Sari direct la conținut

Rusia a pierdut jumătate din tancurile sale bune, dar care ar fi pericolul major pentru ucraineni

HotNews.ro
Tancuri rusești, Foto: © Vicnt | Dreamstime.com
Tancuri rusești, Foto: © Vicnt | Dreamstime.com

Rusia a pierdut aproximativ jumătate din cele mai bune tancuri din anul de când a invadat Ucraina și se chinuie să le înlocuiască, a declarat miercuri think tankul Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS), în timp ce Kievul se pregătește să primească tancuri de luptă moderne din Occident, relatează Reuters. Problema intervine, însă, dacă Rusia va hotărî să folosească avioanele de luptă, care sunt în mare parte intacte și nefolosite.

Dar Moscova și-a păstrat forțele aeriene în mare parte intacte și le poate desfășura activ în următoarea fază a războiului, a declarat Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS).

În raportul său anual militar, un instrument cheie de referință pentru experții în apărare, IISS a spus că ratele de pierdere pentru unele dintre cele mai moderne clase de tancuri din Rusia au ajuns la 50%, forțând-o să se bazeze pe modele mai vechi din epoca sovietică.

„Ei produc și reactivează nici pe departe suficiente (tancuri, n.r.) pentru a compensa acele rate de pierdere. Flota lor blindată actuală de pe front are aproximativ jumătate din dimensiunea cât era la începutul războiului”, a declarat pentru Reuters Henry Boyd, cercetător la IISS. El a estimat că Rusia a pierdut între 2.000 și 2.300 de tancuri, iar Ucraina până la 700.

Ucraina are promisiuni pentru aproximativ 100 de tancuri occidentale moderne, inclusiv tancuri american Abrams, germane – Leopard german și britanice – Challenger, ale căror capacități depășesc cu mult modelele rusești mai vechi.

„Aceasta se poate traduce prin acțiuni mai puțin agresive și mai puțin încrezătoare ale tancurilor (rușilor), deoarece echipajele sunt mai preocupate de nivelul de amenințare care le este prezentat”, a spus Boyd.

De altfel, evaluarea ministerului britanic al apărării de miercuri dimineață subliniază problemele industriei militare rusești, spunând că declarațiile vicepreședintelui Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, care cere creșterea producției de tancuri denotă faptul că liderii ruși de rang înalt sunt probabil conștienți de faptul că producția industrială militară a statului devine o slăbiciune critică.

Mai mult, expertul militar Ruslan Puhov, directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor de la Moscova, tancurile Abrams pe care armata americană le va furniza Ucrainei sunt mult mai bune decât orice tancuri pe care le are Rusia.

Rusia și-a păstrat mare mare din avioanele de luptă și ar putea să le folosească

Expertul aerospațial IISS Douglas Barrie a declarat că Rusia și-a păstrat forța aeriană în mare parte nevătămată, operând la distanță din cauza apărării antiaeriene ucrainene eficiente și a unei oferte insuficiente de rachete tactice aer-sol cu ​​rază scurtă de acțiune.

Dar el a spus că Rusia ar putea căuta să folosească puterea aeriană în mod mult mai activ și poate să își asume mai multe riscuri pentru a lovi orice concentrare de forțe ucrainene la sol.

„Una dintre provocări dintr-o perspectivă ucraineană este dacă trebuie să respingă o forță terestră semnificativă rusă și să-și grupeze propriile forțe… rămân vulnerabili la atacurile aeriene. În acel moment, rușii ar putea decide că vor accepta pierderi mai mari doar pentru a provoca pierderi și mai mari de cealaltă parte”, a spus el.

La un an de război, Rusia a fost împinsă în mare parte a teritoriului pe care l-a capturat inițial, dar încă ocupă parțial patru regiuni din sudul și estul Ucrainei. Kievul avertizează de săptămâni întregi despre o nouă ofensivă rusă.

Miercuri, Rusia a declarat că a spart două linii de apărare fortificate ucrainene pe frontul de est.

Dar secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat marți, la Bruxelles, că SUA nu văd ca Rusia să își înmulțească numărul de aeronave ca înaintea unei operațiuni aeriene împotriva Ucrainei.

„În ceea ce privește dacă Rusia își masează sau nu aeronavele pentru un atac aerian masiv, în prezent nu vedem asta. Știm că Rusia are un număr substanțial de aeronave în inventar și multe capacități rămase”, a spus el. „De aceea am subliniat că trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a obține Ucrainei cât mai multe capacități de apărare aeriană posibil.”

Barrie a mai spus că sancțiunile occidentale îngreunează capacitatea Rusiei de a-și umple stocurile de arme ghidate care se bazează pe microprocesoare importate.

El a mai spus că ritmul de dezvoltare a ultimei generații de arme nucleare a Rusiei a fost lent, în ciuda laudelor președintelui Vladimir Putin cu privire la capacitățile Moscovei și a amenințărilor sale repetate de a recurge la arme nucleare pentru a apăra ceea ce el consideră a fi teritoriu rus.

Ben Barry, expert în războaie terestre la IISS, a spus că este sceptic că Rusia ar putea face progrese majore.

„Evaluarea mea este că va fi dificil să concentreze suficientă forță credibilă și competentă pentru a-i împinge mult pe ucraineni”, a spus el.

În același timp, a spus el, „nu este clar pentru mine că Kievul are suficientă putere de luptă pentru a scoate rapid forțele ruse… Ne putem aștepta la încă un an sângeros”.

Citește și:

„Mai mult aspirațională decât realistă”. ​Noua ofensivă rusă nu îi sperie așa tare pe oficialii vestici

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro