Sari direct la conținut

Cum explică aghiotantul lui Vladimir Putin că fiul său a preferat să lupte alături de mercenarii Wagner, nu armata rusă

HotNews.ro
Dmitri Peskov alaturi de Vladimir Putin, Foto: WillWest News / Profimedia Images
Dmitri Peskov alaturi de Vladimir Putin, Foto: WillWest News / Profimedia Images

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a vorbit luni despre decizia fiului său de a lupta în Ucraina alături de mercenarii Wagner, și nu în cadrul forțelor armate ruse, relatează Interfax.

Jurnaliștii acreditați pe lângă Kremlin i-au cerut lui Peskov în timpul conferinței sale zilnice de presă să comenteze declarațiile fiului său potrivit cărora a luptat în „operațiunea militară specială” în cadrul grupării Wagner și l-au întrebat de asemenea de ce Nikolai Peskov a decis să se înroleze în organizația paramilitară condusă de Evgheni Prigojin, nu în forțele regulate ale Rusiei.

„A servit la un moment dat în forțele armate. Și-a îndeplinit datoria constituțională. A luat o astfel de decizie, este un adult. Da, într-adevăr, a luat parte la operațiunea militară specială”, a răspuns sumar Dmitri Peskov.

Faptul că fiul său ar fi luptat în Ucraina a fost una dintre cele mai mediatizate știri în Rusia în ultimele zile, după ce Prigojin a vorbit despre acest lucru într-un interviu video publicat sâmbătă.

Ce a spus șeful mercenarilor Wagner despre serviciul militar al lui Peskov jr.

„Dintre toţi cunoscuţii mei – voi spune asta pentru prima dată – o persoană, Dmitri Sergheevici Peskov, care la un moment dat avea reputaţia de a fi un liberal complet… Fiul său, care a trăit pentru un timp în America, dacă nu mă înşel, sau în Anglia, a venit şi a cerut să fie luat ca simplu artilerist. Şi s-a descurcat absolut bine ca simplu artilerist, cu genunchii în noroi şi rahat, cu un Uragan (lansator multiplu de rachete). Puţini oameni ştiu despre el”, a declarat șeful grupării Wagner în interviul acordat lui Aleksandr Simonov, corespondentul militar al RIA FAN.

Nikolai Peskov a vorbit la rândul său despre acest lucru într-un interviu propriu acordat doar o zi mai târziu cotidianului Komsomolskaia Pravda.

„A fost la inițiativa mea. Am considerat că este datoria mea”, a declarat Nikolai, al cărui tată este purtătorul de cuvânt al lui Putin din 2008.

El a precizat că și-a îndeplinit contractul pentru aproape jumătate de an sub un nume fals pentru a-și ascunde adevărata identitate și că a primit o medalie pentru curaj.

Întrebat despre părerea tatălui său cu privire la serviciul său, Nikolai a spus: „Este mândru de mine, cred. Tatăl meu mi-a spus că am luat decizia corectă”.

Cum a refuzat fiul lui Peskov să meargă în armata rusă

Nikolai Peskov s-a născut în 1990 și a trăit în Marea Britanie în deceniul care a urmat căderii Uniunii Sovietice în 1991, înainte de a se întoarce în Rusia unde a servit în cadrul Forțelor de Rachete Strategice între 2010 și 2012.

În luna septembrie a anului trecut un aliat al disidentului Alexei Navalnîi, care pretindea că este un oficial militar rus, l-a sunat pe Peskov junior și i-a cerut să se prezinte la un birou de înrolare militară, la scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat decretarea „mobilizării parțiale” în Rusia.

Peskov i-a spus că nu se va duce nicăieri și că va rezolva situația la „un alt nivel”, potrivit unei înregistrări a convorbirii postate în mediul online și care a declanșat furori în Rusia.

„Bineînțeles că nu voi fi acolo la 10 dimineața mâine. Sunt domnul Peskov, ar trebui să vă dați seama că nu e chiar corect pentru mine să fiu acolo. Voi rezolva asta la un alt nivel. Trebuie să înțeleg în general ce se întâmplă și ce drepturi am (…) Nu am nicio problemă în a-mi apăra patria, dar trebuie să înțeleg dacă este fezabil să fiu acolo – vorbesc despre anumite nuanțe politice”, a afirmat el.

Întrebat dacă este gata să se înscrie ca voluntar, Nikolai Peskov a răspuns că nu.

Dmitri Peskov, care a lucrat în Ministerul de Externe de la Moscova și din străinătate înainte de a urca în ierarhia de la Kremlin, a fost sancționat de Statele Unite la scurt timp după război, împreună cu soția sa și cei doi copii adulți, Nikolai și Elizaveta.

Urmărește ultimele evoluții din a 425-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro