Sari direct la conținut

VIDEO Imagini rare din timpul ofensivei ucrainene: „Blyat, hahaha, uite cum fug ca iepurii!”

HotNews.ro
Ofiterii ucraineni au urmarit atacul in timp real, Foto: Captura video - Twitter
Ofiterii ucraineni au urmarit atacul in timp real, Foto: Captura video - Twitter

Armata ucraineană a distribuit o înregistrare video rară din interiorul unui centru de comandament al său, imaginile arătând cum văd ofițerii Kievului un atac desfășurat în cadrul ofensivei declanșate împotriva forțelor de invazie ale Rusiei.

Înregistrarea începe cu tentativa unui pluton ucrainean de a convinge un grup de soldați ruși să se predea după ce a fost izolat și aparent înconjurat.

„Predați-vă, blyat! O să vă dăm la schimb, nenorociților, blyat! Nu aveți unde să mergeți, cretinilor, ori vă predați, ori sunteți f*****”, îi îndeamnă pe ruși soldatul ucrainean care a filmat scena cu camera de umăr. „În sfârșit, ați ales”, spune apoi acesta după ce devine evident că rușii nu intenționează să se predea.

Filmarea trece apoi în interiorul centrului de comandament.

„Nu vor să se predea? Trimiteți tancul acolo. Lăsați-l să treacă fix peste ei și să-i nenorocească o dată și întrebați-i apoi iar dacă vor să se predea”, dă indicații telefonic un ofițer ucrainean de rang superior, înainte de a se așeza relaxat cu picioarele pe birou și cu o carte în mână.

Evident, este probabil ca această parte a înregistrării să fi fost filmată ulterior și introdusă pentru efect dramatic în imaginile surprinse în timp real.

Înregistrarea arată apoi un tanc apropiindu-se în trombă de poziția soldaților ruși, imaginile filmate din dronă fiind intercalate cu secvențe din interiorul centrului de comandament al armatei ucrainene.

„Trebuie să construim un punct fortificat aici dar nu avem echipament de geniști așa că folosim un tanc”, explică la un moment dat unul dintre ofițerii ucraineni.

Amuzament general în centrul de comandament al armatei ucrainene

Filmarea ajunge apoi în punctul culminant: tancul ucrainean ajunge în imediata vecinătate a soldaților ruși, moment în care aceștia își abandonează rapid poziția, fugind în câmp deschis, spre uimirea ofițerilor ucraineni din centrul de comandament.

„Blyat, hahaha, la naiba, câți dintre ei fug în câmp, ca iepurii”, exclamă la un moment dat unul dintre militarii ucraineni într-un cor general de râsete. „Păi, asta înseamnă că nu e minat”, îi răspunde un altul în glumă, spre amuzamentul celor din încăpere.

În cele din urmă unul dintre ofițerii ucraineni transmite indicații uneia dintre unitățile din apropiere:

„Băieți, băieți! Urați-le bun venit. Primul batalion mecanizat, urați-le bun venit, ei fug înspre voi”. Înregistrarea se încheie apoi chiar în momentul în care poate fi observată o primă explozie în apropierea grupului de soldați ruși.

Secvența face parte dintr-un reportaj mai amplu distribuit de forțele armate ucrainene cu privire la primele zile ale ofensivei declanșate de Kiev luna trecută, ofițerii ucraineni afirmând că imaginile în cauză au fost filmate în timpul tentativelor de încercuire a orașului Bahmut din estul țării.

Continuarea secvenței în cauză poate fi văzută chiar înspre finalul filmării, în jurul minutului 25:25, imaginile sugerând că grupul de soldați ruși a fost lichidat.

Ucrainenii spun că au înregistrat progrese în jurul Bahmut

Deși locul în care a fost filmată secvența video cu lichidarea grupului de soldați ruși nu pare să fi fost geolocalizată independent deocamdată, plasarea secvențelor în jurul orașului Bahmut este în linie cu ceea ce se cunoaște despre modul în care se desfășoară ofensiva ucraineană.

Mai exact, în timp ce ea avansează încet în sudul țării, în zona Bahmutului au fost înregistrate unele progrese mai semnificative încă din primele zile ale atacurilor în condițiile în care armata rusă nu a avut timp să își fortifice liniile defensive de aici după căderea orașului înspre sfârșitul lunii mai, în urma celei mai sângeroase bătălii a războiului declanșat de președintele Vladimir Putin anul trecut.

Vinerea trecută forțele armate ucrainene au invocat tocmai acest lucru, amintind și că distrugerea sistematică orașului în timpul celor 10 luni de lupte grele îngreunează acum situația apărătorilor ruși.

„Apărătorii ucraineni dețin inițiativa pe frontul din Bahmut, avansând pe flancuri. Progresele făcute de forțele de apărare în iunie, inclusiv atingerea înălțimilor dominante necesare, le permit acum să exercite controlul focului. Tacticile de pământ pârjolit pe care inamicul le-a folosit anterior se întorc acum împotriva lor. Trupele noastre au avut progrese tactice”, a declarat Ruslan Muzîciuk, purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale a Ucrainei.

„Cu toate acestea, angajarea de către inamic a unor forțe atât de mari aici indică faptul că acesta este încă un punct strategic pentru ei”, a adăugat el, amintind că în timpul ofensivei ruse din iarnă și primăvară, majoritatea clădirilor, fortificațiilor și pozițiilor au fost distruse.

Ofensiva ucraineană a avansat lent în sudul țării

Vorbind la începutul acestei săptămâni despre progresul lent al ofensivei ucrainene, ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, a invocat lipsa acoperirii aeriene pentru trupele trimise la atac, pe lângă celelalte dificultăți semnalate până acum, ca de exemplu câmpurile uriașe de mine amplasate de armata rusă și liniile defensive în adâncime construite pe parcursul toamnei și a iernii anului trecut.

„Este o chestiune de apărare aeriană. Este o chestiune care ține și de faptul că avem o linie foarte lungă a câmpului de luptă. Și avem împotriva noastră foarte mulți inamici. Deci este război, nu este un joc pe calculator”, a declarat Reznikov într-un interviu acordat CNN în weekend la Kiev.

El a mai spus că „generalii noștri, comandanții noștri, văd situația reală de pe câmpul de luptă. Și, din nou, trebuie să repet, principala valoare pentru noi este viața soldaților noștri”.

Reznikov a declarat că rușii au „zone de securitate serioase cu minele” și că frontul este „foarte dificil de străpuns”. „Trebuie să ne folosim soldații, geniștii, deminatorii foarte încet și pregătind coridoarele pentru adevărata mișcare ofensivă”, a mai afirmat acesta, adăugând că această activitate în diferite locuri îi va deruta pe ruși cu privire la direcția principală pe care o va lua Ucraina.​

Ultimele informații de pe front, apărute miercuri după-amiaza, sugerează însă că Ucraina ar fi angajat în sfârșit un număr mare de forțe în regiunea Zaporojie din sudul țării, după ce forțele Kievului ar fi străpuns prima linie defensivă a armatei ruse.

Armata germană crede că ucrainenii nu aplică tehnicile de luptă învățate în Occident

Deși cele două evenimente nu par să aibă legătură unul cu celălalt, forțele armate ucrainene au distribuit reportajul cu modul în care arată operațiunile de luptă în aceeași zi în care jurnaliștii de la Bild, citând un document clasificat pe care l-au obținut, au scris că armata germană a identificat mai multe lacune în modul în care Kievul își desfășoară ofensiva împotriva forțelor ruse.

Printre principalele neajunsuri ale forțelor armate ucrainene, ofițerii Bundeswehr menționează separarea unităților de luptă ale Kievului, afirmând că „lupta comună nu este vizibilă” din acest motiv.

Situația nu face doar ca pericolul de „foc prieten” (adică riscul ca propriile trupe să fie atacate din greșeală) să crească, ci și provoacă deficiențe în ceea ce privește disponibilitatea unor „unități manevrabile în direcția atacului principal pentru a lansa o ofensivă sau a obține un avantaj privind puterea de foc”.

Cu alte cuvinte, faptul că Ucraina împarte brigăzile antrenate în Occident în grupuri de câte 10-30 de soldați izolați de restul trupelor anulează efectul pregătirii occidentale, al armamentului mai bun și al unui număr mare de soldați disponibili, au explicat și jurnaliștii de la Ukraîinska Pravda, care au preluat informațiile transmise de Bild.

În plus, ofițerii germani critică și pregătirea personalului militar ucrainean cu experiență, afirmând că acesta este reticent la a asimila principiile pregătirii occidentale sau nu participă deloc la instruire.

Documentul de asemenea arată că personalul ucrainean de comandă „prezintă uneori deficiențe semnificative la nivelul corespunzător desfășurării și aplicării proceselor de comandă, ceea ce duce la decizii parțial incorecte și periculoase”.

Armata germană a concluzionat că acești doi factori, împărțirea soldaților instruiți în Occident în unități împrăștiate și lipsa de pregătire adecvată a ofițerilor ucraineni, ar putea explica progresul lent al ofensivei ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 518-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro