Sari direct la conținut

Președintele lituanian: Trebuie depășite „liniile roșii” privind ajutorul militar acordat Ucrainei

HotNews.ro
Gitanas Nauseda si Volodimir Zelenski, Foto: Volodymyr Tarasov/Ukrinform/NurPhoto / Profimedia Images
Gitanas Nauseda si Volodimir Zelenski, Foto: Volodymyr Tarasov/Ukrinform/NurPhoto / Profimedia Images

Orice „linii roșii” autoimpuse în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei trebuie depășite pentru a asigura victoria acesteia împotriva Rusiei, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda într-un interviu acordat lui publicației Spiegel.

Referirea lui Nauseda la „liniile roșii” a apărut atunci când a vorbit despre modul în care Germania a trecut de la a promite Ucrainei doar căști și veste de protecție la aprobarea exportului de tancuri Leopard 1 și 2, adăugând că „deciziile Germaniei nu trimit un semnal pozitiv doar Ucrainei, ci și tuturor celorlalți aliați din NATO”, citează Kyiv Independent.

„Este destul de clar pentru mine că trebuie să depășim toate liniile roșii. În caz contrar, pierdem timp. În fiecare zi, oamenii sunt uciși și torturați. Deportarea copiilor este la ordinea zilei, la fel ca și bombardarea infrastructurii. În retrospectivă, am pierdut timp pentru că am ezitat mult timp să luăm anumite decizii”, a declarat Nauseda.

Avioane de luptă moderne pentru Kiev

Președintele lituanian a subliniat că decizia aliaților occidentali de a furniza tancuri la atâtea săptămâni de la începerea războiului a avut „un cost foarte mare” și că este imperios necesar să se înțeleagă că Rusia este un „agresor foarte periculos care nu cunoaște granițe”.

De aceea, o altă „linie roșie” care ar trebui depășită este furnizarea către Ucraina de avioane de luptă avansate de tip occidental, potrivit lui Nauseda.

„Spațiul aerian este un element important în acest război. Iar pentru ca Ucraina să se poată apăra eficient, are nevoie de avioane și de mai multe sisteme de apărare aeriană. Acest lucru este important nu numai pentru Ucraina, ci și pentru securitatea noastră”, a spus el.

Criticii susțin că refuzul aliaților de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, Typhoon și Dassault, precum și rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune ar putea împiedica Kievul să lanseze o contraofensivă și să elibereze restul teritoriului ucrainean. Lipsa Ucrainei de avioane și rachete avansate va prelungi probabil războiul de agresiune al Rusiei.

Negocierile ar pemite Rusiei să se întărească

Nauseda a continuat spunând că împingerea Ucrainei la masa negocierilor ar permite Rusiei „să se consolideze, să facă o pauză și apoi să atace din nou”.

Potrivit lui Nauseda, Rusia „ar cere concesii nerealiste. Dar nimeni nu are dreptul să ceară unei țări libere și independente să își vândă teritoriul pentru pace. Acest lucru este inacceptabil. Ucraina este singura care poate și trebuie să decidă acest lucru”.

Cuvintele președintelui lituanian contrastează puternic cu raportul Bloomberg din 18 aprilie, potrivit căruia președintele francez Emmanuel Macron dorește ca China să ajute la aducerea Ucrainei și a Rusiei la masa negocierilor, potențial până în vară.

Nauseda a discutat, de asemenea, despre viitorul summit NATO de la Vilnius, afirmând că acesta va fi „un moment istoric important” în care alianța militară poate arăta că este „conștientă de pericolul” reprezentat de Rusia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la 20 aprilie, în timpul unei întâlniri cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev, că aderarea Ucrainei la NATO va fi „o prioritate pe ordinea de zi” la summitul programat pentru luna iulie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro