Sari direct la conținut

Ce știm despre tancul T-14 Armata, redutabila armă „fantomă” pe care armata rusă ar fi trimis-o acum în Ucraina

HotNews.ro
Tancurile T-14 Armata au arătat bine la defilări, dar trebuie vazut cum se comportă la război, Foto: DreamsTime / Igor Dolgov
Tancurile T-14 Armata au arătat bine la defilări, dar trebuie vazut cum se comportă la război, Foto: DreamsTime / Igor Dolgov

Rusia afirmă despre „T-14 Armata” că este unul dintre cele mai moderne tancuri principale de luptă dezvoltate în ultimii ani însă acesta a ajuns să fie poreclit „arma fantomă” a armatei ruse din cauza ezitărilor comandamentului militar de la Moscova de a-l trimite în Ucraina, până acum.

RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, a anunțat că Rusia a început să folosească în premieră tancuri T-14 Armata pentru a trage asupra pozițiilor ucrainene, „dar nu au participat încă la operațiuni de asalt direct”, potrivit unei surse cu informații din interiorul comandamentului militar rus.

Datorită faptului că unele dintre informațiile legate de acest tanc sunt secrete de stat ale Rusiei, anumite specificații tehnice ale sale nu sunt pe deplin cunoscute.

Ceea ce se știe sigur însă este că tancul T-14 Armata are o lungime de 8,7 metri, o lățime de 3,9 metri și o înălțime de 2,7 metri, cântărind nu mai puțin de 55 de tone.

Marele atu al tancului T-14 Armata

Tancul are un echipaj de 3 membri: mecanicul care îl conduce, tunarul și comandantul. Se crede că el poate ajunge la o viteză maximă de 90 de kilometri pe oră, deși aici informațiile sunt contradictorii. RIA Novosti, de exemplu, scrie în articolul său despre desfășurarea tancului în Ucraina că el ar avea o viteză maximă pe autostradă de doar 80 de kilometri, ceea ce înseamnă că pe câmpul de luptă ar fi și mai mică.

Însă cea mai interesantă parte legată de acest tanc este turela sa fără echipaj. Niciunul dintre tanchiștii săi nu se află în turelă. În schimb, ei sunt poziționați în apropierea părții din față a tancului.

Acest design permite ca turela să fie mai mică și ca blindajul să fie întărit în jurul celor mai importante zone ale tancului, ca de exemplu cea în care se află echipajul. În teorie, T-14 Armata face exact acest lucru cu un „tub” blindat în jurul compartimentului pentru echipaj.

Iar spre deosebire de majoritatea tancurilor rusești, în acest model muniția este ținută departe de echipaj, protejându-l în cazul unei lovituri inamice care ar putea în alte condiții să ducă la o detonare catastrofală a obuzelor din interiorul său, situație care a dus la faimoasele înregistrări video cu „concursul de aruncat turela” a vehiculelor de luptă rusești.

Însă turela fără echipaj are și câteva dezavantaje, cel mai notabil fiind că întreg echipajul este situat mai jos în tanc, ceea ce înseamnă că pentru comandant conștientizarea situației de pe câmpul de luptă are de suferit semnificativ.

Rușii spun că tancul lor principal de luptă poate lovi din mișcare orice țintă

T-14 Armata are un sistem hidraulic activ de suspensie despre care proiectanții săi spun că, chiar și atunci când rulează la viteză maximă, permite echipajului să atingă o rată a lovirii țintelor de aproape 100%.

Inginerii ruși susțin de asemenea că Armata are un sistem electronic de diagnosticare care poate raporta instant orice probleme tehnice pe care le întâmpină, alertând echipajul despre situația în cauză.

În ceea ce privește armamentul, tancul are un tun 2A82 cu calibrul de 125 de milimetri, o versiune mai nouă a modelului 2A46 care este folosit de o serie de tancuri rusești, de la T-72, la T-90. Acest nou tip de tun poate trage cu o serie de muniții, inclusiv rachete ghidate.

Dacă este necesar tunul poate fi înlocuit rapid cu extrem de puternicul model 2A83 care are calibrul de 152 de milimetri, inițial dezvoltat pentru tunurile autopropulsate 2S19 Msta-S. Armata este dotat de asemenea cu rachete sol-sol și o mitralieră de 7,62 milimetri amplasată în vârful turelei și controlată autonom.

Încărcătorul automat al tancului are o capacitate de 32 de obuze și o cadență a focului de 10-12 proiectile pe minut. Chiar dacă muniția este depozitată sub turelă, ca în modelele anterioare de tancuri rusești, în teorie echipajul poate supraviețui unei detonări mai „blânde” a munițiilor de la bord, deoarece acestea sunt depozitate într-un compartiment separat.

Însă o detonare catastrofală nu poate fi complet exclusă.

Blindajul impresionant al tancului T-14

Ceea ce face acest model de tanc rusesc cu adevărat special este accentul uriaș pus de proiectanții săi pe supraviețuire. Pe lângă încapsularea echipajului în „bula” blindată și stocarea munițiilor în propriul compartiment, se crede că oțelul folosit pentru construirea vehiculului de luptă este cel mai rezistent și ușor pe care Rusia l-a construit vreodată.

Testele efectuate de inginerii ruși au arătat că aliajul de oțel folosit pentru T-14 Armata este cu 15% mai ușor decât blindajele anterioare, fiind însă mai puternic și cu mult mai puțin casant. Proiectanții săi afirmă că blindajul oferă echipajului echivalentul a 1.000 de milimetri de protecție.

La acest aliaj se adaugă și blindaj reactiv (ERA) modern, plus așa-numitul sistem de protecție „Afghanit”, care este alcătuit din două părți: un sistem de detectare cu radar și muniții anti-proiectile. Evident, scopul acestuia este de a proteja tancul de obuzele și rachetele inamice trase asupra sa.

O scăpare critică însă a proiectanților ruși ține de capacitatea T-14 Armata de a contracara arme antitanc cu o traiectorie descendentă, precum sistemele Javelin care lovesc de sus și care s-au dovedit extrem de eficace în timpul războiului declanșat de Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut.

O altă problemă ține de faptul că, până când observatorii occidentali vor avea acces să analizeze un astfel de tanc, o mare parte din specificațiile impresionante vin de la ceea ce afirmă industria rusă de armament despre tanc.

Iar, după cum a arătat invazia din Ucraina, multe dintre armele Moscovei arătau mai bine pe hârtie decât s-au dovedit a fi în realitate.

Urmărește ultimele evoluții din a 426-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro