Sari direct la conținut

„Încă nu știu cum am supraviețuit". Mărturia rară a unui mercenar Wagner care s-a întors în Rusia după a torturat militari ucraineni

HotNews.ro
Soldați PMC Wagner Group, Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia
Soldați PMC Wagner Group, Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Un fost mercenar Wagner a recunoscut într-un interviu pentru The Guardian că a ucis și torturat zeci de prizonieri de război ucraineni. Fostul comandant spune că nu regretă nimic și că nu știe cum a reușit să scape cu viața din Ucraina.

Alexei Savichev, în vârstă de 49 de ani, un fost deținut rus recrutat de grupul Wagner în septembrie anul trecut, a declarat pentru The Guardian într-un interviu telefonic că a participat la execuții ale prizonierilor de război ucraineni în timpul celor șase luni în care a luptat în estul Ucrainei.

„Ni s-a spus să nu luăm niciun prizonier și să îi împușcăm pe loc”, a spus Savichev.

În timp ce lupta în apropiere de Soledar din estul Ucrainei, în toamna anului trecut, Savichev susține că a participat la uciderea a 20 de soldați ucraineni care erau înconjurați.

„I-am ciuruit”

„I-am ciuruit cu gloanțele noastre”, a spus el. „Este război și nu regret niciun lucru pe care l-am făcut acolo. Dacă aș putea, m-aș întoarce”.

Cu altă ocazie, Savichev împreună cu alți luptători wagnerieni, a ucis „câteva zeci” de prizonieri de război ucraineni răniți, „aruncând grenade” în șanțul în care erau ținuți în apropierea orașului Bahmut, în ianuarie. „Torturam și soldați, nu existau reguli”, a spus Savichev.

Relatarea lui Savichev a fost publicată pentru prima dată luni de grupul de apărare a drepturilor omului Gulagu.net într-un videoclip de o oră și 17 minute, în care apare alături de un alt fost luptător wagnerian, Azamat Uldarov, care a declarat, de asemenea, că a ucis civili, inclusiv copii, în timpul bătăliei pentru Bahmut.

Uldarov a declarat că împreună cu alți mercenari a ucis un grup de persoane care se adăpostiseră în subsolul unui bloc de locuințe cu nouă etaje din Bahmut, inclusiv o fetiță.

„Țipa, era un copil mic, avea cinci sau șase ani și am împușcat-o, un glonț mortal. Nu aveam voie să las pe nimeni să iasă, înțelegeți?”. i-a spus Uldarov lui Vladimir Osechkin, șeful grupului de apărare a drepturilor omului Gulagu.net.

La puțin timp după aceste declarații, Uldarovpare să fi revenit asupra afirmației, sugerând că a fost șantajat pentru a face aceste lucruri.

Medalii pentru bătălia de la Soledar

The Guardian nu poate verifica în mod independent afirmațiile cutremurătoare ale niciunuia dintre cei doi bărbați, dar a văzut documente penale rusești care arată că Savichev, care a fost condamnat pentru crimă, a fost eliberat dintr-o închisoare din Voronej, un oraș din sud-vestul Rusiei, în urma unei grațieri prezidențiale la 12 septembrie 2022.

Wagner a recrutat zeci de mii de deținuți, inclusiv criminali condamnați, pentru a lupta în estul Ucrainei. Li s-a oferit libertatea dacă supraviețuiau unui stagiu de șase luni aproape sinucigaș, stagiu pe care Savichev l-a încheiat la 12 martie.

Savichev a furnizat, de asemenea, The Guardian fotografii cu două medalii pe care a declarat că le-a primit pentru bătălia de la Soledar, un oraș din estul Ucrainei pe care trupele Wagner l-au capturat la începutul lunii ianuarie.

Mărturie rară

Mărturia sa pare să contribuie la un număr tot mai mare de dovezi care aruncă lumină asupra crimelor de război comise de soldații ruși în Ucraina.

Mărturia lui Savichev este rară, fostul mercenar aflându-se încă în Rusia.

Savichev a declarat că a fost pus pe fugă de când a acordat primul său interviu, luni, și că a primit „multiple” amenințări.

Liderul mercenarilor Wagner Evgheni Prigojin susține că mărturiile celor doi foști luptători sunt „minciuni flagrante” și cei care au fost sub comanda lui „nu au atins și nu ating niciodată” copii.

Savichev se teme că va avea aceeași soartă ca Evgheni Nuzhin, un criminal condamnat, recrutat de Wagner, care s-a predat forțelor ucrainene, dar care ulterior a fost predat Rusiei și executat cu un baros, acesta fiind dat exemplu pentru cei care trădează grupului fondat de Prigojin.

Savichev a mai spus că a fost martor la multiplele execuții ale altor luptători Wagner acuzați de comandanții lor că nu au respectat ordinele sau că au încălcat „codul de conduită”, inclusiv în ceea ce privește consumul de alcool.

„Armata e plină de pămpălăi”

Savichev a declarat că s-a alăturat grupului Wagner după ce Prigojin a vizitat colonia sa IK-12 din Voronej în septembrie 2022.

„Prigojin a venit la închisoarea noastră și a spus că este în căutare de ucigași. A spus că armata regulată era plină de pămpălăi care nu puteau să-și facă treaba”, a povestit Savichev.

Savichev susține că puțin peste 100 de prizonieri din IK-12 din Voronej s-au înrolat pentru a lupta alături de Wagner și doar 21 s-au întors în viață.

„Eram practic doar carne pentru comandanții noștri, încă nu știu cum am supraviețuit”, a declarat Savichev. „Nimănui nu-i păsa de noi”.

Urmărește ultimele evoluții din a 420-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro