Sari direct la conținut

VIDEO Cum se văd luptele din Ucraina din interiorul Bahmut, orașul-fantomă aflat în prima linie a frontului

HotNews.ro
Soldati ucraineni in Bahmut, Foto: Marek M. Berezowski / AFP / Profimedia Images
Soldati ucraineni in Bahmut, Foto: Marek M. Berezowski / AFP / Profimedia Images

Noi înregistrări video realizate în interiorul orașului Bahmut arată intensitatea luptelor de aici și tragedia umanitară cu care se confruntă locuitorii care au ales să rămână în localitatea devenită un „oraș fantomă” după luni de zile de bombardamente și atacuri ale rușilor.

Arman Soldin, unul dintre corespondenții pentru Ucraina ai agenției AFP, a distribuit mai multe înregistrări video și fotografii realizate în oraș de jurnaliștii francezi, relatând că aceștia au încercat să se apropie miercuri cât mai mult posibil de podul principal din Bahmut în condițiile în care localitatea se află sub bombardamente constante.

„Forțe speciale fug pe stradă. Părțile de nord, est și sud ale orașului par un iad pe pământ al artileriei”, notează acesta.

Bahmut, un oraș pe linia frontului din Ucraina

Soldin afirmă că râul care împarte orașul Bahmut în două a devenit un front cheie în lupte și că oamenii care locuiesc pe malul de est al râului își riscă zilnic viața pentru a obține apă, lemne de foc sau ajunge în unul din centrele umanitare care oferă o masă caldă sau acces la internet.

Natalia, o femeie în vârstă de 75 de ani, le-a spus jurnaliștilor francezi că petrece atât de mult timp adăpostindu-se în pivniță încât a ajuns să se simtă ca o cârtiță atunci când iese afară și ochii ei sunt nevoiți să se ajusteze la lumină.

„Dar cum aș putea pleca?”, întreabă ea retoric.

Soldin a distribuit și o înregistrare video despre care afirmă că a fost făcută după o lovitură a rușilor care a distrus un vehicul militar ucrainean.

„La fața locului am văzut zăpadă pătată cu sânge și o bucată de ceea ce părea a fi carne umană lângă sticlă spartă. Bombardamentele nu se opresc. Oamenii nu tresar”, notează el.

Tragedia civililor care nu vor să își abandoneze locuințele

Corespondentul francez amintește de asemenea de cei aproximativ 7.000 de localnici, mulți dintre ei vârstnici, care au ales să rămână în oraș, în pofida luptelor grele care se dau pentru el.

„Cei care au putut/dorit să plece au plecat, ceilalți par resemnați cu soarta lor”, mai notează Soldin, amintind că orașul avea o populație de aproximativ 75.000 de locuitori înainte de război.

O altă vârstnică le-a spus jurnaliștilor francezi că trăiește în oraș din 1956, de 66 de ani, și că va împlini în curând 67 dacă va rămâne în viață.

„Doar un prost nu s-ar teme”, afirmă Nadia.

„Orice este posibil, voi rămâne în viață dacă este voia lui Dumnezeu”, a mai spus aceasta în timp ce trăgea saci cu paleți de lemn în blocul din epoca sovietică în care locuiește. „Așa trăim în secolul XXI”, a subliniat femeia.

În afara orașului, soldații ucraineni continuă fortificarea pozițiilor lor în timp ce resping noi atacuri ale forțelor ruse în ceea ce a devenit cea mai lungă și sângeroasă bătălie a războiului declanșat de președintele rus Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut.

Urmărește ultimele evoluții din a 345-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro