Sari direct la conținut

„Vă amintiți conceptul de război etern al lui Putin? Cred că va trebui să reconsidere ideea”: Revolta lui Prigojin a arătat că Rusia are o mare problemă

HotNews.ro
Vladimir Putin, Sergei Șoigu și soldați și veterani ai armatei ruse, Foto: Sergey Guneev / AP / Profimedia
Vladimir Putin, Sergei Șoigu și soldați și veterani ai armatei ruse, Foto: Sergey Guneev / AP / Profimedia

Revolta eșuată din Rusia a arătat riscurile la care se expune Kremlinul din cauză că este dispus să ducă un război de lungă durată și de uzură în Ucraina, chiar dacă trupele Kievului nu au profitat pe câmpul de luptă de haosul provocat în weekend de forțele lui Prigojin, se spune într-o analiză Reuters.

Forțele Wagner ale lui Evgheni Prigojin s-au întors la bază după revolta începută vineri și anulată a doua zi în baza unui acord negociat de președintele Belarusului, dar rămân multe semne de întrebare în ce privește situația.

Actuali și foști oficiali de la Kiev spun că revolta a oferit o imagine surprinzătoare a tensiunii la care este supus sistemul politic rusesc și a dezvăluit că forțele de rezervă rusești erau atât de firave încât au avut dificultăți în a răspunde la amenințare.

„Vă amintiți conceptul de război etern? Cred că va trebui să reconsidere ideea”

„Cred că în mod clar nu se află într-un spațiu sigur în ceea ce privește continuarea la nesfârșit a războiului”, a declarat pentru Reuters Andrii Zagorodniuk, ministrul ucrainean al apărării din 2019 până în 2020.

„Vă amintiți conceptul de `război etern` care a apărut în presă? Cred că va trebui să reconsidere ideea”, a adăugat el.

Aparenta ușurință cu care forțele de mercenari Wagner ale lui Prigojin s-au năpustit dinspre sudul Rusiei, cale de sute de kilometri, către Moscova, întâmpinând puțină rezistență, a fost frapantă, a spus Zagorodniuk.

„Au trebuit să-și adune resursele pentru a-i opri. Am văzut aceste resurse și nu erau substanțiale… În esență, nu mai au prea multe forțe în afară de cele pe care le au pe front în acest moment”, a adăugat el.

„Orice haos din spatele liniilor inamice lucrează în interesul nostru”

Oficialii americani, care au vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului, au declarat că multe lucruri rămân neclare, inclusiv de ce forțele rusești nu au făcut mai mult pentru a opri avansarea lui Wagner.

Kremlinul, la o zi după ce l-a acuzat pe Prigozhin că a condus revolta, a declarat că i se va permite să se mute în Belarus fără a fi acuzat, în schimbul opririi forțelor sale de a se îndrepta spre Moscova. Nu se cunosc alte detalii ale înțelegerii.

Prigojin, care a fost cândva un apropiat personal al lui Putin și ai cărui luptători au jucat un rol important în ofensivele rusești din est, a lansat numeroase atacuri verbale fulminante la adresa ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, și a unor militari de rang înalt. El a contestat chiar și justificarea războiului.

„Orice haos din spatele liniilor inamice lucrează în interesul nostru”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Dar oficialii de la Kiev avertizează că, chiar și fără luptătorii săi de elită din Wagner, Rusia păstrează o vastă armată în interiorul Ucrainei și este capabilă să recruteze mai mulți soldați.

Mihailo Podolyak, un consilier prezidențial ucrainean, a declarat pentru Reuters că tulburările vor da o lovitură de moral trupelor rusești. „Demoralizarea suplimentară a soldaților ruși și noile îndoieli din rândul generalilor ruși, care au fost umiliți în mod evident, vor înrăutăți oarecum calitatea defensivei”, a adăugat el.

Pe front nu pare să se vadă vreun efect, deocamdată

Tulburările din Rusia au loc în condițiile în care nu se întrevede un final al invaziei Moscovei, care durează de 16 luni, și niciuna dintre părți nu este dispusă să facă concesii.

Ucraina, susținută de Occident, se află în fazele incipiente ale unei contraofensive îndelung așteptate pentru a recuceri terenurile ocupate în sudul și estul său. Aceasta afirmă că principalul său impuls ofensiv nu a fost încă lansat, majoritatea trupelor sale nefiind angajate.

După câteva săptămâni de operațiuni, Kievul a recucerit o serie de sate, deși președintele Zelenski a recunoscut că avansul a fost „mai lent decât se dorea”.

Un diplomat de rang înalt din Europa Centrală a declarat că nu a văzut „niciun efect imediat asupra războiului” în urma revoltei eșuate a lui Prigozhin. Dar diplomatul a avertizat că multe întrebări au rămas fără răspuns în urma evenimentelor din weekend, astfel că este prea devreme pentru a spune ceva despre impactul pe termen lung.

Centrul Național de Rezistență al armatei ucrainene a afirmat că Rusia a transportat sâmbătă de pe front la Moscova până la două companii ale Diviziei 76 de Asalt Aeropurtat și că intenționează să le păstreze acolo cel puțin o săptămână.

„Trebuie remarcat faptul că nu există date despre un transfer în masă de forțe inamice, vorbim despre unități individuale”, a declarat acesta. Ucraina nu a raportat nicio altă modificare a poziției armatei ruse pe câmpul de luptă, unde forțele Moscovei au avut la dispoziție luni de zile pentru a se pregăti pentru un contraatac ucrainean, săpând mii de tranșee și instalând câmpuri de mine.

Duminică, ministerul britanic al Apărării a afirmat că forțele Kievului s-au resetat în ultimele zile și au întreprins operațiuni ofensive majore pe trei axe principale în sud și est. Ucraina păstrează tăcerea asupra informațiilor de pe front.

Un înalt oficial ucrainean din domeniul apărării a declarat sâmbătă că forțele Kievului au atacat în mai multe zone din estul țării, câștigând teren, deși nu a oferit alte detalii. Ea a spus că lupte grele erau în desfășurare în sud.

Zelenski, care își manifestă disprețul față de Putin în multe dintre discursurile sale de război, a ironizat „haosul” din Rusia, spunând că acesta ar trebui să determine trupele rusești să se întoarcă acasă pentru a se ocupa de propria țară.

Pe măsură ce tulburările luau amploare, Zelenski a spus că Putin părea „foarte speriat” și a sugerat că probabil se ascunde. „Astăzi, lumea poate vedea că stăpânii Rusiei nu controlează nimic. Și asta nu e puțin lucru. Pur și simplu haos complet. O absență a oricărei predictibilități”, a spus el.

„Rușii nu pleacă nicăieri”

Soarta trupelor Wagner nu este încă prea clară. Grupul de mercenari s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente forțe de luptă ale Rusiei și a avut un rol esențial în capturarea, în aprilie, a orașului Bahmut din estul țării, după cele mai lungi și mai sângeroase bătălii ale războiului.

Kremlinul a susținut că luptătorii lui Wagner nu vor fi urmăriți penal pentru răzvrătire, ca recunoaștere a serviciilor lor anterioare aduse Rusiei, iar cei care nu au participat, ar putea semna contracte cu Ministerul Apărării.

Zagorodniuk a declarat că el crede că Rusia va integra probabil grupul în unitățile existente în cadrul armatei sale și că Wagner va înceta să mai existe.

„Este o veste relativ bună. Dar vor fi în continuare multe ostilități, va fi în continuare un război: rușii nu pleacă nicăieri”, a mai spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro