Putin încearcă să îi liniștească pe ruși garantând că „încă se descurcă”
Vladimir Putin a vorbit marți cu bloggerii militari și a părut că s-a bucurat în mod clar de acest moment, potrivit CNN.
Cei mai importanți bloggeri militari pro-război din Rusia și corespondenții militari de la publicațiile de stat sunt o audiență docilă și, după limbajul său corporal, Vladimir Putin a savurat în mod clar momentul, oferindu-le versiunea sa despre ceea ce se întâmplă pe teren în timp ce contraofensiva Ucrainei continuă.
Există, desigur, diverse filtre în joc aici – ceea ce îi spun comandanții săi, ceea ce vrea să creadă publicul, ceea ce vrea ca Occidentul să audă și ceea ce este de fapt adevărat (ceea ce el știe sau nu știe), afirmă jurnaliștii CNN.
Dar el a abordat întrebări care ar putea fi de interes pentru poporul rus, iar unele răspunsuri s-ar putea să nu se dovedească deosebit de reconfortante.
Contraofensiva ucraineană
Președintele Rusiei a vorbit marți și despre contraofensiva Ucrainei, despre care a spus că a început în data de 4 iunie, el susținând că în timpul acesteia Kievul ar fi suferit pierderi „de 10 ori mai mari” decât Rusia.
Putin a susținut că pierderile Ucrainei ar fi fost de 10 ori mai mari decât cele ale Rusiei și că Kievul ar fi pierdut peste 160 de tancuri, în timp ce Moscova – 54. El a mai spus că Ucraina ar fi pierdut 25-30% din vehiculele care i-au fost furnizate de către Occident și că armata ucraineană nu ar fi reușit să obțină niciun succes în zonele de luptă.
Discuțiile despre țintirea Kievului
De exemplu, el nu a exclus o eventuală mobilizare suplimentară, spre deosebire de secretarul său de presă, care face acest lucru în mod frecvent.
Acest lucru ar depinde de ceea ce Rusia vrea să realizeze în viitor, a spus Putin, meditând la posibilitatea ca el să încerce să cucerească din nou Kievul.
„Unele figuri publice spun că trebuie să obținem un milion sau două milioane (de soldați ruși mobilizați, n.r.)”, a afirmat Putin. „Depinde de ceea ce ne dorim”, a adăugat el.
El a fost întrebat în context despre capitala ucraineană Kiev, pe care trupele rusești nu au reușit să o cucerească, după lansarea invaziei pe scară largă în țara vecină, la 24 februarie 2022.
„Ar trebui să ne întoarcem acolo?”, a fost întrebarea cu care a răspuns Putin.
Singura întrebare deranjantă pentru Putin
Bineînțeles, totul a fost atent coregrafiat cu întrebări care ar fi fost stabilite în prealabil de Kremlin.
Singurul moment în care a părut ușor zdruncinat a fost când a fost întrebat despre Belgorod și de ce raidurile transfrontaliere au putut continua să aibă loc.
Nu a avut un răspuns prea bun, doar că frontierele trebuie întărite (s-au cheltuit deja sume considerabile pentru aceste froCNNntiere) și că Rusia ar putea fi nevoită să analizeze posibilitatea de a crea o „linie sanitară” în Ucraina, indiferent ce înseamnă asta.
Aceste raiduri sunt o rușine și, până acum, președintele nu poate explica de ce nu le poate opri.
O altă salvă în războiul informațional
În rest, au fost folosite câteva linii retorice încercate și testate – cheia rezolvării acestui conflict se află în Occident, a spus el; dacă aceștia opresc furnizarea de arme, atunci ar fi fericit să discute – și că loviturile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au fost rezultatul faptului că Ucraina a depășit „liniile roșii” ale Rusiei.
Nu a ținut cont de mica problemă a trupelor rusești care au trecut granițele suverane ale Ucrainei la 24 februarie anul trecut.
Aceasta, desigur, conform lui Vladimir Putin, a fost o chestiune de autoapărare.
Astăzi am asistat la o altă salvă în războiul informațional, îndreptată în principal împotriva propriului său popor.
A fost o încercare de a încerca să îi liniștească pe aceștia că președintele lor „încă mai poate face asta”, spun jurnaliștii CNN. (foto: Dreamstime)
Citește integral: Vladimir Putin, prima reacție despre contraofensiva Ucrainei și despre pierderile de pe front / Critici la adresa propriei armate
Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro