Sari direct la conținut

Ce plănuiește Prigojin în viitorul apropiat. „Vor fi îndeplinite în numele măreției Rusiei”

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Evgheni Prigojin, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat într-un mesaj vocal publicat luni că grupul său nu recrutează în prezent luptători, dar că este posibil să facă acest lucru în viitor, transmite Reuters.

Viitorul grupului Wagner și al lui Prigojin a fost neclar de când acesta a condus o scurtă revoltă împotriva conducerii militare ruse la sfârșitul lunii iunie, iar Kremlinul a declarat că el și unii dintre mercenarii săi, care au luptat în unele dintre cele mai aprige bătălii din războiul din Ucraina, vor pleca în Belarus.

Dar Prigojin a participat la o întâlnire cu Putin la cinci zile după rebeliunea armată și a fost fotografiat săptămâna trecută la Sankt Petersburg, unde liderul de la Kremlin a prezidat summitul Rusia-Africa, la care au participat mai mulți lideri africani.

„Astăzi ne stabilim următoarele sarcini, ale căror contururi devin din ce în ce mai clare. Fără îndoială, acestea sunt sarcini care vor fi îndeplinite în numele măreției Rusiei”, spune în mesaj o voce care seamănă cu cea a lui Prigojin. Acesta a fost publicat pe Grey Zone, canal de Telegram afiliat mercenarilor Wagner.

După revolta din iunie, Kremlinul a declarat că luptătorii Wagner care nu au participat se vor transfera în armata regulată, semnând contracte cu Ministerul rus al Apărării.

Regretul lui Prigojin

Făcând aparent aluzie la acest lucru, Prigojin a spus în mesajul vocal că „din păcate” unii dintre luptătorii săi s-au mutat la alte „structuri de putere”, dar a precizat că aceștia caută să se întoarcă.

„Atâta timp cât nu ne confruntăm cu un deficit de personal, nu plănuim să efectuăm o nouă recrutare”, a spus Prigojin.

„Cu toate acestea, vă vom fi extrem de recunoscători dacă veți păstra legătura cu noi și, de îndată ce Patria Mamă va avea nevoie să creeze un nou grup care să fie capabil să protejeze interesele țării noastre, vom începe cu siguranță să recrutăm”, a mai precizat fondatorul Wagner.

De la revoltă, unii luptători Wagner s-au mutat în Belarus și au început să antreneze armata Minskului.

Wagner vrea să își sporească prezența în Africa

Săptămâna trecută, Prigojin a declarat, de asemenea, că grupul Wagner este pregătit să își sporească în continuare prezența în Africa.

Rolul său acolo, în special în sprijinul guvernelor din Mali și Republica Centrafricană, este o sursă de îngrijorare pentru guvernele occidentale.

Statele Unite au acuzat gruparea de comiterea unor atrocități pe scară largă și i-au impus sancțiuni ca organizație criminală.

Prigojin spune că lucrează în conformitate cu legile țărilor în care operează. Săptămâna trecută, el a salutat o lovitură de stat militară în statul Niger din Africa de Vest și a făcut ceea ce părea a fi o propunere pentru ca luptătorii săi să stabilească ordinea acolo.

Urmărește ultimele evoluții din a 523-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro