Sari direct la conținut

Discurs delirant ținut de șeful spionajului rusesc, cu referințe la „vremea rea”, al Doilea Război Mondial și Churchill

HotNews.ro
Serghei Nariskin (centru) alaturi de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, Foto: Sputnik / Profimedia Images
Serghei Nariskin (centru) alaturi de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, Foto: Sputnik / Profimedia Images

Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, a ținut un discurs delirant, cu referințe la „vremea rea”, al Doilea Război Mondial și premierul britanic Winston Churchill cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria sovietică în Bătălia de la Kursk.

Invocând „eșecul evident al așa-zisei contraofensive a forțelor armate ale Ucrainei”, Narîșkin a afirmat că „adepții de la Kiev ai ideilor naziste și curatorii lor de peste mări amintesc de generalii germani”, dând vina pe „vremea rea” pentru „greșelile lor”, potrivit TASS.

Narîșkin, care este și președintele Societății de Istorie a Rusiei, a făcut comentariile la o masă rotundă organizată cu ocazia aniversării înfrângerii trupelor germane în Bătălia de la Kursk (1943), considerată de unii istorici cea mai mare bătălie de tancuri din istorie.

Comentarii de neînțeles făcute de șeful spionilor Rusiei

Nu este clar ce a vrut acesta să spună prin invocarea „vremii rele” de către generalii ucraineni. Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov și alți oficiali de la Kiev au vorbit despre acest lucru în timpul ofensivei din Herson din toamna anului trecut, însă nu și acum.

Făcând o paralelă cu soldații sovietici și cei ruși de acum, Narîșkin a afirmat că „moștenitorii generației de învingători, luptătorii și comandanții noștri, continuă neobosit munca de luptă, distrug inamicul și echipament militar, inclusiv distrugerea tancurilor germane Leopard cu aceleași cruci pe turele, așa cum erau acum 80 de ani”.

Șeful spionajului rusesc a afirmat de asemenea că „victoria în Bătălia de la Kursk a deschis calea pentru eliberarea definitivă a Donbasului și expulzarea ulterioară a invadatorilor naziști de pe teritoriul Uniunii Sovietice”.

„Încrederea excesivă în sine a naziștilor și subestimarea de către aceștia a potențialului Armatei Roșii au devenit motivele principale ale înfrângerii naziștilor de lângă Kursk în urmă cu 80 de ani”, a subliniat el.

Oficialul rus îl evocă pe Winston Churchill într-un nou atac împotriva Marii Britanii

Oficialul rus a trecut apoi „un fapt din istorie care reflectă comportamentul Londrei în acele vremuri”.

„După ce a primit vestea despre înfrângerea completă a naziștilor, prim-ministrul britanic Winston Churchill, în mesajul său către Stalin, a subliniat că aceste înfrângeri ale armatei germane ‘sunt repere în drumul spre victoria noastră finală’”, a amintit el.

Narîșkin a afirmat însă că „prețul real al acestor cuvinte frumoase” era „binecunoscut la Moscova”, șeful spionajului rusesc invocând faptul, „Marea Britanie a interceptat planul Operațiunii Citadela (n.r. numele german pentru planul bătăliei) în primăvara anului 1943, dar la Londra s-a decis, în principiu, să nu împărtășească acest plan strategic cu comandamentul sovietic”.

Marea Britanie a devenit o țintă predilectă a propagandei rusești și a criticilor virulente lansate de oficiali de la Moscova după începerea războiului din Ucraina din cauza sancțiunilor ample impuse împotriva Rusiei și a ajutorului militar substanțial acordat Kievului.

Printre altele, în data de 16 ianuarie a acestui an Marea Britanie a devenit prima țară care a anunțat că va furniza tancuri occidentale, modelul Challenger 2, armatei ucrainene.

Tot guvernul britanic a fost primul care a anunțat că a trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, racheta „Storm Shadow”, ce pot fi folosite în atacuri adânc în spatele primelor linii rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 548-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro