Sari direct la conținut

Rusia susține că ar fi identificat un nou suspect în cazul morții bloggerului militar Tatarski

HotNews.ro
Deputatul rus Leonid Sluţki, la înmormântarea bloggerului militar Vladlen Tatarski, Foto: TASS / ddp USA / Profimedia
Deputatul rus Leonid Sluţki, la înmormântarea bloggerului militar Vladlen Tatarski, Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Autoritățile din Rusia ar fi identificat un alt suspect în explozia care l-a ucis pe bloggerul militar pro-război Vladlen Tatarki, într-o cafenea din Sankt Petersburg, scrie agenția de presă de stat rusă Tass, citată de The Guardian.

Atacul ar fi fost „pregătit de un membru al grupării teroriste și de sabotaj ucrainene, cetățanul ucrainean Yuriy Denisov, născut în 1987, care, printr-un serviciu de curierat expres, ar fi transferat la Moscova un dispozitiv exploziv camuflat ca un bust de ipsos al unui comisar militar”, scrie Tass, citând autoritățile ruse.

Agenția rusă de stat mai scrie că „a fost inițiată procedura de înscriere a acestuia pe lista de urmărire internațională”.

În 2 aprilie, Vladlen Tatarski a fost ucis într-un atentat cu bombă într-o cafenea din Sankt Petersburg deţinută de liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin.

Moscova a acuzat Kievul şi „agenţi” ai opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi că sunt implicaţi în acest asasinat. Ucraina, la rândul său, a susţinut că a fost vorba de o reglare de conturi internă între cei care susţin ofensiva din Rusia.

Cine era vloggerul Tatarski

Maxim Fomin era unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri militari pro-Kremlin, cu peste 500.000 de abonaţi pe canalul său de Telegram.

Influenţa acestor activişti care publică relatări despre militarii ruşi care luptă în Ucraina şi împărtăşesc propriile analize asupra situaţiei de pe front a crescut puternic de la începutul ofensivei ruse, în februarie 2022. Chiar dacă unii critică modul în care decurge operaţiunea din Ucraina şi conducerea militară rusă, ei evită întotdeauna criticile directe la adresa lui Vladimir Putin.

Tatarski, în vârstă de 40 de ani, s-a numărat printre cei care au cerut public ca Rusia să continue războiul şi mai agresiv. De exemplu, atunci când preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Hersonul, după ce Rusia s-a retras din oraş în noiembrie anul trecut, Tatarski s-a întrebat de ce Moscova nu a profitat de şansa de a-l fi asasinat cu o dronă.

Originar din Donbas, Maxim Fomin avea experienţă de război, pentru că se alăturase trupelor separatiştilor pro-ruşi în 2014.

El a fost ucis într-un atentat cu bombă într-o cafenea din Sankt Petersburg în timp ce ţinea o conferinţă în faţa unui public format din aproximativ 100 de persoane. Peste 30 dintre ele au fost rănite în atentat. Evenimentul fusese organizat de un grup numit „Cyber Z Front”, al cărui nume se referă la litera „Z” pe care Rusia a adoptat-o ca simbol al războiului.

Potrivit presei ruse, explozia a avut loc la câteva minute după ce o femeie i-a dat lui Tatarski o statuetă, un bust pe care a spus că l-a făcut chiar ea şi care îl reprezenta pe Tatarski. Daria Trepova, în vârstă de 26 de ani, din Sankt Petersburg, a fost arestată şi acuzată de terorism, dar femeia susţine că ar fi fost atrasă într-o capcană şi că nu ştia că în statuetă este o bombă.

Tatarski este al doilea propagandist de război de profil înalt asasinat în Rusia de la invazia Ucrainei în februarie 2022. Prima a fost jurnalista Daria Dughina, fiica unei figuri ultranaţionaliste celebre, Aleksandr Dughin. Daria Dughina a fost ucisă de o maşină capcană în apropiere de Moscova în august anul trecut.

Aceste asasinate sunt un atac la adresa taberei dure pro-război din Rusia şi par să transmită un avertisment pentru alţi membri că pot fi vizaţi oriunde. Tatarski avea legături apropiate cu Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner care luptă pentru Rusia în Ucraina şi, care, de asemenea, a criticat adesea Ministerul rus al Apărării.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro