Sari direct la conținut

Avioane de vânătoare rusești, ridicate tot mai des de la sol. Schimbarea majoră de la începutul invaziei

HotNews.ro
Avioane de luptă Suhoi Su-35, Foto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia
Avioane de luptă Suhoi Su-35, Foto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Activitatea aviației tactice rusești s-a intensificat în ultimele două săptămâni, în special deasupra sudului Ucrainei, a afirmat serviciul de informații militare britanic în evaluarea de miercuri.

Aceasta a fost cu siguranță o reacție la creșterea operațiunilor ofensive ucrainene, în timp ce Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) încearcă să sprijine trupele terestre cu lovituri aeriene, consideră armata britanică.

Cu toate acestea, numărul zilnic de ieșiri de luptă ale forțelor aeriene rămâne cu mult sub vârful de 300 de ieșiri de luptă pe zi de la începutul războiului.

De la începutul „operațiunii militare speciale”, așa cum numește președintele rus Vladimir Putin războiul din Ucraina, sudul țării a fost adesea mai accesibil operațiunilor aviației rusești decât alte părți ale frontului.

În ultimul an, forțele aeriene rusești au folosit din ce în ce mai mult arme aer-sol, cum ar fi bombele „cu planare” , care permit bombardierelor să atace la distanțe considerabile față de țintele lor, mai afirmă Ministerul britanic al Apărării.

În luna aprilie, un purtător de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că Moscova utilizează avioane Su-35 şi Su-34 pentru a lansa aceste bombe fără a fi nevoie să pătrundă în spaţiul în care sunt vulnerabile la rachetele apărării antiaeriene a Ucrainei, potrivit EFE și Unian.

„Ei au început să utilizeze în mod curent bombe ‘cu planare’ care pot parcurge o distanţă de până la 70 de kilometri”, a declarat Iuri Ignat, indicând că inamicul foloseşte cam între 10 şi 20 de bombe de acest tip pe zi de-a lungul întregii linii a frontului, scrie Agerpres.

Acest tip de bombă „cu planare” parcurge o traiectorie de câţiva kilometri din momentul în care este lansată de un avion și are o rază de acţiune mai mare decât cea convenţională întrucât dispune de aripi.

Cu cât altitudinea de la care este lansată o astfel de bombă este mai mare, cu atât distanţa parcursă de aceasta este mai mare.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro