Sari direct la conținut

Joe Biden afirmă că ar putea trimite rachete ATACMS Ucrainei, dar că altă muniție este mai importantă acum

HotNews.ro
Sistemul tactic de rachete al armatei (ATACMS) folosit în timpul unui exercițiu comun Coreea de Sud-SUA, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Sistemul tactic de rachete al armatei (ATACMS) folosit în timpul unui exercițiu comun Coreea de Sud-SUA, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că ia în considerare autorizarea transportului către Ucraina a unor rachete ATACMS cu rază mai lungă de acţiune, pe care Kievul le solicită să-şi consolideze contraofensiva împotriva Rusiei, transmit EFE și Agerpres.

Întrebat dacă are în vedere posibilitatea de a trimite acest tip de armă, Biden a răspuns afirmativ.

„Dar (ucrainenii) au deja echivalentul (rachetelor tactice) ATACMS. Ceea ce avem nevoie cel mai mult sunt obuzele de artilerie, iar acestea sunt insuficiente. Lucrăm la asta”, a explicat Biden, înainte de a se îmbarca în Air Force One, pentru a ajunge din Lituania, unde a participat la summitul NATO din 11 şi 12 iulie, în Finlanda, unde preşedintele american are programat joi un summit cu liderii ţărilor nordice (Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda şi Danemarca).

La summitul NATO de la Vilnius, Franţa a anunţat că va furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune SCALP. SCALP este denumirea franceză a rachetei Storm Shadow, dezvoltată în comun de Franţa şi Regatul Unit şi care are o rază de acţiune de peste 250 de kilometri.

Guvernul britanic a anunţat livrarea acestor rachete către Ucraina la începutul lunii mai, de atunci armata ucraineană folosindu-le pentru atacuri asupra unor ţinte ruseşti din spatele liniei frontului.

ATACMS au o rază de acţiune de aproximativ 300 de kilometri, cu câteva zeci de kilometri mai mult decât SCALP şi Storm Shadows.

Statele Unite au trimis încă din vara anului trecut sisteme HIMARS în Ucraina, dar raza de acţiune a rachetelor furnizate pentru acestea este de aproximativ 80 de kilometri. Rachetele ATACMS pot fi lansate atât de sistemele HIMARS, cât și cele M270, primite de Ucraina.

Și viitorul șef al armatei americane e în favoarea trimiterii de rachete ATACMS Ucrainei

Kievul a căutat de mult timp sistemele de rachete balistice tactice ale armatei americane, argumentând că acestea i-ar ajuta să lovească forțele rusești aflate mult în spatele liniei de front.

Comentariile de joi ale lui Biden au venit după ce generalul pe care l-a nominalizat să îl înlocuiască pe Mark Milley în fruntea Statului Major al Forțelor Armate ale SUA și-a exprimat susținerea pentru a trimite astfel de arme Ucrainei.

„Această rachetă este un sistem grozav, adaugă raza de acțiune. Practic, ceea ce ar oferi este capacitatea de a ataca ținte mai adânci”, a declarat generalul Randy George, nominalizat de Joe Biden pentru a deveni generalul de top al armatei.

Întrebat dacă ar fi de ajutor Ucrainei, el a răspuns: „Da”.

Rachete ATACMS au fost folosite pentru prima dată în timpul Războiului din Golful Persic din 1991.

Volodimir Zelenski le-a cerut încă din primele zile ale războiului, dar administrația Biden a fost până acum reticentă în a le trimite.

Urmărește ultimele evoluții din a 505-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro