Rusia a explicat de ce a declarat Ungaria țară „neprietenoasă”
Evgheni Stanislavov, ambasadorul Rusiei la Budapesta, a explicat într-un interviu acordat joi de ce Moscova a inclus Ungaria pe lista sa a țărilor „neprietenoase”, relatează Ukraîinska Pravda.
Diplomatul a afirmat în cadrul unui interviu acordat agenției RIA Novosti că, în pofida încercărilor Ungariei de a-și apăra propriile interese, despre care afirmă că adesea contrazic politicile Uniunii Europene, „adevărul rămâne”.
„Ungaria a aderat la toate pachetele de sancțiuni anti-ruse ale Bruxelles-ului și este obligată să le respecte cu strictețe”, a explicat Stanislavov.
El a adăugat totuși că Budapesta dă dovadă de o poziţie pragmatică, la care nu va renunţa „chiar sub presiunea aliaţilor săi din UE şi NATO”.
Ambasadorul a subliniat că, în ceea ce privește relațiile cu Ungaria, Rusia „ține deschise canalele de dialog de dragul păstrării bagajului de evoluții pozitive acumulate în ultimii ani”.
Care sunt țările pe care Rusia le consideră „neprietenoase” față de ea
Amintim că guvernul rus a aprobat încă din data de 7 martie a anului trecut o listă a țărilor pe care le-a declarat „neprietenoase” față de Rusia.
La momentul respectiv pe listă au fost incluse toate țările membre ale Uniunii Europene, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan.
Guvernul de la Moscova a declarat atunci că țările respective au impus ori s-au alăturat sancţiunilor instituite împotriva Rusiei după începerea invaziei în Ucraina.
Premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat însă în mod repetat opoziția față de sancțiunile impuse împotriva Rusiei, afirmând că ele nu sunt eficiente și că afectează mai mult economia europeană decât cea rusă.
Ungaria și-a intensificat chiar colaborarea economică cu Rusia după începerea războiului, obținând din partea Gazprom inclusiv o amânare a plăților datorate pentru gazele naturale livrate iarna aceasta.
Șeful de cabinet al lui Viktor Orban a precizat săptămâna trecută că Ungaria nu l-ar aresta pe preşedintele Vladimir Putin, dacă acesta ar intra în ţară, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său.
Urmărește ultimele evoluții din a 400-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.