Sari direct la conținut

Franţa vrea să comande 130 de blindate pentru a le înlocui pe cele trimise Ucrainei

HotNews.ro
Vehicul blindat de recunoaștere și luptă (EBRC) Jaguar, Foto: Bony / Sipa Press / Profimedia Images
Vehicul blindat de recunoaștere și luptă (EBRC) Jaguar, Foto: Bony / Sipa Press / Profimedia Images

Ministerul Forţelor Armate franceze intenţionează să comande 130 de blindate suplimentare – 38 Jaguar şi 92 Griffon – pentru a înlocui tancurile uşoare AMX-10 şi vehiculele blindate frontal (VAB) trimise Ucrainei, informează vineri AFP și Agerpres.

Într-un amendament la proiectul de lege pentru programare militară (LPM) pentru perioada 2024-2030 depus înainte ca textul să fie dezbătut în Adunarea Naţională, guvernul francez prevede ca înainte de 2030 să aibă un parc de 238 de Jaguar, vehicule blindate de recunoaştere şi de luptă dotate cu un tun de 40 de mm, comparativ cu cele 200 prevăzute într-o primă variantă a textului.

De asemenea, acesta prevede un total de 1.437 de blindate Griffon pentru forţele armate franceze în 2030, comparativ cu 1.345 prevăzute iniţial.

La sfârşitul lui 2023, este prevăzut ca armata franceză să aibă 60 de blindate Jaguar şi 575 de blindate Griffon.

Franţa a trimis în Ucraina blindate AMX-10

Franţa a dat de la începutul lui ianuarie mai multe zeci – Parisul refuză să precizeze numărul exact – de blindate AMX-10, blindate de recunoaştere echipate cu un tun, şi VAB pentru transportul de trupe.

Înlocuirea acestor blindate vechi, care începeau să fie retrase progresiv din uz, nu se face în baza unui raport de unul pe unul, au afirmat surse din anturajul ministrului francez al forţelor armate, Sebastien Lecornu.

Este vorba de o „înlocuire prin capacităţi echivalente, în scopul de a menţine formatul forţelor armate pentru a răspunde contractelor operaţionale”, potrivit acestei surse.

Proiectul de lege de programare militară prevede 413,3 miliarde de euro în resurse pentru forţele armate între 2024 şi 2030.

Parcul final de 300 de blindate Jaguar şi 1.818 Griffon este prevăzut să fie obţinut în 2035, comparativ cu 2030 în precedenta lege de programare militară.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro