Sari direct la conținut

Rusia a atacat cu drone portul Reni de pe Dunăre, aflat pe granița cu România / Guvernator: Au fost avariate depozite de cereale

HotNews.ro
Rusia a lansat drone contra porturilor ucrainene de pe Dunăre, Foto: Odesa Regional Administration Press Office / AP / Profimedia
Rusia a lansat drone contra porturilor ucrainene de pe Dunăre, Foto: Odesa Regional Administration Press Office / AP / Profimedia

Depozite de cereale au fost avariate în timpul atacurilor cu drone rusești din timpul nopții într-unul dintre porturile ucrainene de pe Dunăre, a declarat miercuri guvernatorul ucrainean al regiunii Odesa, Oleh Kiper, citat de Reuters.

  • UPDATE 12:05 Loviturile au vizat portul Reni, a scris pe Telegram șeful de cabinet al lui Zelenski, Andryi Yermak. Nu există victime, a adăugat el.
  • UPDATE 11:36 Prima reacție oficială a României a venit de la ministrul de externe. „Condamn cu fermitate atacurile continue ale Rusiei împotriva oamenilor nevinovați, a infrastructurii civile, inclusiv a silozurilor de cereale din porturile ucrainene din Reni și Ismail. Prin aceste încălcări flagrante ale dreptului internațional, Rusia continuă să pună în pericol securitatea alimentară globală și siguranța navigației în Marea Neagră”, a scris pe Twitter Luminița Odobescu.

„Teroriștii ruși au atacat regiunea Odesa de două ori noaptea trecută cu drone. Ținta principală este infrastructura portuară și a cerealelor din sudul regiunii”, a scris Kiper pe aplicația de mesagerie Telegram.

Forțele aeriene ucrainene au afirmat miercuri dimineață că un grup mare de drone ale armatei ruse a ajuns la gurile fluviului Dunărea și s-a îndreptat spre portul fluvial Izmail, în apropiere de granița cu România.

Forțele aeriene ucrainene au precizat că au distrus 13 drone deasupra regiunilor sudice Odesa și Nikolaev. La ora publicării acestui articol nu era clar câte drone a lansat armata rusă.

Utilizatori de pe rețelele de socializare au spus că au auzit cum au intrat în acțiune sistemele antiaeriene în zona porturilor dunărene Izmail și Reni.

Oleh Kiper le-a cerut locuitorilor din districtul Izmail să se pună la adăpost în jurul orei 01:30 și a anulat alerta de raid aerian o oră mai târziu.

Porturile ucrainene de pe Dunăre reprezentau aproximativ un sfert din exporturile de cereale înainte ca Rusia să se retragă din acordul susținut de ONU pentru a asigura o trecere sigură pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. De atunci, acestea au devenit principala rută de ieșire, cerealele fiind transportate cu barje către portul Constanța de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.

La începutul acestei luni, Rusia a atacat Izmail – principalul port interior al Ucrainei ceea ce a dus la creșterea prețurilor mondiale la alimente. Atacurile cu drone au distrus clădiri din port și au oprit navele care se pregăteau să sosească acolo pentru a încărca cereale ucrainene, sfidând astfel blocada de-facto pe care Rusia a reimpus-o la mijlocul lunii iulie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro