Sari direct la conținut

Kremlinul se declară optimist cu privire la „rusofobia” Poloniei: „Este o boală ca oricare alta”

HotNews.ro
Dmitri Peskov si Serghei Lavrov, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images
Dmitri Peskov si Serghei Lavrov, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

​Kremlinul a declarat luni că Polonia urăște Rusia și că autoritățile poloneze sunt cuprinse de un atac de rusofobie nebună, dar că această boală, la fel ca orice boală acută, va trece mai devreme sau mai târziu, relatează Lenta.

„Polonia, care este pur și simplu cuprinsă de un atac de rusofobie, ne urăsc, pur și simplu ne urăsc. Cat de nebunesc. Toți sunt victime, au fost păcăliți, pur și simplu vrăjiți. Ei sunt gata să-și petreacă întreaga viață urându-i pe ruși”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Mai devreme sau mai târziu va trece, ca toate bolile acute”, a opinat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

Comentariile sale vin după ce vicepremierul polonez Mariusz Blaszczak, care ocupă și portofoliul Apărării, a anunțat în urmă cu o zi că Varșovia construieşte una dintre cele mai puternice armate din Europa şi că în decurs de doi ani va avea cea mai puternică armată terestră din regiune.

Blaszczak a declarat luni că Polonia și-a propus acest obiectiv pentru a evita masacre precum cele comise de Rusia la Bucea sau Irpin.

„Formăm multe unități, concentrându-ne energia și atenția către estul țării noastre. Pentru că pornim de la faptul că nici măcar o bucată de pământ polonez nu poate fi dată agresorului. Nu vom permite astfel de evenimente tragice pe pământul polonez, precum Bucea sau Irpin”, a subliniat el.

MAE rus a denunțat la rândul său „nebunia” Poloniei

La jumătatea lunii februarie purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Externelor, Maria Zaharova, a lansat un atac extrem de dur la adresa Poloniei, după ce guvernul de la Varșovia a dezvăluit că a concediat toți membrii corpului său diplomatic care au fost educați la Moscova.

Zaharova a comparat decizia cu cele ale Inchiziției din perioada medievală, afirmând că și aceasta a luptat împotriva educației.

„Tocmai Europa Centrală a ars pe rug, în piețele centrale, oamenii care au vorbit despre descoperirile științifice. Tocmai predecesorii actualelor democrații, așa cum se numesc acestea, [state] civilizate sunt cele care fac asta”, a declarat ea la postul de radio Sputnik.

„Se poate desființa educația? Au desființat-o. Au pus ideologia mai presus nu numai realității, ci și cunoașterii (…) Polonia a trecut de mai multe ori prin asta”, a adăugat ea, denunțând totodată decizia guvernului de la Varșovia drept o „reîncarnare a celor mai rele practici”.

„O decizie nebună, absolut lipsită de orice logică, de care sunt mândri, dar care este de fapt o pagină rușinoasă din istoria lor”, a continuat ea acuzațiile.

Ea a denunțat faptul că această decizie a fost luată tocmai de către Polonia, despre care afirmă că „a fost complet de acord cu Occidentul asupra tuturor aspectelor legate de drepturile omului”, iar acum încalcă aceste norme prin deciziile sale.

Urmărește ultimele evoluții din a 425-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro