Sari direct la conținut

Cum introduce Iranul drone cu rază lungă de acțiune în Rusia, pentru ca Moscova să le folosească în Ucraina

HotNews.ro
drone Mohajer-6, Foto: Not specified / WillWest News / Profimedia
drone Mohajer-6, Foto: Not specified / WillWest News / Profimedia

Iranul nu pare să se jeneze foarte tare să livreze în continuare drone Rusiei, pentru ca aceasta să le folosească în războiul său din Ucraina, în pofida sancțiunilor impuse. Cum face mai exact Teheranul acest lucru, au dezvăluit surse din țara din Orientul Mijlociu pentru The Guardian.

Iranul a introdus clandestin drone în Rusia folosind bărci și companii aeriene de stat

Astfel, potrivit surselor citate de The Guardian, Iranul a folosit ambarcațiuni și o companie aeriană de stat pentru a introduce noi tipuri de drone armate avansate cu rază lungă de acțiune în Rusia pentru a fi folosite în războiul său împotriva Ucrainei.

Cel puțin 18 dintre drone au fost livrate marinei lui Vladimir Putin după ce ofițerii și tehnicienii ruși au făcut o vizită specială la Teheran în noiembrie, unde li s-a arătat o gamă completă de tehnologii iraniene.

Cu acea ocazie, delegația rusă de 10 oameni a selectat șase drone Mohajer-6, care au o rază de acțiune de aproximativ 200 km și poartă două rachete sub fiecare aripă, împreună cu 12 drone Shahed 191 și 129.

Spre deosebire de mai cunoscutele drone Shahed 131 și 136, care au fost utilizate intens de Rusia în raidurile kamikaze împotriva țintelor ucrainene, acestea sunt proiectate să livreze bombe și să se întoarcă intacte la bază.

Shahed 191 are o viteza maximă de 350 km/h, o viteza de croazieră de 300 km/h, o rază de acțiune de 1.500 km.

Deși structura Shahed 129 este probabil capabilă să aibă o rază de acțiune de 1700 km, se bazează pe o stație de control la sol, despre care presa de stat iraniană spune că este limitată la o legătură de date de 200 km. Analiștii independenți sunt mai pozitivi, spunând că raza efectivă este probabil de 300-400 km.

Iranul a spus că a furnizat drone Rusiei, dar că acestea au fost trimise înainte de izbucnirea războiului. Cu toate acestea, Institutul pentru Studiul Războiului, precum și înalți oficiali, precum șeful NATO, Jens Stoltenberg, au confirmat că Teheranul continuă să trimită Rusiei drone. De asemenea există planuri comune ale Moscovei și Teheranului de a construi în Rusia o fabrică de drone iraniene.

Moscova și Teheranul avansează cu planul de a construi în Rusia o fabrică de drone iraniene

Moscova și Teheranul vor construi o fabrică în Rusia care ar putea furniza peste 6.000 de drone proiectate de Iran pentru războiul din Ucraina, au declarat oficiali dintr-o țară aliată cu SUA, scrie Wall Street Journal, potrivit The Guardian.

Washington Post a scris despre acest plan în noiembrie, subliniind că oficialii ruşi şi iranieni au finalizat acordul în timpul unei întâlniri care a avut loc în Iran la începutul acestei luni.

Cele două ţări s-ar fi mișcat rapid pentru a transfera schiţele şi componentele-cheie care ar permite începerea producţiei în câteva luni, au declarat pentru cotidianul american trei oficiali care au avut acces la informaţii.

Acum WSJ spune că cele două guverne înaintează cu planurile și că o delegație iraniană a mers în Rusia în ianuarie pentru a vizita locul în care se va ridica fabrica.

Iranul modifică dronele destinate Rusiei pentru a le maximiza puterea distructivă

Potrivit unui nou raport de investigație obținut exclusiv de CNN, Iranul pare să modifice dronele de atac pe care le furnizează Rusiei, astfel încât focoasele explozive să poată provoca daune maxime țintelor de infrastructură din interiorul Ucrainei.

Un focos neexplodat de la o dronă iraniană Shahed-131 găsit în regiunea de sud a Odesei în octombrie 2022 a fost examinat luna trecută de organizația Conflict Armament Research din Marea Britanie, împreună cu armata ucraineană. CAR a furnizat mai întâi concluziile sale către CNN.

Analiștii grupului cred că focoasele, care măsoară mai puțin de doi metri lungime, au fost modificate în grabă cu straturi, montate prost, de zeci de fragmente mici de metal care la impact se împrăștie pe o rază mare. Pe lângă aceste fragmente, există și 18 „încărcături” mai mici în jurul circumferinței focosului care, atunci când sunt topite de explozie, pot străpunge blindajul și pot crea un fel de efect exploziv de „360 de grade”.

Acumularea aceasta de elemente maximizează în esență capacitatea de a distruge ținte, cum ar fi centrale electrice, rețele de distribuție, linii de transport și transformatoare de mare putere. De asemenea, eforturile de reparare sunt mult mai dificile.

„Parcă s-au uitat la focosul terminat și au spus: „Cum putem face asta și mai distructiv?”, a spus Damien Spleeters, unul dintre anchetatorii care au examinat focosul.

Citește și: SUA sancționează consiliul de administrație al unui producător iranian de drone

Urmărește ultimele evoluții din a 355-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro