Sari direct la conținut

Atacul cu drone asupra Kremlinului: Trei întrebări majore

HotNews.ro
Nori deasupra Kremlinului, Foto: Vlad Karkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Nori deasupra Kremlinului, Foto: Vlad Karkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusia a acuzat Ucraina că a țintit cu două drone reședința de la Kremlin a președintelui Vladimir Putin, acuzație pe care Kievul o neagă.

O înregistrare video care a apărut pe rețelele de socializare rusești arată o coloană de fum deasupra Kremlinului, autoritățile ruse afirmând că forțele armate ucrainene au încercat să îl asasineze pe președintele Vladimir Putin într-un atac cu dronă

Aceste fapte ridică mai multe întrebări:

Cine a comis atacul?

Moscova arată cu degetul spre Kiev pentru ceea ce consideră a fi „o tentativă de act terorist și un atentat la viața președintelui” Vladimir Putin.

Dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat implicarea țării sale. „Noi luptăm pe teritoriul propriu, nu atacăm Moscova sau pe Putin…Nu l-am atacat pe Putin, lăsăm treaba asta tribunalului” a spus Zelenski.

Unul dintre consilierii președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a acuzat Moscova de „înscenarea” unui „atac terorist pe scară largă în Ucraina”.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că ia cu mare precauție „tot ceea ce vine de la Kremlin”.

Domul Senatului Rusiei, vag afectat de explozie Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Serghei Sumlenny, un expert în Europa de Est, a acuzat Rusia pentru aceste evenimente, potrivit AFP.

El citează confirmarea rapidă a incidentului de către Kremlin și răspândirea imaginilor de pe camerele de supraveghere ale camerelor controlate de statul rus ca dovadă că Rusia „vrea ca noi să vedem” evenimentul.

Ilia Ponomarev, fostul deputat rus care ar avea legături cu grupurile rebele din Rusia, susține că atacul cu drone asupra Kremlinului este opera partizanilor ruși, nu a armatei ucrainene, relatează CNN.

Potrivit lui Ponomarev, membrii grupului de partizani din Rusia sunt de obicei „tineri, studenți, locuitori ai orașelor mari. Sunt conștient de activitatea partizană din aproximativ 40 de orașe din Rusia”, a spus el pentru CNN.

Ar putea fi Ucraina responsabilă?

Deși autorul atacului rămâne necunoscut, Ucraina are capacitatea tehnică și tehnologică de a efectua lovituri cu rază lungă de acțiune în inima Rusiei și a mai făcut acest lucru în trecut.

„Ar putea fi vorba de o dronă ucraineană UJ-22 (model) sau de o dronă Mugin-5 de fabricație chineză, care, evident, a mai fost folosită de Ucraina”, în timp ce drona ucraineană PD-1 este o altă posibilitate, afirmă Samuel Bendett, analist în cadrul programului de studii privind Rusia de la institutul de cercetare american Center for Naval Analyses.

Dronă Mugin 5 doborâtă de ucraineni Foto: Twitter / Ukraine Territorial Defense Forces

UJ-22 „are o rază lungă de acțiune și poate ajunge potențial la Moscova”, dar rămâne întrebarea „de unde au fost lansate dronele în acest moment”, spune cercetătorul în domeniul sistemelor de arme fără pilot.

Bendett insistă asupra faptului că există încă multe neclarități în legătură cu faptele.

Dominika Kunertova, cercetător la centrul de reflecție Center for Security Studies din cadrul Institutului Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich, este de asemenea de acord.

„Extinderea distanței (potențiale) de atac a fost principalul obiectiv al Ucrainei în inovarea sistemelor (de arme) fără pilot”, spune ea.

Iar potrivit cercetătoarei, „unul dintre principalele avantaje strategice ale utilizării unei drone” pentru astfel de atacuri este posibilitatea de a nega originea atacului, întrucât este dificil „să se ajungă la Ucraina și să se evite astfel o escaladare directă a conflictului”.

Care este impactul?

În ceea ce privește pagubele, impactul este minim: miercuri după-amiază târziu, un corespondent AFP a văzut mai multe persoane care lucrau la cupola Palatului Senatului de la Kremlin, fără ca pagubele să fie vizibile de la sol.

Atac cu drone deasupra Kremlinului Foto: Captura video

De asemenea, oamenii se plimbau prin zonă, fără o creștere vizibilă a prezenței poliției.

Dar o lovitură inamică asupra unui centru nervos al statului rus ar avea totuși „un puternic impact psihologic”, potrivit lui Samuel Bendett.

De asemenea, ar ridica întrebări cu privire la calitatea apărării antiaeriene a Rusiei.

„Analiștii ruși au sugerat încă de anul trecut că acestea nu ar putea proteja întreaga țară și că unele lacune ar putea fi exploatate”, a explicat Samuel Bendett, deși „nu este clar de ce această dronă nu a fost interceptată pe cerul Moscovei”, potrivit AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro