Sari direct la conținut

Armata rusă a avut în 3 luni mai mulți dezertori decât în tot anul trecut. Aceștia primesc doar sentințe cu suspendare, ceea ce nu e o veste bună pentru ei

HotNews.ro
Soldat rus, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Soldat rus, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

În fața instanțelor militare rusești au ajuns în primele trei luni ale anului mai mulți dezertori decât în tot anul trecut, dar judecătorii le dau sentințe cu suspendare pentru ca aceștia să poată fi trimiși pe frontul din Ucraina, notează ministerul britanic al apărării.

Din ianuarie și până în prima săptămână din mai, tribunalele militare rusești au înregistrat 1.053 de cazuri de soldați plecați din unitatd fără voie, marcând o creștere semnificativă în comparație cu cele 1.001 cazuri documentate în întregul an precedent, potrivit publicației Mediazona.

Infracțiunea de „Abandon neautorizat al unei unități militare sau al unui loc de serviciu militar” este unul dintre cele 22 de articole din secțiunea infracțiunilor împotriva serviciului militar din Codul penal rusesc.

Majoritatea pedepselor pentru plecarea fără permis din unitatea militară sunt cu suspendare, iar judecătorii spun frecvent în hotărârile lor că acuzatul este scutit de încarcerare pentru a se facilita redistribuirea sa în cadrul armatei.

Decretul de mobilizare pe care Vladimir Putin l-a semnat la 21 septembrie 2022 interzice în mod categoric eliberarea din serviciu a soldaților condamnați dacă pedepsele lor sunt suspendate. Acest lucru înseamnă că ei continuă să rămână în serviciul militar.

Sentințele cu suspendare nu sunt o veste bună pentru dezertori

Armata rusă s-a chinuit să impună disciplina în rândurile sale de-a lungul operațiunilor sale în Ucraina, dar este foarte probabil ca problemele sale să se fi agravat în urma mobilizării forțate a rezerviștilor începând cu octombrie 2022, afirmă miercuri ministerul britanic al apărării.

Datele instanțelor sugerează că majoritatea celor găsiți vinovați de absență fără permis sunt acum pedepsiți cu sentințe cu suspendare, ceea ce înseamnă că pot fi redistribuiți în cadrul „operațiunii militare speciale”.

„Eforturile Rusiei de îmbunătățire a disciplinei s-au concentrat pe transformarea în exemple a celor care nu și-au îndeplinit obligațiile și pe promovarea zelului patriotic, mai degrabă decât pe abordarea cauzelor profunde ale deziluziei soldaților”, mai notează analiștii militari britanici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro