De ce le este rușilor frică de tancurile Leopard 2? / Tancul T-90 sau unde a greșit Rusia
Încă de anul trecut, la începutul războiului, unitățile blindate ruse au dezamăgit. Imagini cu numeroase tancuri rusești distruse au fost publicate de mass-media, devenind chiar subiect de glume.
Acestea erau eliminate cu destulă ușurință, mai ales de echipele anti tanc ucrainene, având în dotare deja faimoasele FGM-148 Javelin americane.
Sigur, au existat și numeroase cazuri în care tancurile rusești au fost abandonate din cauza defecțiunilor mecanice sau chiar a lipsei de combustibil, fiind cunoscut faptul că pentru ruși întregul război din Ucraina reprezintă un coșmar logistic.
Cum s-a ajuns aici?
În perioada războiului rece, dar și ulterior, numărul tancurilor produse în Rusia a fost uriaș, depășind cu mult capacitățile de producție al rivalilor vestici. Ei bine, pentru a încerca să aflăm acest lucru, trebui făcută o scurtă analiză a tacticilor sovietice, ulterior ruse, privind lupta cu tancurile.
O doctrina depășită pentru secolul XXI
Încă din timpul celui de-al doilea război mondial rușii au adoptat ideea de a arunca valuri de tancuri asupra inamicului cu intenția evidentă de a-l copleși. Încercau astfel să-și utilizeze avantajul capacităților mari de producție ale industriei de armament.
Al doilea razboi mondial-reconstituire (Foto: Boris Zhitkov / Alamy / Alamy / Profimedia)
Modelele rusești de tancuri nu au excelat niciodată privind capacitățile de luptă, sau calitatea execuției, dar au fost mereu mașinării simple, ușor de întreținut, și mai ales au avut avantajul de a fi ieftin de fabricat, ceea ce le-a permis să producă cantități uriașe.
Problema lor este că în era raboiului tehnologizat de astăzi, victoria într-o lupta nu mai aparține întotdeauna numărului. Pur și simplu nu mai este fezabil să arunci valuri de blindate asupra inamicului, mai ales nesprijinite de infanterie.
Pentru a vedea exact unde este problema, vom încerca să analizăm două modele emblematice de tanc produse în era sovietică și modernizate ulterior, pe care rușii le folosesc în Ucraina.
Modelul T-72, sau cum o idee inovatoare va performa totuși slab
Prototipul acestui tanc a fost dezvoltat începând cu anul 1967 de către Birourile de Proiectare Morozov, având ca bază predecesoarele T-62 și T-64. La început s-a dovedit a fi un succes, beneficiind, față de cele anterioare de prezența unui tun puternic, model 2A46M de calibrul 125 mm, cu țeavă lisă, precum și de un blindaj compozit.
În plus, costul producerii unui T-72 era la jumătate față de cel al unui T-64, de exemplu, exact ceea ce sovieticii își doreau.
De ce sunt drumurile Ucrainei presărate de carcase de T-72 distruse?
Acest tanc a fost conceput pentru a fi ușor de utilizat și întreținut, de către o armata de recruți, cum avea URSS la acea vreme. Problema este că o armata de recruți nu va fi niciodată în stare să facă manevre sofisticate cum cer blindatelor.
Da, este ușor de întreținut, dar și aici au apărut grave probleme, în condiții corupției endemice care s-a dezvoltat în anii de sfârșit ai războiului rece, dar mai ales în perioada de după căderea URSS.
Tanc T-72 rusesc in Ucraina (Foto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia)
O altă problemă a acestui model este și faptul că, fiind considerat un tanc ușor (41,5 tone), șasiul nu suportă îmbunătățiri majore ale blindajului. În plus, muniția este depozitată în compartimentul turelei, ceea ce reprezintă o mare slăbiciune.
În ceea ce privește teatrele de operațiuni unde a fost desfășurat, T-72 a avut evoluții slabe. Un exemplu elocvent îl constituie pierderea a 44 de exemplare ale acestui model în timpul primului război cecen.
Să nu uităm că aici rușii s-au confruntat cu un inamic puțin numeros și slab înarmat. Evident, au existat îmbunătățiri ale modelului, cum ar fi termoviziunea, dar acestea nu au făcut nici acum din T-72 un tanc eficace pe câmpul de luptă al secolului XXI.
T-90, sau mândria forțelor armate ruse
Cel mai modern model de tanc pe care rușii îl folosesc în Ucraina este T-90. Acesta a intrat în serviciu în 1995, având la bază modelul T-72. Poate asta a fost și problema lui încă de la început: faptul că inginerii ruși au lucrat cu o platformă de pornire gata viciată.
S-a ales că punct de pornire predecesorul sau, T-72, datorită simplității sale, precum și a costului redus de producție.
Îmbunătățirile aduse constau în blindajul reactiv KONTAKT-5, mitralieră model KORD cu o rază de până la 2 km., ce poate fi acționată remote, spre deosebire de T-72.
De asemenea, pe T-90 este prezent SHTORA-1, sistem de protecție activă electro-optică, conceput pentru a perturba indicatorul laser și telemetrul laser al rachetelor ghidate antitanc.
Primul tanc T-90M distrus de ucraineni in luna mai (Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images)
Și totuși, de ce coloanele de T-90 nu sunt deja în mijlocul Kievului?
Răspunsul este unul simplu. În primul rând rușii nu au reușit să asigure un sprijin adecvat pentru tancuri, din partea infanteriei, deși acest lucru este vital.
Apoi, T-90 este obligat, datorită încărcătorului automat, să depoziteze muniția în mijlocul turelei, ceea ce îl face să fie vulnerabil la atacurile venite de sus. Este un fapt cunoscut că blindajul unui tanc este cel mai subțire deasupra.
În plus T-90, este vulnerabil în continuare atacurilor cu rachete lansate de echipe anti tanc având celebrele Javelin.
Sistemul de protecție SHTORA-1 ar fi trebuit să facă inutile aceste rachete anti tanc, de ce nu se întâmplă asta?
IRA, ca și SHTORA-1 sunt menite să avertizeze atunci când vehiculul este țintit cu astfel de rachete, dar traiectoria balistică absolut neobișnuită a proiectilelor Javelin, precum și faptul că acestea sunt echipate cu sistemul de ghidaj ITAS, fac ca aceste sisteme de apărare să devină depășite.
Au existat numeroase promisiuni că T-90 va fi modernizat. Lipsa fondurilor, dar mai ales deturnarea lor în buzunarele generalilor și oficialilor ruși corupți, a făcut că acest lucru să nu se întâmple într-un mod semnificativ.
Sosirea modelului Leopard 2 în Ucraina – va fi acesta decisiv?
Primele tancuri germane Leopard 2 sosesc în Ucraina. Militarii ucraineni deja au fost instruiți în folosirea lor. Acest model se bucură de o reputație specială, fiind dotat cu cele mai moderne sisteme defensive, dar și de atac.
Tanc german Leopard 2 (Cristoph Schmidt / AFP / Profimedia Images)
Tancurile Leopard sunt considerate tancuri grele, având 62 de tone, dar greutatea lor diferă, în funcție de varianta. Blindajul din a treia generație, compozit, include oțel de înaltă rezistență, wolfram și matrice din plastic cu plăcuțe din ceramică.
Toate variantele sunt echipate cu sisteme de conducere a focului digitale, precum și sisteme avansate de stabilizare a tunului extreme de avansate.
Ce-l face deosebit față de tancurile rusești?
În primul rând doctrina militară pentru care a fost construit, și ulterior dezvoltat. Este capabil a face manevre complicate și rapide, atât de necesare luptelor de blindate, fiind menit a asigura o protecție optimă celor patru membri ai echipajului, în același timp.
Pe hârtie, Leopard 2 nu este foarte diferit de T-90-ul rusesc. Totuși, mentenanța efectuată cu simț de răspundere, modernizările efectuate la timp, dar în primul rând tacticile de luptă pentru care a fost construit îl fac de temut.
- Referință: Un general rus avertizează că tancurile Leopard sunt cele mai bune din Europa: „Vor crea o amenințare foarte serioasă”
Modul cum se va comportă în lupta va depinde de numărul folosit, precum și de împrejurările tactice.
Un lucru este sigur, și anume, prin apariția acestui model în arsenalul ei, armata ucraineană nu câștigă doar la capitolul imagine, dar acum tancurile rusești au un adversar real.
Referințe:
– Jerchel, Michael – Leopard 2 Main Battle Tank 1979-1998;
– Zaloga, Steven – T-72 Main Battle Tank 1974-93;
– Perret, Bryan – Soviet Armour Since 1945;
– Marsh Gelbart – Tanks : Main Battle Tanks and Light Tanks
Citește și alte articole pe subiect scrise de Andrei Stan:
- „Uranus”, operațiunea de mare succes a rușilor la Stalingrad / Încearcă Kremlinul aceeași strategie și asupra Kievului?
- Operațiunea Marița sau adevăratul motiv pentru care germanii nu au ocupat Moscova
- „Atacul cămășilor albe”, una dintre cele mai glorioase și nebunești acțiuni militare românești
- Campania militară a rușilor care a avut un succes fulminant. Povestea contraofensivei care a stat la baza Blitzkriegului german
- Povestea lui Andrei Vlasov, generalul de succes al lui Stalin care a trecut de partea nemților: Trădător sau anticomunist?
- Cine a fost Stepan Bandera: erou pentru Ucraina, terorist pentru Rusia/ Pomenit de Putin în discursul de Ziua Victoriei