Sari direct la conținut

Contraofensiva ucraineană intră în linie dreaptă. Cele trei elemente care vor decide declanșarea luptelor

HotNews.ro
Soldați ucraineni din brigada 80 își camuflează poziția de artilerie în direcția Bahmut, în timp ce războiul dintre Rusia și Ucraina continuă în regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni din brigada 80 își camuflează poziția de artilerie în direcția Bahmut, în timp ce războiul dintre Rusia și Ucraina continuă în regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ucraina finalizează pregătirile pentru contraofensiva mult-așteptată împotriva forțelor rusești și este în mare parte pregătită pentru aceasta, a declarat vineri ministrul apărării Oleksii Reznikov, transmite Reuters.

„De îndată ce va exista voința lui Dumnezeu, vremea și o decizie a comandanților, o vom face”, a declarat Reznikov în cadrul unui briefing de presă online.

El nu a dat nicio dată pentru când va începe contraofensiva, dar a spus că „ la nivel global, suntem într-un procent ridicat pregătiți”.

Kievul speră că contraofensiva planificată va schimba dinamica războiului care a făcut ravagii de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu 14 luni.

Rusia deține teritorii ucrainene în est, sud și sud-est. Armata ucraineană a declarat în ultimul său raport zilnic privind războiul că Bahmut, un mic oraș din est, a rămas în centrul luptelor.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna aceasta că aliații și partenerii străini ai Kievului au livrat Ucrainei aproape toate vehiculele de luptă promise.

Reznikov a declarat că Ucraina a primit o mulțime de echipamente moderne, inclusiv arme care vor servi drept „mână de fier”, și că instruirea pe unele echipamente occidentale continuă.

Mii de soldați ucraineni s-au antrenat în Occident pentru a utiliza diferite echipamente militare pe câmpul de luptă în mod combinat.

Panică și deznădejde în rândul bloggerilor ruși

Declarațiile oficialilor ruși și ale unor voci importante din spațiul informațional rusesc continuă să sublinieze o neliniște omniprezentă cu privire la eventualele acțiuni de contraofensivă ucrainene, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

„Liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a remarcat, miercuri, că, imediat ce condițiile meteorologice se vor îmbunătăți în Bahmut, Ucraina va lansa o contraofensivă, care ar putea coincide cu sărbătoarea Rusiei din 9 mai, Ziua Victoriei (comemorarea victoriei sovietice asupra Germaniei naziste din 1945).

De asemenea, un proeminent blogger de război rus a insinuat că Ucraina ar putea planifica acțiuni de contraofensivă pentru a strica sărbătorile de 9 mai în Rusia.

Invocarea zilei de 9 mai sugerează că spațiul informațional rusesc continuă să acorde o importanță simbolică datelor asociate cu Marele Război Patriotic din Rusia, ceea ce continuă să influențeze discursul privind perspectivele războiului.

Retorica tot mai deznădăjduită și panicată emanată de figuri proeminente din spațiul informațional sugerează că acest spațiu informațional rusesc nu a stabilit încă o linie cu privire la modul în care să abordeze temerile semnificative și în creștere cu privire la viitorul apropiat”, a spus ISW.

Contraofensiva ucrainenilor pare tot mai aproape

Analiștii militari afirmă că este posibil ca Ucraina să lanseze în curând o contraofensivă și că unul dintre principalele obiective ar putea fi străpungerea unui coridor terestru sudic între Rusia și regiunea Crimeea anexată de Rusia.

Recucerirea întregii regiuni Herson ar fi un pas important pentru atingerea acestui obiectiv și există semnale că se fac pregătiri în acest sens, inclusiv bloggerii de război ruși admițand că inamicul și-a creat poziții pe malul estic al Niprului.

Ucrainenii sunt „într-o poziție bună” pentru o contraofensivă împotriva armatei ruse, a declarat miercuri comandantul militar american de rang înalt din Europa în fața unei comisii a Congresului.

„Conform modelării pe care am făcut-o foarte atent cu ei, ucrainenii sunt într-o poziție bună”, a declarat șeful Comandamentului European al Statelor Unite, generalul Christopher Cavoli, adăugând că SUA au lucrat cu ei la un posibil atac surpriză.

Amintim că, în weekend, ISW a evaluat că finanţatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, încearcă probabil să îl convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin să treacă în defensivă înaintea unei potenţiale contraofensive ucrainene.

Retorica lui, care în mod greşit a fost interpretată ca un apel la încetarea războiului, vizează de fapt să determine o îngheţare a conflictului, o pauză care să permită o refacere a forţelor puternic slăbite ale Moscovei.

Recent, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a părut să le sugereze compatrioţilor săi că aşteptata contraofensivă ucraineană este iminentă, cerându-le să rămână uniţi şi să se mobilizeze, subliniind că linia frontului este prioritatea numărul unu, că atenţia se concentrează pe apărare şi că sunt pregătite noi forţe „care îşi vor dovedi valoarea pe front”.

Bogdan Krotevici, comandantul interimar al Regimentului Azov, a afirmat zilele trecute că forțele ucrainene ar putea chiar încerca să captureze orașe mici rusești în timpul viitoarei sale contraofensive.

Urmărește ultimele evoluții din a 429-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro