Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 452: Ucraina spune că încă luptă pentru Bahmut / Berdyansk ar fi fost lovit cu rachete Storm Shadow / Liderii G7 au promis sprijin pe termen lung pentru Ucraina

HotNews.ro
Soldați Wagner în Bahmut, Foto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia
Soldați Wagner în Bahmut, Foto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Forțele Moscovei au afirmat că au cucerit, după aproape zece luni de lupte crâncene, orașul Bahmut, fiind felicitate de Vladimir Putin, care le-a promis medalii. Joe Biden a anunțat duminică dimineață un nou ajutor militar pentru armata Kievului și i-a spus lui Volodimir Zelenski, în timpul unei întâlniri în Japonia, că Statele Unite fac tot ce pot pentru a consolida apărarea Ucrainei.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 452, LIVETEXT:

23:30Volodimir Zelenski, în mesajul de duminică seară: „Să nu uităm ce s-a întâmplat, pe cine am pierdut şi că trebuie să fim puternici. Tirania îşi schimbă forma, dar ucide la fel de brutal”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un discurs către Ucraina rostit din avion, că ţara nu trebuie uite, cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Represiunii Politice, pe cine a pierdut şi că trebuie să fie puternică. El a vorbit despre deplasările din ultimele zile şi despre discuţiile pentru Ucraina.

22:35Companiile ucrainene caută să se extindă în străinătate pe fondul războiului de acasă

21:30 Imagini video cu un asalt mecanizat eșuat al rușilor. Pe imagine se vede cum un blindat sare în aer după ce trece peste o mină, iar altul este lovit de sus de o rachetă Javelin lansată de ucraineni:

Rusia pune sub acuzare magistrați CPI

20:10 Rusia a anunțat punerea sub acuzare, în lipsă, a unui judecător și a procurorului-şef de la Curtea Penală Internaţională (CPI), care au emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Un comunicat difuzat de Comitetul de Investigații al Federației Ruse spune că judecătorul, Rosario Salvatore Aitala, și procurorul Khan Karim Asad Ahmad sunt amândoi acuzați de „pregătirea unui atac împotriva unui reprezentant al unui stat străin care se bucură de protecție internațională, pentru a complica relațiile internaționale”.

Cei doi magistrați CPI se confruntă și cu alte acuzații, scrie The Guardian, menționând că o condamnare ar putea aduce pedepse cu închisoarea de până la 12 ani.

Comitetul de Investigații al Rusiei a mai anunțat că și alți oficiali ai CPI sunt anchetați.

19:20Imagini cu un sistem antiaerian Strela care reușește să doboare o dronă rară rusească de tip Orlan-30:

18:10 „Un spectacol de propagandă”. MAE rus denunță prezența lui Zelenski la summitul G7, care s-a încheiat – spune Moscova – cu „o serie de anunţuri pline de ură anti-rusă şi anti-chineză”

16:50 Zelenski, la summitul G7: Distrugerile din Bahmut se aseamănă cu cele de la Hiroshima / Liderii G7 au promis sprijin pe termen lung pentru Ucraina

Liderii celor mai bogate democraţii din lume, membre ale G7, au declarat duminică că nu vor da înapoi de la sprijinirea Ucrainei, într-un avertisment adresat preşedintelui rus Vladimir Putin, care a susţinut că a oraşul Bahmut a fost cucerit de forţele ruse, în timp ce Kievul a respins acest lucru.

Zelenski, care a depus flori la un monument pentru victimele primului bombardament atomic asupra unui oraş din lume, a spus că fotografiile cu distrugerea Hiroshimei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial i-au amintit de Bahmut şi alte oraşe ucrainene distruse.

Ce spune generalul Sîrski despre situația din Bahmut

16:30Un miting de amploare are loc duminică în centrul Chișinăului pentru a susține drumul european al Republicii Moldova. Adunarea „Moldova Europeană” a fost inițiată de președinta Maia Sandu, iar la eveniment a participat și lidera Parlamentului European, Roberta Metsola. Potrivit poliției, peste 75.000 de oameni au participat la manifestație.

Vezi și: VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la cel mai mare miting pro-UE din Moldova: „Actuala guvernare trebuie să mai demonstreze niște pași concreți”- corespondență de la Chișinău

16:09Biden, despre livrarea de F-16 către Ucraina: „Zelenski mi-a dat asigurări că nu vor intra pe teritoriul rusesc”

15:38 Șeful forțelor terestre ucrainene despre ce se întâmplă în Bahmut: „Ne apropiem efectiv de încercuirea tactică a orașului”

15:25 Curtea Penală Internaţională transmite că „nu este descurajată” de mandatul de arestare emis de Rusia pe numele procurorului-şef Karim Khan

15:03 Joe Biden anunță că relaţiile China-SUA ar urma să cunoască un „dezgheţ foarte curând”

Balonul (chinezesc de spionaj) „a fost doborât şi totul s-a schimbat în termeni de dialog. Cred că veţi observa un început de dezgheţ foarte curând”, a declarat președintele american presei, duminică, la finalul summitului G7 de la Hiroshima.

În acelaşi timp, Joe Biden a dat asigurări, după o întrevedere cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski în marja reuniunii, că preşedintele rus Vladimir Putin nu va distruge „determinarea noastră” în a susţine Ucraina, „aşa cum a crezut că are puterea de a o face”.

Zelenski: Vom avea avioanele F-16

14:51 Zelenski a spus că este încrezător că Ucraina va primi avioane de luptă F-16 din partea Occidentului.

„Vom avea avioanele. Nu pot spune deocamdată câte. Nu este un secret, nu știu nici eu acest lucru”, a declarat el într-o conferință de presă la summitul G7 de la Hiroshima. (Reuters)

14:44 Fondatorul forței de mercenari Wagner a minimalizat duminică rolul armatei regulate ruse în capturarea Bahmut, orașulpe care Moscova susține că l-a cucerit în întregime.

Într-un mesaj vocal publicat de serviciul său de presă pe Telegram, Evgheni Prigojin a declarat: „În timpul cuceririi orașului Artyomovsk (Bahmut), practic nimeni din armată nu ne-a ajutat”.

14:33 Imagini postate online arată cum ucrainenii au lovit cu artileria un podeț sub care rușii ascunseseră muniție, provocând o explozie spectaculoasă:

Pierderi foarte mari pentru ruși în ultima zi

14:07 Ucrainenii spun că au provocat pierderi foarte grele rușilor în ultima zi: 730 de soldați, 2 tancuri, 16 alte blindate, 29 de piese de artilerie, 12 diferite vehicule, 21 de drone, 2 sisteme antiaeriene și 2 echipamente speciale:

13:52 Zelenski a spus din nou că Bahmut nu a fost cucerit de Rusia și că trupele ucrainene rămân în oraș, dar că nu poate dezvălui mai multe detalii

„Luptăm datorită curajului poporului nostru, al războinicilor noștri. Știu clar ce s-a întâmplat în Bahmut. Nu pot să vă împărtășesc viziunea tactică a militarilor noștri. Bahmut nu este ocupat de Federația Rusă în prezent. Nu există două sau trei interpretări ale acestor cuvinte”, a răspuns el în Japonia la întrebări pe această temă.

13:17 Nou mesaj halucinant de la Moscova: Rusia vrea de la Polonia despăgubiri de 750 miliarde de dolari pentru „reconstrucția sovietică”

13:15 VIDEO Ce se întâmplă când o dronă kamikaze improvizată de ucraineni lovește un tanc T-72 peste care rușii au pus o cușcă de protecție

Atac ucrainean asupra Berdyanskului

12:32Rușii spun că ucrainenii au atacat Berdyanskul cu rachete Storm Shadow (FOTO)

12:20 Forțele ucrainene au încercuit parțial, pe flancuri, orașul Bahmut, și încă mai dețin controlul asupra unui domeniu privat din oraș, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar.

„Prin urmare, inamicul trebuie să se apere în partea din oraș pe care o controlează”, a adăugat Maliar.

Ea a făcut aceste afirmații pe Telegram, la scurt timp după ce Vladimir Putin a declarat că bătălia pentru oraș s-a încheiat cu o victorie a Rusiei.

12:11 Zelenski le-a spus liderilor G7, într-o alocuțiune de duminică, că proiectul Kievului de a pune capăt războiului rusesc este „o expresie evidentă a raționalității”.

El a mulțumit liderilor occidentali pentru că au atins „un nivel de cooperare care asigură respectarea democrației, a dreptului internațional și a libertății”

„Cu cât lucrăm mai mult împreună, cu atât este mai puțin probabil ca altcineva din lume să urmeze calea dementă a Rusiei, Dar este acest lucru suficient?”, a adăugat el. (The Guardian)

Ucraina spune că încă luptă pentru Bahmut

11:23 Ucraina susține că Bahmutul este încă sub control ucrainean după ce Zelenski a spus că oraşul a rămas „doar în inimile noastre”

10:52 Pretinsa cucerire de către forțele lui Prigojin a ultimelor zone din Bahmut este una pur simbolică, dacă este adevărată, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

„Ultimele câteva blocuri din estul Bahmutului despre care Prigojin a afirmat că au fost capturate de forțele Grupului Wagner nu sunt semnificative din punct de vedere tactic sau operațional.

Ocuparea lor nu oferă forțelor rusești un teren semnificativ din punct de vedere operațional pentru a continua să desfășoare operațiuni ofensive sau o poziție deosebit de puternică de pe care să se apere împotriva unor posibile contraatacuri ucrainene”, potrivit ISW.

10:49Vladimir Putin i-a felicitat pe mercenarii Wagner pentru „eliberarea” Bahmutului: „Toți cei care s-au distins în luptă vor primi medalii”

10:43 Un purtător de cuvânt al președinției ucrainene a spus că declarația lui Zelenski privind pierderea Bahmutului fost înțeleasă greșit.

„Întrebare de reporter: Rușii au spus că au cucerit Bahmut. Răspunsul președintelui: Cred că nu”, a scris Sergii Nykyforov pe Facebook. El a adăugat în ucraineană: „În acest fel, președintele a negat capturarea Bahmut”.

Rușii au adăugat un element nou în atacurile cu rachete

10:14 Evaluarea britanică de duminică dimineață:

  • De la începutul lunii mai, Rusia a reluat atacurile dese cu rachete cu rază lungă de acțiune mult în interiorul Ucrainei. Probabil că acestea au ca scop principal degradarea apărării aeriene ucrainene.
  • Inovând față de valurile anterioare de lovituri în adâncime, Rusia a început să integreze mai frecvent în operațiuni vehicule aeriene neînarmate și fără echipaj de supraveghere (UAV).
  • Printre acestea s-au numărat UAV-urile SuperCam produse de Rusia, care sunt relativ ieftine și au o rază de acțiune suficientă pentru a zbura deasupra țintelor rachetelor de croazieră.
  • Este foarte probabil ca Rusia să fi adoptat această tactică în încercarea de a obține o evaluare mai rapidă a pagubelor provocate și de a-și îmbunătăți modul de țintire.
  • Procesul de țintire încet și ineficient al armatei ruse a fost un punct slab major în performanța sa în Ucraina. Cu toate acestea, UAV-urile de supraveghere lente sunt foarte vulnerabile la apărarea aeriană ucraineană.

09:42 Biden a anunțat duminică un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

Președintele american, care s-a întâlnit cu Zelenski în marja summitului G7 al liderilor mondiali, a declarat că pachetul de ajutor militar include muniție, artilerie și vehicule blindate.

Două rusoaice fugite din țară ar fi fost otrăvite

09:34 Premierul britanic Rishi Sunak a spus că țara sa va începe să antreneze piloți ucraineni în această vară pentru a sprijini forțele sale aeriene în războiul cu Rusia.

Alături Zelenski summitul G7 de la Hiroshima, Sunak a declarat că nimeni nu dorește pacea mai mult decât Zelenski, dar condițiile de pace ar trebui să se bazeze pe principiile Ucrainei.

09:13 Zelenski a părut să confirme duminică pierderea orașului Bahmut în favoarea Rusiei, spunând „cred că nu” atunci când a fost întrebat dacă acesta a rămas sub controlul Kievului.

„Cred că nu”, a declarat el înainte de o întâlnire cu Joe Biden în Japonia. „Pentru moment, este doar în inimile noastre”, a spus Zelenski. „Este o tragedie. NU a mai rămas nimic din locul acela”, a adăugat el. (Reuters)

08:45„Simptome ciudate”: Două rusoaice fugite din țară ar fi fost otrăvite, Germania anchetează cazul

08:12La Chișinău are loc un mare miting pentru a susține calea europeană a țării / Maia Sandu: Moldovenii sunt europeni / La eveniment participă și Roberta Metsola

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro