Sari direct la conținut

Prigojin o dă la întors după ce a spus că a capturat „legal” Bahmutul și cere ajutorul lui Putin

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus Wagner, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus Wagner, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că forţele ucrainene nu au abandonat oraşul Bahmut, dar chiar dacă ar face acest lucru, mercenarii ar avea nevoie de mai mult sprijin din partea armatei regulate ruse pentru a încerca să avanseze mai mult, relatează Reuters.

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat duminică seară că forțele sale au arborat steagul rusesc pe clădirea administrativă. Prigojin a susținut că, din punct de vedere „legal”, Bahmut a fost capturat de Rusia.

Kievul a spus luni că forțele rusești sunt „foarte departe” de capturarea orașului Bahmut din estul țării, și că luptele continuă în jurul clădirii administrative unde grupul de mercenari Wagner a afirmat că a arborat steagul rusesc.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri că ar lua în calcul retragerea din oraş, dacă forţele sale riscă să fie încercuite de trupele ruseşti.

Mercenarii Wagner sunt cele care conduc bătălia pentru oraş, care a devenit cea mai sângeroasă luptă din cele 13 luni de război, iar ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că o capturare a acestuia ar deschide câmpul de luptă şi ar permite Rusiei să avanseze mai mult în estul Ucrainei.

Însă Evgheni Prigojin, care a acuzat în ultimele luni conducerea militară rusă de ineficienţă până la limita trădării, a declarat că această perspective este încă îndepărtată.

„Trebuie spus clar că inamicul nu pleacă nicăieri”, a declarat el pe canalul său Telegram.

Şeful Wagner spune că trupele ucrainene au organizat o apărare solidă în interiorul oraşului, în special de-a lungul liniilor de cale ferată şi în clădirile înalte din vestul oraşului, şi că, dacă se vor retrage, vor ocupa noi poziţii la periferie şi în Ceasiv Iar, la vest.

„De aceea, după părerea mea, deocamdată nu se vorbeşte despre nicio ofensivă (rusă)”, a punctat Prigojin.

Prigojin, nemulțumit de sprijinul oferit de armata rusă

El a mai spus că nu este încă mulţumit de sprijinul pe care îl primeşte din partea forţelor principale ale Rusiei, inclusiv cele care atacă zonele adiacente ale frontului.

Totodată, el a criticat din nou conducerea militară pentru cele trei probleme pe care le reproşează de mult timp – protecţia flancurilor, structura de comandă şi aprovizionarea cu muniţie.

„Prima chestiune este să ne asigurăm că flancurile noastre sunt bine protejate (asta cu semnul exclamării mare)”, a spus el.

„A doua este să ne asigurăm că avem un comandament organizat corespunzător”, a continuat Prigojin.

„Nu știu de pune la cale”

El a spus că a trecut mult timp de când nu l-a mai văzut pe generalul Serghei Surovikin, un apropiat al său, care timp de câteva luni a comandat campania Rusiei în Ucraina înainte ca şeful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov, să primească comanda operaţională generală. „Nu ştiu ce pune la cale”, a menţionat Prigojin.

„Şi, în al treilea rând, este vorba de muniţie (un alt semn de exclamare)”, a adăugat el, după ce anterior acuzase de mai multe ori Moscova că şi-a lăsat forţele fără muniţie.

Utilizarea intensă de către Prigojin a reţelelor sociale pentru a se promova, pe sine şi compania sa de mercenari, şi pentru a critica instituţia militară rusă a dus la speculaţii – pe care el le-a negat – că ar avea ambiţii politice.

Tensiunile cu Moscova păreau însă să se fi diminuat, după ce reprezentantului său i-a fost refuzat în mod evident accesul în sediul central al campaniei ruse din Ucraina, în urmă cu o lună. (news.ro)

Urmărește ultimele evoluții din a 407-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro