Sari direct la conținut

Ultimele rămășițe ale controlului armamentelor între SUA și Rusia dispar (Kremlin)

HotNews.ro
Dmitri Peskov alaturi de Vladimir Putin, Foto: WillWest News / Profimedia Images
Dmitri Peskov alaturi de Vladimir Putin, Foto: WillWest News / Profimedia Images

„Ultimele rămăşiţe” ale acordurilor de control al armamentelor între Rusia şi SUA dispar, a declarat vineri Kremlinul, după ce un grup de senatori americani a introdus joi un proiect de lege ce prevede retragerea Statelor Unite din tratatul New START privind controlul armamentului nuclear, transmit Reuters și Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat în februarie participarea Rusiei la acest tratat, care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care SUA şi Rusia le pot desfăşura.

„Nu putem decât să declarăm cu regret că nu există deloc contacte serioase, substanţiale pe aceste probleme între Moscova şi Washington”, le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Să spunem doar că ultimele rămăşiţe ale cadrului juridic internaţional în acest domeniu dispar”, a adăugat el.

Tratatul New START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 şi a fost prelungit în 2021 cu cinci ani imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul.

Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei la 800 lansatoare şi 1.550 de focoase de fiecare parte.

Ambele părţi au atins aceste limite în 2018. Rusia are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Rusia a denunțat și acordul privind limitarea forțelor convenționale în Europa

Marțea aceasta Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a denunţat și Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), lucrând în regim de urgență pentru a se conforma unei solicitări formulate de Vladimir Putin în acest sens.

Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), semnat în 1990 şi actualizat în 1999, a fost considerat la semnarea lui piatra unghiulară a arhitecturii de securitate în Europa, întrucât elimina avantajul cantitativ şi numeric pe care Uniunea Sovietică îl deţinea în privinţa armelor convenţionale.

Tratatul stabileşte pentru fiecare ţară în parte plafoane cu numărul de tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie grea, avioane de luptă şi elicoptere de atac pe care ţările NATO şi cele ale Pactului de la Varşovia (care formal încă exista la momentul semnării tratatului) le pot desfăşura între Atlantic şi Munţii Ural.

După mai mulţi ani de dezacorduri între Rusia şi NATO, Moscova a suspendat în 2007 implementarea obligaţiilor ce-i reveneau în cadrul tratatului CFE, invocând atunci planurile SUA de a desfăşura elemente ale scutului antirachetă în Polonia şi România, acţiune despre care Rusia susține că reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii sale.

Urmărește ultimele evoluții din a 450-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro