Sari direct la conținut

Delegațiile părăsesc reuniunea ONU la apariția comisarului rus pentru copii, Maria Lvova-Belova

HotNews.ro
Maria Lvova-Belova, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Maria Lvova-Belova, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Reprezentanții mai multor membri ai Consiliului de Securitate au părăsit miercuri o reuniune privind Ucraina, găzduită de Rusia, la apariția prin videoconferință a comisarului rus pentru copii, care are un mandat de arestare din partea Curții Penale Internaționale (CPI), potrivit AFP.

Autoritățile ucrainene acuză Rusia că a „răpit” peste 16.000 de copii din Ucraina de la începutul ofensivei, în urmă cu un an.

Iar CPI a emis în martie un mandat de arestare istoric pe numele președintelui Vladimir Putin și al comisarului rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, considerându-i responsabili de „crima de război de deportare ilegală” a minorilor ucraineni.

Rusia susține că i-a „salvat” pe acești copii din lupte și că a pus în aplicare proceduri pentru a-i reuni cu familiile lor.

„Propaganda ucraineană și presa occidentală au distorsionat în mod deliberat și cu atenție situația, spunând că a fost o crimă salvarea acestor copii din bombardamente”, a declarat miercuri ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, asigurând că reunirea a fost planificată „cu mult înainte” de decizia „stupidă” a CPI.

Aliații Ucrainei nu au trimis niciunul dintre ambasadorii lor – ceea ce nu este neobișnuit pentru astfel de reuniuni informale în afara sălii Consiliului de Securitate.

De îndată ce Maria Lvova-Belova a apărut pe ecran și a denunțat o „campanie de discreditare” a țării sale, reprezentanții Statelor Unite, Regatului Unit, Maltei și Albaniei au părăsit sala, în timp ce reprezentanții celorlalți 11 membri ai Consiliului de Securitate au rămas.

„Ne-am opus acestei femei (…) inculpată pentru crime de război, care este implicată în deportarea și răpirea de copii din casele lor”, a declarat ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield în fața presei înainte de reuniune.

„De aceea ne-am alăturat Marii Britanii pentru a împiedica folosirea UNTV (transmiterea prin internet) pentru a-i oferi o platformă internațională pentru a răspândi dezinformări și a încerca să își apere acțiunile oribile în Ucraina”, a adăugat ea.

Reprezentanța britanică anunțase marți că a blocat difuzarea evenimentului pe site-ul ONU.

Într-o declarație comună, aproximativ 50 de țări, printre care Franța, Statele Unite, Japonia, Elveția, Ucraina și Guatemala, au acuzat Rusia că „abuzează de puterile și privilegiile sale în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU pentru a răspândi dezinformări cu privire la răpirile sale pe scară largă și la deportările forțate ilegale a mii de copii ucraineni”.

Urmărește ultimele evoluții din a 406-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro