Sari direct la conținut

Rușii au interzis pe „drumul vieții” din Bahmut, controlat de trupele ucrainene. Prigojin: „Rusia este în pragul unui dezastru"

HotNews.ro
Soldați ucraineni din zona orașului Bahmut, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Soldați ucraineni din zona orașului Bahmut, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Ucraina controlează în continuare o rută cheie de aprovizionare în Bahmut, a declarat sâmbătă Serghei Cherevati, purtatorul de cuvant al Grupului de Forte de Est al Fortelor Armate ucrainene, în timp ce șeful grupului mercenar rus Wagner a amenințat că își va retrage o parte din trupele sale din orașul din estul țării dacă Moscova nu trimite mai multe muniții, potrivit Reuters.

Forțele rusești încearcă de 10 luni să își croiască drum în rămășițele a ceea ce a fost cândva un oraș de 70.000 de locuitori. Kievul s-a angajat să apere Bahmut, pe care Rusia îl vede ca pe o poartă pentru a ataca alte orașe.

„De câteva săptămâni, rușii vorbesc despre preluarea „drumului vieții”, precum și despre controlul constant al focului asupra acestuia”, a declarat Serghei Cherevati, purtătorul de cuvânt al trupelor ucrainene din est, într-un interviu acordat site-ului local de știri Dzerkalo Tyzhnia.

„Da, este foarte dificil acolo… (dar) forțele de apărare nu le-au permis rușilor să ne ‘taie’ logistica”.

„Drumul vieții” este un drum vital între Bahmut, aflat în ruină, și orașul Chasiv Yar, aflat în apropiere, la vest – o distanță de puțin peste 17 km.

Comandamentul militar suprem al Ucrainei a declarat duminică, în actualizarea sa zilnică, că forțele sale au respins 58 de atacuri rusești în ultima zi de-a lungul părții de front care se întinde de la Bahmut prin Avdiivka și până la Mariinka, mai la sud, în regiunea Donețk.

Dacă Bahmut ar fi cucerit, Chasiv Yar ar fi probabil următorul care ar urma să fie atacat de Rusia, potrivit analiștilor militari, deși se află pe un teren mai înalt și se crede că forțele ucrainene au construit fortificații defensive în apropiere.

Prigojin susține că trupele ucrainene mai controlează 3 km pătrați în Bahmut

Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, care a revendicat adesea succese neverificabile, a declarat că forțele sale au avansat între 100 și 150 de metri în Bahmut, lăsând puțin sub 3 km pătrați din oraș în mâinile ucrainenilor.

Dar a spus că a pierdut 94 de soldați.

„Ar fi fost de cinci ori mai puțini dacă am fi avut mai multă muniție”, a declarat Prigojin sâmbătă seara pe canalul de Telegram al serviciului său de presă.

Separat, într-un interviu video de aproape 90 de minute cu bloggerul militar rus Semion Pegov, publicat sâmbătă, Prigojin a amenințat că va retrage trupele din Bahmut, spunând că au rămas muniție suficientă doar pentru câteva zile.

„Dacă lipsa de muniție nu va fi suplinită, atunci… cel mai probabil, vom fi nevoiți să retragem o parte din unități”, a declarat Prigojin, citând o scrisoare despre care a spus că a fost trimisă ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, în care se dă un termen limită de 28 aprilie.

Prigojin declarat adesea că forțele armate regulate nu le oferă oamenilor săi muniția de care au nevoie și a acuzat uneori comandanții de trădare.

„Trebuie să încetăm să mai înșelăm populația și să le spunem că totul este în regulă”, a declarat Prigojin în interviu.

„Trebuie să spun cu sinceritate: Rusia este în pragul unui dezastru”.

Urmărește ultimele evoluții din a 431-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro