spre marți, a declarat guvernatorul regional, Oleksandr Starukh, potrivit The Kyiv Independent. În urma atacului au fost avariate instalații de infrastructură critică și clădiri rezidențiale. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime, a precizat Starukh.

08:30„Ce fel de Germanie ne-ați lăsat?”: Popularitatea și bilanțul Angelei Merkel s-au spulberat odată cu invazia Ucrainei. Pe 8 decembrie 2021, Angela Merkel a părăsit puterea, popularitatea ei fiind la apogeu. Un an mai târziu, steaua fostei cancelare germane, considerată prea îngăduitoare cu Rusia lui Putin, s-a stins.„Există politica d-voastră rusă, (gazoductul germano-rus) Nord Stream II, drumurile stricate, politica climatică. Ce fel de Germanie ne-ați lăsat?”, critică „Bild”, cel mai citit cotidian al Germaniei, citat de La Libre și Rador.

08:03Procurorul șef al UE, Laura Codruța Kovesi, care și-a obținut reputația luptând cu politicienii corupți din România, afirmă că de-abia așteaptă să înceapă lucrul la combaterea celor care încalcă sancțiunile contra Rusiei, scrie Bloomberg, citat de Rador.

07:49Un atac cu dronă asupra unui aerodrom din regiunea rusă Kursk a incendiat un rezervor de petrol, a declarat marți un guvernator local, transmite Reuters.

Scurtă recapitulare, marți dimineață, a evenimentelor recente:

  • Luni au avut loc explozii misterioase la două baze aeriene rusești aflate la mare distanță de linia frontului, ceea ce ridică posibilitatea ca Kievul să fi găsit o modalitate de a ținti bombardierele rusești cu rază lungă de acțiune folosite în atacurile împotriva infrastructurii Ucrainei. Rusia susține că atacul ucrainenilor a fost executat cu drone sovietice și că cel puțin trei persoane au murit în urma loviturilor.
  • Nu este clar ce fel de drone ar fi folosit Ucraina, dacă au fost unele de tip TU-141 de origine soviectică, așa cum susțin unii ruși, sau dacă au fost drone noi concepute de Ucraina despre care se spune că ar avea o rază de acțiune de 1.000 de kilometri. În imagini se vede cel puțin un bombardier strategic Tu-22M3, avion care avea montat sub aripă cel puțin o rachetă de crozieră Kh-22.
  • Serghei Gaidai, șeful administrației militare din regiunea Lugansk, a declarat la televiziunea ucraineană că „sectorul Donețk este cel mai dificil, deoarece rușii încearcă să captureze Bahmut – și toate așezările de la Lisiciansk la Bahmut sunt importante pentru ei”.
  • Ucraina a doborât luni peste 60 din cele peste 70 de rachete lansate de Rusia în cadrul unui atac masiv cu rachete, a anunțat comandamentul forțelor aeriene ucrainene. Loviturile au vizat infrastructura critică a Ucrainei, a precizat forțele aeriene într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram.
  • Rachete rusești s-au prăbușit în clădiri din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, distrugând mai multe case și ucigând cel puțin două persoane, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.
  • O rachetă a căzut pe teritoriul Republicii Moldova, aproape de granița cu Ucraina și România. Nu au fost raportate victime.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că doar semnarea unui document cu Rusia nu va însemna automat instaurarea păcii, amintind că atacurile de luni au marcat aniversarea Memorandumului de la Budapesta. ”Doar dezmembrarea capacităţilor teroriste ruseşti, eliberarea tuturor teritoriilor noastre şi tragerea la răspundere a criminalilor vor aduce pacea. Cred că se va ajunge acolo”, consideră el.
  • Aceste noi lovituri rusești asupra Ucrainei au loc în ziua în care Occidentul a decis să limiteze prețul petrolului rusesc, în încercarea de a stopa finanțarea militară a Moscovei. Luni dimineață, Kremlinul a avertizat că această nouă sancțiune nu va avea „niciun impact” asupra ofensivei sale.
  • În acest context tensionat, președintele rus Vladimir Putin a apărut luni la televiziune conducând o mașină pe podul Crimeei, o infrastructură-cheie care leagă Rusia de peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014. O explozie, pusă de Kremlin pe seama Ucrainei, l-a avariat în octombrie.
  • Putin a semnat o lege care interzice în continuare desfășurarea protestelor în mai multe zone publice din Rusia. Protestele vor fi interzise în zone precum clădiri guvernamentale, universități, școli, oriunde în apropierea bisericilor, aeroporturi și porturi, gări și infrastructuri vitale, a declarat luni agenția de știri de stat RIA.
  • Poliția spaniolă a interceptat alte trei plicuri conținând ochi de animale, adresate ambasadei Ucrainei la Madrid și consulatelor sale din Barcelona și Malaga, au declarat surse din cadrul poliției apropiate anchetei. Săptămâna trecută, Ucraina a declarat că o serie de „pachete sângeroase” au fost trimise către misiunile sale din Europa, la scurt timp după ce o scrisoare-bombă a fost detonată la ambasada Ucrainei din Spania, iar poliția a dezamorsat altele trimise, printre alții, premierului Pedro Sánchez.
  • Piese fabricate în Canada au fost găsite în dronele iraniene „kamikaze” folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina, potrivit unui raport. Un proiect de investigație al ONG-ului Statewatch a găsit componente de la 30 de companii europene și americane, concluzionând că piesele de antenă provin de la Tallysman Wireless, un producător canadian. Dronele Shahed 136 de fabricație iraniană au fost folosite de Rusia în atacuri împotriva Ucrainei.

–––––

Evenimentele de luni privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro