Sari direct la conținut

Ucraina ar putea fi finanțată de un oligarh rus printr-o decizie judecătorească din SUA

HotNews.ro
Război în Ucraina: Atac rusesc cu rachetă în orașul Kostiantynivka din regiunea Donețk, Foto: Agerpres
Război în Ucraina: Atac rusesc cu rachetă în orașul Kostiantynivka din regiunea Donețk, Foto: Agerpres

​Procurorii americani pot confisca 5,4 milioane de dolari aparținând omului de afaceri rus sancționat Konstantin Malofeyev, a decis joi un judecător, deschizând calea pentru ca fondurile să fie folosite pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei devastate de război, transmite Reuters.

Decizia judecătorului districtual american Paul Gardephe de la tribunalul federal din Manhattan a marcat primul ordin de confiscare a bunurilor unui oligarh rus de când Departamentul de Justiție a lansat în 2022 un grup operativ menit să confiște finanțele aliaților președintelui rus Vladimir Putin ca răspuns la invazia din Ucraina.

La sfârșitul anului 2022, președintele american Joe Biden a semnat o lege care permite Departamentului Justiției să transfere unele bunuri confiscate către Departamentul de Stat pentru a ajuta Ucraina. Legea americană limitează modul în care guvernul poate folosi activele confiscate.

Autoritățile americane l-au acuzat pe Malofeyev, proprietarul postului de televiziune creștin-ortodox Tsargrad TV, de finanțarea separatiștilor din Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Malofeyev, care a negat finanțarea separatiștilor, a fost sancționat de Washington în 2014 și acuzat de încălcarea sancțiunilor în 2022. El nu a putut fi contactat pentru comentarii și se crede că este în libertate în Rusia.

Andrew Adams, șeful grupului operativ KleptoCapture al Departamentul de Justiție, a declarat luna trecută că primele fonduri confiscate ar putea fi transferate în Ucraina în scurt timp.

„Aceste sume sunt infime în comparație cu costul catastrofei provocate de Rusia asupra poporului și pământului Ucrainei, dar contribuția este importantă”, a declarat Adams într-un discurs ținut la Hudson Institute, un think tank din Washington, D.C.

Procurorii au declarat în documentele de la tribunal la sfârșitul anului trecut că au dreptul la banii din contul lui Malofeyev de la Sunflower Bank, cu sediul în Denver, deoarece acesta a încercat să îi transfere unui partener de afaceri, încălcând sancțiunile americane.

Deoarece Malofeyev nu a contestat cererea de confiscare, procurorii au declarat joi că fondurile ar trebui confiscate în mod implicit.

Grupul operativ KleptoCapture a confiscat temporar bunurile altor oligarhi, inclusiv un iaht în valoare de 300 de milioane de dolari, dar nu a obținut încă ordine de confiscare definitivă a acestora.

Urmărește ultimele evoluții din a 345-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro