Au încercat mercenarii Wagner să pună mâna pe „rucsacuri nucleare” ale Rusiei? De ce îl contrazic experții pe generalul Kirilo Budanov
Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, a declanșat un val de controverse după ce a declarat într-un interviu acordat Reuters că mercenarii Wagner s-au apropiat de o bază nucleară rusă în timpul rebeliunii de luna trecută.
Reuters notează că înregistrări video postate pe rețelele de socializare și interviuri luate localnicilor arată că o parte a convoiului „wagneriților” care s-a îndreptat spre Moscova în data de 24 iunie a virat către est pe o șosea care duce la o bază fortificată a Rusiei în care sunt ținute arme nucleare.
Însă după ce mercenarii lui Prigojin au ajuns în zone rurale aceștia nu au mai putut fi urmăriți, ei fiind văzuți pentru ultima oară la o distanță de aproximativ 100 de kilometri față de baza nucleară Voronej-45.
Kirilo Budanov a declarat însă într-un interviu exclusiv publicat de Reuters că luptătorii Wagner au mers și mai departe, ajungând la baza nucleară cu intenția de a pune mâna pe dispozitive nucleare din perioada sovietică pentru a „ridica mizele” rebeliunii lor.
„Fiindcă dacă ești pregătit să lupți până la ultimul om, aceasta este una dintre facilitățile care ridică semnificativ mizele” a spus el.
Budanov a mai declarat că în cele din urmă mercenarii nu au reușit să își ducă la capăt planul deoarece porțile instalației în care sunt ținute armele nucleare erau închise și nu au putut trece de ele.
Informații contradictorii despre presupusa tentativă a mercenarilor Wagner de a intra în baza nucleară
Agenția Reuters afirmă că nu a putut să stabilească independent dacă „wagneriții” au ajuns într-adevăr la baza Voronej-45, dar că informația a fost confirmată în parte de o sursă apropiată de forțele armate ruse.
Potrivit acesteia, un contingent al grupării Wagner „a reușit să ajungă într-o zonă de interes special” și că acest lucru „i-a făcut pe americani să se agite deoarece muniții nucleare sunt depozitate acolo”. Sursa citată de Reuters nu a dorit să ofere mai multe detalii.
O altă sursă din estul Ucrainei ocupat de forțele ruse și despre care Reuters afirmă că este familiară cu presupusul incident le-a declarat jurnaliștilor de la agenția de presă că situația a provocat îngrijorări la Kremlin și că a motivat administrația președintelui Vladimir Putin să ajungă rapid la o înțelegere cu Prigojin, anunțată în seara zilei de 24 iunie de Aleksandr Lukașenko, care a acționat ca mediator.
Interpelat de către agenția Reuters cu privire la subiectul îndreptării mercenarilor Wagner către baza nucleară din Voronej, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, Adam Hodge, a negat însă informația.
„Nu putem corobora această informație. Nu am avut niciun indiciu pentru niciun moment că arme sau materiale nucleare erau în risc”, a spus el.
Experții sunt sceptici față de afirmațiile generalului Kirilo Budanov
Mai mulți experți și-au exprimat la rândul lor scepticismul față de această versiune a evenimentelor.
Matt Korda, un cercetător și manager de la Proiectul Informării Nucleare din cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani, a declarat pentru Reuters că ar fi „practic imposibil ca un actor nestatal” să poată intra într-o instalație nucleară rusească.
Korda a subliniat de asemenea că mercenarii Wagner ar fi găsit oricum doar arme nucleare neasamblate complet din motive de siguranță și că ar fi avut nevoie de specialiști nucleari să poată să le armeze.
Însă potrivit generalului Budanov, la baza Voronej-45 se află dispozitive nucleare de mici dimensiuni care pot fi transportate într-un rucsac, o „relicvă” din perioada sovietică.
„Aceasta a fost una dintre facilitățile cheie pentru depozitarea acestor rucsacuri”, a spus el, fără a oferi dovezi în acest sens. Reuters amintește de asemenea că la începutul anilor 1990 atât Statele Unite, cât și Rusia, au fost de acord să distrugă acest tip de arme nucleare din arsenalul lor în contextul relaxării tensiunilor după încheierea Războiului Rece.
Arsenalul nuclear al Rusiei este apărat de trupe de elită
Mai mulți oficiali americani consultați de Reuters afirmă că este dificil de estimat cu siguranță de 100% dacă rușii au distrus într-adevăr toate „rucsacurile nucleare”.
„Nu cred că rușii le mai au, dar nu mi-as paria viața pe asta”, a declarat David Jonas, fostul consilier general al Administrației pentru Siguranță Nucleară din Statele Unite.
Istoricul Mark Galeotti, unul dintre cei mai reputați experți occidentali în probleme legate de Rusia, și-a exprimat la rândul său scepticismul față de povestea lui Budanov.
Galeotti a amintit la rândul său că „rucsacurile nucleare” datează din anii 1960 și ’70, notând pe pagina sa de Twitter că este „foarte îndoielnic” ca ele să mai fie funcționale întrucât au nevoie de mentenanță constantă din cauza radiațiilor care afectează sistemele lor electronice.
În plus, acesta mai spune că depozitele nucleare rusești sunt bine protejate, fiind apărare de militari de elită ai Directoratului Principal 12 din cadrul Ministerului rus al Apărării. Aceștia sunt instruiți special pentru a apăra arsenalul nuclear al Rusiei în eventualitatea unei game largi de amenințări, inclusiv asalturi armate.
Urmărește ultimele evoluții din a 503-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.