Sari direct la conținut

Tensiuni fără precedent în Israel, unde poliția militară ar putea aresta rezerviști din cauza protestelor față de legile justiției

HotNews.ro
Soldati israelieni, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldati israelieni, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Armata israeliană ar putea aresta rezerviștii care au promis că nu se vor prezenta la convocarea periodică în semn de protest față de planurile guvernului condus de Benjamin Netanyahu de a modifica modul în care funcționează sistemul judiciar al țării, a anunțat joi postul de radio al forțelor armate israeliene, citat de Reuters.

Amplul pachet de reforme judiciare depus de guvernul lui Netanyahu în parlament a provocat nemulțumiri inclusiv în rândul forțelor armate israeliene, care mereu au fost privite ca o putere apolitică într-o țară altfel fărâmițată de diviziuni ideologice.

Aceste nemulțumiri au provocat îngrijorări în ceea ce privește pregătirea pentru război a țării, de ambele tabere ale schismei produse de pachetul legislativ.

Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras încă de la sfârșitul lunii martie de ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, care a avertizat că protestele masive împotriva acestei reforme judiciare, la care participă şi un număr tot mai mare de militari rezervişti, afectează inclusiv armata şi, astfel, este subminată securitatea naţională.

Gallant, un membru al partidului Likud condus de Netanyahu, a cerut atunci o pauză de o lună în procesul de reformă judiciară al guvernului. Benjamin Netanyahu l-a demis din funcție după aceste comentarii însă a revenit asupra deciziei doar două zile mai târziu din cauza temerilor că mutarea ar putea crește și mai mult tensiunile în cadrul forțelor armate.

Guvernul israelian vrea un „mesaj de unitate” din partea forțelor armate

Premierul israelian a declarat de mai multe ori în ultimele luni că protestele rezerviștilor încurajează inamicii externi ai Israelului în eventualitatea unui atac asupra țării.

Netanyahu a anunțat pe 27 martie că va amâna timp de o lună adoptarea în parlament a pachetului legislativ în vederea obținerii unui consens cu formațiunile de opoziție.

Însă negocierile au eșuat și proiectul legislativ a fost trimis în Knesset, parlamentul unicameral al Israelului, unde coaliția de dreapta a lui Netanyahu se bucură de o majoritate suficientă pentru a adopta pachetul de legi fără emoții.

Ministrul ucrainean al culturii, Miki Zohar, a postat joi pe Twitter un videoclip dramatic care prezintă o scenă fictivă cu un soldat israelian aflat într-o bătălie care solicită cu disperare ajutor din partea forțelor aeriene, doar pentru a i se răspunde prin radio: „Ești pentru sau împotriva reformelor?”.

Zohar a șters filmarea după ce ea a fost denunțată de către un purtător de cuvânt al forțelor armate, care a spus că ea este „menită să creeze diviziuni în rândurile IDF (Armata de Apărare a Israelului)”. Zohar a insistat însă că ea transmite un „mesaj de unitate”.

Itamar Ben Gvir, ministrul securității naționale din guvernul lui Netanyahu, a distribuit la rândul său filmarea, refuzând însă apelurile de a o șterge.

„Nu intenționez să șterg înregistrarea video, care ilustrează bine pericolele refuzării [îndatorărilor de rezervist] (…) Oricine refuză să se prezinte la convocare din cauza reformei, indiferent dacă este din forțele aeriene sau o altă ramură a forțelor armate, periclitează securitatea Israelului”, a transmis el într-un comunicat remis presei.

Comentariile sale vin în contextul în care Army Radio, un popular canal de radio gestionat de ministerul apărării, a anunțat că majoritatea rezerviștilor care au anunțat că nu se vor prezenta la convocare sunt din rândul forțelor aeriene. Potrivit aceleiași surse, ar fi vorba de „câteva sute” de rezerviști.

Benjamin Netanyahu a acuzat rezerviștii de „insubordonare”

Piloții și navigatorii militari israelieni trebuie să efectueze antrenamente regulate după încheierea stagiului militar obligatoriu și, potrivit organizației veteranilor israelieni, ar putea constitui în jur de jumătate din echipajele trimise în luptă în eventualitatea unui război.

Army Radio a transmis că printre măsurile luate în considerare împotriva lor se numără arestarea, suspendarea și excluderea din rândul corpului de rezerviști. Postul de radio al forțelor armate israeliene a anunțat însă că, dat fiind faptul că rezerviștii din forțele aeriene sunt desemnați din punct de vedere tehnic drept „voluntari”, ei ar putea fi tratați diferit decât cei din alte ramuri ale forțelor armate care ar putea refuza convocarea.

Aceste mesaje vin după ce premierul Netanyahu a declarat luni că guvernul său va acționa împotriva ceea ce el a descris ca fiind „insubordonarea” în forțele armate și despre care a declarat din nou că încurajează inamicii Israelului și subminează democrația țării.

Criticii săi afirmă însă că proiectul legislativ ar aduce puterea judiciară sub controlul guvernului și al parlamentului, eliminând de facto una dintre cele 3 puteri dintr-un stat democratic și deschizând calea spre abuzuri de putere și corupție.

Potrivit datelor publicate de ziarul Globes din Tel Aviv, în jur de 4% din israelienii cu vârsta între 22 și 45 de ani sunt convocați cu regularitate ca rezerviști.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro