Sari direct la conținut

Reacția Chișinăului după ce un deputat rus a amenințat Republica Moldova cu extinderea „operațiunii speciale”

HotNews.ro
Chișinău, Republica Moldova, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia
Chișinău, Republica Moldova, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a declarat că Serghei Mironov, deputatul Dumei de Stat din Rusia și preşedintele partidului Rusia Justă, apropiat de Kremlin şi care are relaţii strânse cu socialiştii moldoveni, a interpretat greșit declarațiile premierului Dorin Recean privind demilitarizarea Republicii Moldova, scrie deschide.md.

„În declarația sa, premierul a spus ferm, că în procesul de reintegrare țara noastră trebuie să efectueze un lucru fundamental: demilitarizarea în regiunea transnistreană. Vrem să obținem reintegrarea pașnică a țării noastre prin dialog, prin negocieri și prin diplomație, ca să ne recăpătăm deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a spus Daniel Vodă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău i-a transmis lui Mironov că a uitat un detaliu legat de regiunea transnistreană.

„Prin demilitarizarea regiunii, se are în vedere evacuarea trupelor rusești – angajament care a fost asumat însuși de Federația Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999”.

Purtătorul de cuvânt al executivului de peste Prut a reiterat drumul european pe care Republica Moldova vrea să îl urmeze, după ce Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a spus că Moscova este nemulțumită de faptul că Moldova pare să se apropie mai mult de Uniunea Europeană, adoptând o „retorica antirusească fără precedent”.

„Reamintesc că, Programul de activitate al Guvernului Recean are o denumire sugestivă: Moldova prosperă, sigură și europeană. Iar în relația moldo-rusă și participarea Republicii Moldova în cadrul platformelor regionale și multilaterale se va ține cont de evoluțiile legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv repercusiunile negative ale acestuia asupra regiunii și a Republicii Moldova”, a adăugat Daniel Vodă.

Deputatul susține că Ucraina vrea să ocupe depozitele de armament din Cobasna

Deputatul rus Serghei Mironov, preşedintele partidului Rusia Justă, a sugerat sâmbătă că Moscova ar putea extinde aria aşa-zisei „operaţiuni militare speciale” şi asupra Republicii Moldova, pentru a proteja populaţia rusă, militarii ruşi şi depozitele cu muniţii din Transnistria, scrie deschide.md, potrivit News.ro.

„În ceea ce priveşte încercările Occidentului de a atrage Republica Moldova în conflictul cu Rusia, atunci conducerea republicii trebuie să înţeleagă că aceasta ar putea duce la extinderea zonei operaţiunii militare speciale pe care o desfăşoară forţele armate ruse. Avem cu ce să potolim minţile înfierbântate ale celor din Chişinău şi Bruxelles”, a amenintat Serghei Mironov, citat de deschide.md.

Potrivit lui Mironov, ca urmare a „acţiunilor militare” care se desfăşoară în Ucraina, „retragerea trupelor ruse care păzesc depozitele cu muniţii sovietice (din Transnistria) a devenit un subiect vital pentru regimul de la Kiev”, iar Ucraina, susţine deputatul, ar pregăti o operaţiune militară pentru a ocupa depozitele cu armament din Cobasna.

„Depozitele cu armament nu vor ajunge în mâinile neonaziştilor. Dacă va apărea o asemenea necesitate, ele voi fi distruse”, a spus Mironov.

Deputatul susţine că noul prim-ministru al Republicii Moldova, Dorin Recean, ar fi vorbit în discursul de învestitură despre necesitatea „demilitarizării” Moldovei, adică despre retragerea militarilor ruşi din Transnistria. „Acesta este un vis al naţionaliştilor români şi moldoveni, precum şi al patronilor lor occidentali”, a spus Mironov, deşi la începutul anilor 2000 chiar Moscova se angajase în faţa comunităţii internaţionale că va face acest pas, o promisiune pe care nu a respectat-o niciodată.

Proteste la Chișinău

Declaraţiile deputatului rus, fost preşedinte al Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, intervin în contextul în care Moscova, deranjată de orientarea prooccidentală a Chişinăului, vehiculează tot mai des ideea că Occidentul acaparează Republica Moldova după modelul Ucraina şi de aceea ar putea împărtăşi „soarta” Ucrainei.

Chiar miercuri, într-o intervenţie avută în Duma de Stat a Rusiei, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a arătat deranjat de orientarea proeuropeană şi prooccidentală a Chişinăului, şi a menţionat că „există apeluri” pentru alegeri anticipate, în condiţiile în care tocmai a fost învestit noul guvern condus de Dorin Recean.

De altfel, la Chişinău se pregătesc pentru duminică noi proteste în spatele cărora stau forţele proruse din Republica Moldova.

Partidul lui Mironov, acord de cooperare cu partidul lui Dodon

Partidul lui Serghei Mironov are un acord de cooperare cu partidul socialist al fostului preşedinte Igor Dodon încă din 2014. Igor Dodon se află în prezent în atenţia justiţiei de la Chişinău în urma unor acuzaţii de corupţie şi de finanţare ilegală a partidului său.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri, în cadrul unei întâlniri cu președinta Maia Sandu, că SUA sunt „profund îngrijorate” cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova.

Reamintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus pe 13 februarie că Moscova are un plan de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat pe 9 februarie, la Bruxelles, că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova.

Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a confirmat ulterior că a fost avertizat de către Ucraina cu privire la un plan al Rusiei privind distrugerea Republicii Moldova și instaurarea unui regim loial Moscovei și spune că „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro