Sari direct la conținut

Cele 2 componente ale sistemului Patriot care au fost avariate în atacul rusesc

HotNews.ro
sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Două componente ale unei baterii Patriot au fost avariate într-un atac rusesc marți, dar sistemul „nu a fost niciodată deconectat”, potrivit unui oficial american familiarizat cu această chestiune, potrivit CNN.

Atacul rus – care a constat în rachete hipersonice Kinjal, rachete de croazieră Kalibr și alte muniții – a avariat generatorul bateriei Patriot și o parte din componentele electronice ale sistemului.

Pagubele au fost minime, potrivit altor trei oficiali americani, unul dintre ei descriindu-le ca fiind „minore”. Sistemul a rămas funcțional pe tot parcursul atacului și rămâne activ, a declarat un oficial.

SUA au trimis inspectori pentru a examina sistemul marți, după ce ucrainenii le-au spus că sistemul pare să fi fost avariat, a declarat unul dintre oficiali.

Oficialii americani încă evaluează modul exact în care au fost avariate componentele Patriot, deoarece nu pare ca vreuna dintre componente să fi fost lovită direct de o rachetă rusă Kinjal sau de o altă muniție.

O posibilitate este că resturile unei rachete care a căzut să fi deteriorat componentele Patriot, dar oficialii examinează și alte opțiuni.

Sistemul Patriot probabil nu va trebui scos de pe câmpul de luptă

Sistemul în sine este încă funcțional, au spus oficialii, iar componenta radar, unul dintre cele mai importante elemente ale sale, nu a fost deteriorată. Oficialii americani nu cred că Patriot va trebui scos de pe câmpul de luptă pentru reparații.

O baterie completă Patriot are șase componente majore: generatoare, un set radar, o stație de control, antene, o stație de lansare și rachete interceptoare. Componentele funcționează împreună pentru a trage o rachetă Patriot și pentru a o ghida cu succes către ținta ei.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro