FOTO Ce se știe despre avionul-radar A-50 Mainstay avariat de partizani în Belarus și de ce tace mâlc Minskul
Pierderea unui avion A-50 Mainstay ar fi semnificativă, deoarece este esențial pentru operațiunile aeriene rusești pentru „furnizarea unei imagini a spațiului aerian de luptă”, afirmă marți dimineață Ministerul britanic al Apărării, ca răspuns la informațiile furnizate de opoziția din Belarus potrivit cărora partizanii au avariat un avion militar rusesc pe un aerodrom de lângă Minsk. Oficial, nici Rusia, nici Belarus nu au confirmat incidentul.
Organizația antiguvernamentală belarusă BYPOL a anunțat luni că a folosit drone pentru a lovi aerodromul Machulishchy, la 12 km de Minsk, avariind grav un avion Beriev A-50, cunoscut sub codul NATO Mainstay, de avertizare timpurie și control aerian (AWACS)
Atribuirea și pagubele nu au fost coroborate oficial. Cu toate acestea, pierderea unui A-50 Mainstay ar fi semnificativă, deoarece este esențial pentru operațiunile aeriene rusești pentru furnizarea unei imagini a spațiului aerian de luptă, se arată în cea mai recentă evaluarea a serviciilor de informații britanice.
Acest lucru va lăsa probabil șase A-50 operaționale în serviciu, limitând și mai mult operațiunile aeriene rusești, consideră Ministerul britanic al Apărării.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 28 February 2023
Find out more about Defence Intelligence: https://t.co/v3cDaShXOA
\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 #StandWithUkraine \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 pic.twitter.com/Sa5TUFHvxF
— Ministry of Defence \uD83C\uDDEC\uD83C\uDDE7 (@DefenceHQ) February 28, 2023
Mai multe surse din opoziția belarusă și bloggeri militari ruși au relatat că partizanii belaruși au atacat avionul cu explozibili aruncați de pe drone, dar nu există dovezi vizuale sau confirmări oficiale ale atacului până la ora publicării acestei știri.
Controale draconice la frontiera Belarusului
Publicația de opoziție de limbă rusă cu sediul în Letonia, Meduza, a relatat că la aerodrom au fost prezenți personal militar, ambulanțe, anchetatori, poliția rutieră și un elicopter în urma atacului și că poliția a percheziționat casele din apropiere pentru a-i prinde pe cei care ar fi pus la cale atacul.
Poliția de frontieră din Belarus a înăsprit verificarea celor care părăsesc țara imediat după atac, notează și serviciul central al Europei Libere.
Oamenii care voiau să iasă din Belarus au spus că grăniceri i-au verificat și în bagaje și mașini.
Imaginile din satelit disponibile confirmă faptul că un avion A-50 rusesc se afla la baza aeriană Machulishchy pe 19 februarie.
O imagine din satelit obținută de Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE /RL) prin intermediul serviciului Planet.com, datată cu 19 februarie, arată locul unde staționa în mod obișnuit avionul și unde s-ar fi putut afla și în momentul incidentului.
A satellite has detected an A-50 AWACS aircraft, which might have been attacked at the Belarusian Machulishchy military airfield on 26 February.
Source: Belarusian editorial office of Radio Free Europe/Radio Liberty, citing Plant Labs pic.twitter.com/Vx238I5QgS
— Ukrainian News24 (@UkrainianNews24) February 27, 2023
Potrivit OSINTdefender avionul A-50 care a fost avariat, cu numărul de înmatriculare RF-50608, se afla în Belarus încă de la exercițiile aeriene dintre Belarus și Rusia din ianuarie și efectuase cel puțin 12 zboruri de la Machulishchy, iar aeronava a fost într-adevăr văzută prin imagini din satelit ale bazei aeriene pe 23 februarie.
The A-50U that was damaged, reg. number RF-50608, had been in Belarus since the Air Exercises between Belarus and Russia in January and had conducted at least 12 Flights from Machulishchy; the Aircraft was indeed seen by Satellite Pictures of the Airbase on February 23rd. https://t.co/a2GKP3QrmB
— OSINTdefender (@sentdefender) February 26, 2023
Potrivit ISW, armata rusă ar opera doar aproximativ 10 aeronave A-50 apte de zbor.
Belarusul a primit sisteme de apărare aeriană
Belarusul a primit echipament militar din Rusia, inclusiv sistem de apărare antiaeriană la o zi după atacul revendicat de partizani. În aceleși timp, președintle Lukașenko a susținut că amenințările la adresa Belarusului impun ca acesta să-și intensifice producția industrială militară internă.
Lukașenko a mai subliniat că industria de apărare belarusă poate produce arme, deoarece Belarus are acces la microelectronică, optică și alte componente importate din statele post-sovietice care și-au păstrat stocurile sovietice ale acestor articole.
Atacul asupra avionului radar rusesc de la baza aeriană de lângă Minsk reprezintă o amenințare reală la adresa stabilității Belarusului și demonstrează Moscovei că Belarusul nu este un vecin de încredere, consideră politologul Valer Karbalevici într-un editorial al serviciului belarus al postului de radio Europa Liberă.
Karbalevici subliniază că autoritățile de la Minsk au tăcut mâlc în privința atacului revendicat de artizani chiar dacă presa a relatat tot felul de informații despre avierea costisitorului avion A-50, estimat la 330 de milioane de dolari.
Tăcere la Minsk
Tăcerea de la Minsk poate fi explicată prin amploarea pe care ar putea lua atacul, distrugând astfel mitul că în Belarus este „o insulă de calm, pace, ordine și securitate” în timp ce în Ucraina este război iar oamenii mor de frig și foame în Europa.
Atacul cu drone pune într-o lumină proastă sistemul de apărare aeriană al Belarusului, amintind de un incident din 2012, când un avion suedez a intrat în spațiul aerian și a lansat ursuleți de pluș cu mesaj pro-democrație tot în apropiere de Minsk, un incident care s-a încheiat cu demiterea a doi generali.
Karbalevici subliniază că acum situația este mult mai gravă, fiind vorba despre un atac asupra unei baze militare. Și Minskul nu are cum să se ascundă în fața Moscovei, căreia i-a promis că va fi un partener de încredere în fața „adversarilor” din Occident.
Kremlinul, prin vocea purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, nu a comentat informațiile despre atac, afirmând că este o problemă care privește Belarusul, despre care a spus că a negat avarierea avionului radar, însă autoritățile de la Minsk nu au infirmat, nici confirmat afirmațiile opoziției.
Urmărește ultimele evoluții din a 370-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.