Sari direct la conținut

Prima Doamnă a Ucrainei pledează la ONU pentru un tribunal special

HotNews.ro
Olena Zelenska, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Olena Zelenska, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a pledat miercuri, într-un mesaj video adresat Națiunilor Unite, pentru crearea unui tribunal special care să se asigure că „agresiuni” precum invazia rusă în țara sa „nu se mai pot repeta”, potrivit AFP.

„Cred că veți fi cu toții de acord că, indiferent de țară sau naționalitate, aveți dreptul să nu fiți uciși în propriile case”, a spus ea în mesajul difuzat cu ocazia unui eveniment special privind încălcările drepturilor omului în Ucraina la un an de la invazia rusă.

„Dar ucrainenii au fost uciși sub ochii lumii timp de un an, în orașele, satele, apartamentele, spitalele, teatrele lor”, a adăugat ea, apărând dreptul Ucrainei la „autoapărare”.

„De aceea, cer ONU să înființeze un tribunal special pentru crimele de agresiune rusești. Nu suntem singurii care avem nevoie de el, este pentru toată lumea. Ca să nu se mai poată întâmpla din nou.”, a adăugat el.

Ucrainenii fac presiuni de luni de zile pentru crearea unui astfel de tribunal care să-i judece pe cei responsabili de invazia Ucrainei. Ei plănuiau să prezinte o rezoluție la împlinirea unui an de la invazie, dar inițiativa a fost amânată, potrivit diplomaților.

Rezoluția examinată de Adunarea Generală începând de miercuri face apel în principal la o „pace dreaptă”, în speranța de a obține un sprijin maxim.

Curtea Penală Internațională, care a lansat anchete privind crime de război și crime împotriva umanității în Ucraina, nu are competența de a judeca infracțiuni de agresiune împotriva Rusiei, care nu este semnatară a Statutului de la Roma, textul fondator al CPI.

„Rusia a comis tot felul de crime împotriva poporului ucrainean”, a denunțat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kouleba, criticând în special „deportarea copiilor ucraineni în Rusia”.

Dar „responsabilitatea pentru crimele internaționale comise în Ucraina trebuie să fie cuprinzătoare, nu trebuie să existe scăpări. Liderii politici și militari ruși trebuie, de asemenea, să fie judecați”, a insistat el.

În acest context, Uniunea Europeană a anunțat recent crearea unui centru internațional dedicat urmăririi penale a crimelor de agresiune din Ucraina, susținut de Ucraina și cu sediul la Haga.

Acest centru va „colecta probe care vor putea fi folosite într-o zi pentru a-i judeca pe liderii ruși”, a declarat miercuri ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra, cu ocazia evenimentului de la ONU.

„Da, vrem pace, dar singura modalitate de a obține pacea este să nu tolerăm această agresiune”, a adăugat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro