Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 527: Câți parașutiști ruși au fost răniți în războiul din Ucraina / Navă de război avariată grav în atacul ucrainean cu drone asupra unui mare port din Marea Neagră / Rusia cheltuie peste o treime din buget pentru război / Crimeea, lovită de vehicule fără pilot

HotNews.ro
Lupte pe frontul din Ucraina, Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia
Lupte pe frontul din Ucraina, Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

Atacurile cu drone se intensifică în Marea Neagră. Moscova susține că mai multe vehicule navale fără pilot au atacat portul Novorossiysk din sudul Rusiei. Autoritățile ruse susțin că nu sunt victime sau pagube. Ministerul rus al apărării susține că a dejucat un atac ucrainean și asupra peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. O sursă din Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că o navă rusească de război a fost grav avariată în urma loviturii cu un vehicul fără pilot.

SINTEZA ZILEI

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 527, LIVETEXT:

00:47SUA se așteaptă la puține progrese în urma discuțiilor cu Arabia Saudită privind Ucraina

În orașul Jeddah din Arabia Saudită, vor începe discuțiile internaționale privind modul de soluționare a războiului.

Miercuri, președintele Zelenski a declarat că speră ca discuțiile să deschidă calea pentru un summit de pace Rusia-Ucraina în toamna acestui an. Dar SUA nu își ridică așteptările atât de sus.

Poate China să medieze cu adevărat o pace între Rusia și Ucraina?

23:56Londra a condamnat vineri sentința de 19 ani de închisoare dată opozantului rus Alexei Navalnîi, afirmând că „dizidența nu poate fi înăbușită” și a cerut „eliberarea sa imediată”.

Această condamnare „arată disprețul total al Rusiei față de cele mai fundamentale drepturi umane”, a scris ministrul britanic al Afacerilor Externe, James Cleverly, pe X.

23:17Ucraina arestează patru persoane pentru prăbușirea fatală a unui elicopter în ianuarie

Este vorba de accidentul de elicopter din Brovary, un oraș de la periferia Kievului, din luna ianuarie a acestui an – accident în care a murit ministrul de interne al Ucrainei, Denis Monastirski.

De atunci, autoritățile investighează accidentul, iar acum au arestat patru oficiali din cadrul serviciului de urgență de stat. Toți cei patru au fost reținuți sub suspiciunea că au încălcat normele de siguranță a traficului aerian, că au provocat moartea și că au provocat daune materiale.

22:30Soprana rusă Anna Netrebko dă în judecată Metropolitan Opera pentru că a renunțat la ea din cauza războiului

Anna Netrebko a fost exclusă din viitoarele angajamente ale companiei după ce ar fi refuzat să îl repudieze pe Vladimir Putin.

22:00Navalnîi: „Putin nu trebuie să-și atingă scopul. Nu vă pierdeți voința de a rezista”

Pe contul de Twitter al lui Alexei Navalnîi a apărut o postare în care acesta reacționează la sentința din această după-amiază. „19 ani într-o colonie penală de maximă securitate. Numărul de ani nu contează”, se arată în postare.

21:40ANALIZĂ Poate China să medieze cu adevărat o pace între Rusia și Ucraina? Argumente pro și contra

Nici Ucraina, nici Rusia nu sunt pregătite să cedeze teritorii, și pare să fie puțin teren comun pentru ca dialogul să înceapă. Ca rezultat, inițiativele chineze, arabe, occidentale și africane par în prezent ineficiente. Cu toate acestea, în cele din urmă, vor trebui să aibă loc discuții reale, spun analiștii.

Putin a mărit vârsta serviciului militar obligatoriu

21:16Zelenski: Teroriştii ruşi nici măcar să nu spere că vor reuşi să provoace o criză alimentară globală sau o altă catastrofă a preţurilor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, vineri, că “teroriştii ruşi” nu trebuie nici măcar să spere că vor reuşi să provoace o criză alimentară globală, potrivit News.ro.

“Un sfârşit corect şi onest al agresiunii ruseşti va fi în beneficiul tuturor celor din lume”, a subliniat Zelenski în discursul său de vineri.

20:59De ce avioanele RAF interceptează atât de multe avioane rusești de luni de zile

În ultimele patru luni, 140 RAF Expeditionary Air Wing – în mare parte cu avioane Typhoon – au interceptat 50 de avioane rusești

20:22Candidatul republican la președinție s-a întâlnit cu Zelenski

Unul dintre candidații la nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din SUA de anul viitor a efectuat o vizită neașteptată în Ucraina. Fostul guvernator din New Jersey, Chris Christie, s-a întâlnit cu președintele Zelenski la Kiev.

Este a doua oară când președintele ucrainean se întâlnește cu un candidat republican, după vizita surpriză a fostului vicepreședinte Mike Pence în iunie.

Volodimir Zelenski ar intenționa să îl înlocuiască din funcție pe cel mai important ministru al său

19:54Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar căuta un înlocuitor pentru ministrul său al apărării, Oleksii Reznikov, acesta fiind favorit pentru postul de ambasador al Kievului la Londra, a confirmat pentru revista The New Voice of Ukraine un oficial de rang înalt de la Kiev.

19:35Putin semnează legea privind impozitul pe veniturile excepționale / Scopul: bani pentru război și salvarea bugetului

Legea, aprobată de parlament luna trecută, are ca scop strângerea a 300 de miliarde de ruble și reducerea presiunii asupra bugetului în timp ce Rusia duce un război devastator în Ucraina.

19:08Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat vineri modificarea legislativă, aprobată anterior de ambele camere ale Parlamentului rus, care stabileşte vârsta serviciului militar obligatoriu între 18 şi 30 de ani, transmite agenția EFE.

18:20 Jacek Czaputowicz, fostul ministru de externe al Poloniei, a criticat politica statului polonez față de Ucraina, afirmând că Varșovia adoptă „politici de hienă și șacali” în contextul problemei cerealelor ucrainene.

17:44 Yuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a estimat vineri că forțele ucrainene reușesc să distrugă în medie 75% din dronele lansate de ruși în atacurile lor asupra țării.

„Procentul variază: uneori este 100%, alteori sub 50%, din păcate, pentru că sunt atacate diferite regiuni. Avem o rată de succes de aproximativ 75%, dacă socotim în general”, a spus el, subliniind cădoar în timpul atacurilor rusești din toamna și iarna anului trecut, când Moscova a încercat să paralizeze infrastructura energetică a Ucrainei, au fost doborâte peste 1.500 de drone și rachete.

17:11Guvernul bulgar a dat unda verde finală pentru transferarea a 100 de blindate către forțele armate ale Ucrainei, o măsură promisă în timpul vizitei făcute de președintele Volodimir Zelenski la Sofia la începutul lunii iulie.

Câți parașutiști ruși au fost răniți în războiul din Ucraina

17:03Atacul asupra „navei” rusești, „un succes”

Atacul cu drone ucrainene care a vizat vineri baza navală rusă din Marea Neagră de la Novorossiisk a „reușit” să lovească o navă de debarcare rusă, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul serviciilor de securitate ucrainene (SBU).

„Atacul asupra navei de debarcare de la Novorossiysk a reușit”, a declarat această sursă, adăugând că operațiunea a vizat tocmai această navă, Olenegorski Gorniak.

16:52AIEA: Nu există explozibili pe acoperișurile centralei din Zaporojie / Accesul nu a fost total

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) „nu a observat nicio mină sau explozibil” pe acoperișurile centralei nucleare ucrainene Zaporojie, a declarat vineri directorul general al acesteia, Rafael Grossi, citat de AFP.

16:23 Atacurile asupra unei importante instalaţii de depozitare a petrolului din Crimeea ocupată de Rusia sunt „inevitabile”, a declarat un oficial ucrainean, după ce astfel de atacuri cu drone împotriva respectivei instalaţii ar fi avut loc în noaptea de joi spre vineri, deşi ruşii spun că le-au anihilat.

16:03Trupele ucrainene s-au apropiat de principala linie de apărare rusă din apropierea satului Rabotîne, în regiunea Zaporojie, unde se dau lupte crâncene, notează The Moscow Times.

16:00 Generalul Mihail Teplinski, comandantul Forțelor Aeropurtate (VDV) ale Rusiei, a dezvăluit într-un mesaj public câți parașutiști ruși au fost răniți în războiul din Ucraina, înregistrarea fiind apoi ștearsă de pe site-urile rusești.

15:05Nevasta unui om politic din Ucraina care și-a pierdut un ochi într-o presupusă tentativă de asasinat a apărut pe coperta primului număr tipărit al revistei Playboy de la invazia rusă, relatează presa britanică. Banii din încasări vor fi folosiți pentru achiziționarea unor echipamente medicale.

Rusia cheltuie peste o treime din buget pentru război

13:45Serviciul de securitate al Ucrainei a acuzat vineri Rusia că se pregătește să organizeze un atac „sub steag fals” la rafinăria de petrol Mozyr din Belarus pentru a da vina pe sabotorii ucraineni, ca parte a unui efort de a atrage Belarusul în războiul din Ucraina, potrivit Reuters.

SBU a precizat că afirmațiile sale se bazează pe informații obținute din mai multe surse, inclusiv de la un militar rus capturat.

12:58Imagini video filmate de armata ucraineană arată cum aceasta a folosit o dronă pentru a salva viața unui soldat separat de unitatea sa și care a fost grav rănit în apropierea pozițiilor rusești.

12:18Autorităţile ruse şi-au dublat ţinta referitoare la cheltuielile militare în anul 2023, până la peste 100 de miliarde de dolari, echivalentul a peste o treime din totalul cheltuielilor publice, potrivit unui document consultat de Reuters care scoate la lumină explozia cheltuielilor cu războiul din Ucraina.

11:57Unitățile rusești de pe Insula Ciarîlgaci au fost lovite de ucraineni cu sisteme HIMARS fiindcă au ignorat regulile războiului, una dintre cele de bază vizând evitarea masării de trupe în spații deschise fără protecție, afirmă mai mulți experți militari.

11:53Violenţa domestică în Ucraina a crescut vertiginos de la jumătatea anului 2022. Datele poliţiei arată că sunt tot mai multe cazuri pe măsură ce războiul se prelungeşte, iar asistenţii sociali şi oficialii fac legătura între această tendinţă şi presiunea adusă de conflict. Oficialii se tem că problema va persista ani de zile, relatează Reuters.

Şoigu a vizitat zona de operaţiuni din Ucraina

11:31Polonia a arestat un alt presupus membru al unei rețele de spionaj rusești, în timp ce numărul total de persoane reținute în cadrul unei investigații a crescut la 16, a declarat vineri ministrul de Interne Mariusz Kaminski, transmite Reuters.

„(Agenția de Securitate Internă) a reținut o altă persoană, deja a șaisprezecea persoană suspectată de a participa la o rețea de spionaj rusă”, a scris Kaminski pe platforma de mesagerie X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

11:24VIDEO Primele imagini din drona care a lovit nava rusească de asalt amfibiu din baza de lângă portul Novorossiysk. Rușii susțin că atacul a fost respins și că nu au fost pagube sau victime. Nava de război a fost remoarcată după lovitura ucrainean coordonată de SBU și marina ucraineană.

10:43De ce este important portul Novorossiysk? Dronele maritime ucrainene au atacat vineri dimineața o bază navală rusă din apropierea portului Novorossiysk de la Marea Neagră, un centru important pentru exporturile rusești.

10:19Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a vizitat zona de operaţiuni din Ucraina pentru a inspecta un post de comandă şi a se întâlni cu înalţi oficiali militari, a anunţat vineri armata rusă într-un comunicat, transmit AFP și Agerpres.

10:00Ministerul britanic al Apărării sugerează în evaluarea de vineri dimineață că Rusia a început să atace portul ucrainean Izmail de pe Dunăre pentru că „și-a dezvoltat apetitul pentru risc în ceea ce privește efectuarea de atacuri în apropierea teritoriului NATO”.

Atac cu drone la cel mai mare port din sudul Rusiei

09:02Marina Ovsyannikova, fosta jurnalistă rusă care în martie 2022 a intrat în direct, în timpul emisiei televiziunii de propagandă Pervîi Canal, pentru a protesta față de războiul declanșat de Putin, a acordat un interviu HotNews.ro în care a explicat cât de complicată este lupta pentru adevăr în societatea rusă și cum vrea să se implice ea, personal, din Paris, acolo unde trăiește în prezent.

08:49Încarcerat deja pentru nouă ani în condiţii îngrozitoare, principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, îşi aşteaptă vineri o nouă condamnare, de data aceasta pentru „extremism”, o infracţiune pentru care procurorii au cerut 20 de ani, relatează AFP.

Cel mai recent proces al său se desfăşoară cu uşile închise în colonia penală IK-6 de la Melehovo, la 250 de kilometri est de Moscova. Condamnat în iunie 2022 într-un caz de fraudă pe care el îl descrie ca fiind o răzbunare politică, activistul în vârstă de 47 de ani execută deja acolo o pedeapsă cu nouă ani de închisoare.

Aleksei Navalnîi, care este plasat frecvent în izolare şi se confruntă cu probleme de sănătate, a declarat joi că se aşteaptă la o „sentinţă lungă, stalinistă”. (news.ro)

08:25 Crimeea, atacată. Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus 10 drone ucrainene care încercau să atace teritoriul Crimeei, în timp ce alte trei drone au fost neutralizate „prin război electronic”, susține Ministerul rus al Apărării, transmite TASS.

Acesta mai precizează că, în urma atacului dejucat în peninsulă, nimeni nu a fost rănit și nu au fost provocate pagube.

07:35 Dronele maritime ucrainene au atacat vineri dimineața o bază navală rusă din apropierea portului Novorossiysk de la Marea Neagră, un centru important pentru exporturile rusești, și au fost distruse de navele de război rusești, a declarat Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.

07:19China, unul dintre cei mai strategici aliaţi ai Moscovei şi a doua cea mai mare economie a lumii, a fost principalul destinatar incontestabil al produselor agricole ucrainene în cadrul acordului de referinţă cunoscut sub numele de iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră, potrivit CNBC. Occidentul mizează pe Beijing să ajute la rezolvarea blocadei navale impusă de Rusia.

01:30 Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul transmis joi seară, că verificările privind „comisarii militari” au scos la iveală multe abuzuri

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunţă că verificărille făcute în ceea ce priveşte „comisarii militari” au scos la iveală multe abuzuri. „Sistemul de recrutare are nevoie de oameni care înţeleg valoarea apărării Ucrainei. Valoarea, nu preţul deciziilor. Oameni care au văzut războiul şi au trecut prin el ar trebui să lucreze în «birourile de înrolare în armată»”, afirmă el.

01:17Câți ruși s-au înrolat în armată până acum în acest an, potrivit lui Dmitri Medvedev. „Trebuie să facem serviciul contractual cât mai prestigios posibil”

00:08UE înăspreşte sancţiunile împotriva Belarusului şi ţinteşte producţia de drone

Uniunea Europeană a anunţat joi înăsprirea sancţiunilor sale împotriva Belarusului pentru sprijinul acordat Moscovei în războiul acesteia din Ucraina, prin extinderea listei negre şi restricţionarea exporturilor, în special în ceea ce priveşte tehnologia destinată dronelor.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro