Sari direct la conținut

FOTO Militarii ucraineni au pus mâna pe un elicopter Sikorsky UH-60 „Black Hawk”

HotNews.ro
Elicopter Black Hawk, Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
Elicopter Black Hawk, Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

O fotografie distribuită pe rețelele de socializare de militari ai Directoratului Principal de Informații, serviciul de informații militare al forțelor armate ucrainene, arată că aceștia au intrat în posesia unui elicopter Sikorsky UH-60, legendarul „Black Hawk” fabricat în Statele Unite.

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că acesta pare a fi un fost elicopter al armatei americane care a fost recondiționat și modernizat de Ace Aeronautics, o companie de armament din statul Alabama.

Ukraine Weapons Tracker notează că elicopterul a fost cel mai probabil cumpărat pentru Ucraina de o terță parte cu finanțare din partea partenerilor occidentali ai țării.

Deși în fotografii nu este vizibil armamentul său, elicopterul beneficiază de o putere de foc semnificativă și senzori cu capabilități de detecție de multe ori superioare aeronavelor forțelor armate ruse.

Elicopterele Sikorsky UH-60 „Black Hawk” sunt niște elicoptere medii-grele, multirol, cu două motoare și un rotor cu patru pale. Black Hawk e principalul elicopter de transport și multirol al forțelor militare americane, în special al Forțelor terestre SUA.

„Black Hawk” este cel mai cunoscut elicopter al armatei americane

UH-60 „Black Hawk” a intrat în serviciu pentru prima oară în anul 1979 ca elicopter tactic de transport și de atunci a fost produs în mai multe versiuni și s-au realizat peste 4.000 de exemplare.

Elicopterul a fost folosit în aproape toate teatrele de operații din lume în ultimele decenii, americanii folosindu-l în special în Afghanistan, Irak sau Somalia. Aeronava militară americană a fost imortalizată de filmul de acțiune „Black Hawk Down” din 2001.

În luna noiembrie a anului trecut Marea Britanie a devenit prima țară care a anunțat că va livra elicoptere de fabricație occidentală Kievului, fiind vorba de 3 modele „Sea King”.

Aceste elicoptere au fost folosite anterior atât de Forțele Regale Aeriene, cât și de Marina Regală a Marii Britanii, ultimul model fiind retras de forțele navale ale Londrei în 2018.

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare luna trecută arată că piloții ucraineni au început deja antrenamentele cu acestea după ce elicopterele au ajuns în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 364-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro