Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 555: Recunoaștere rară a Ucrainei privind atacurile cu drone în Rusia / Rusia spune că rachetele SARMAT au fost puse în serviciul de luptă / Putin și Erdogan se vor întâlni luni la Soci / Ucraina a dezvoltat o armă care poate lovi o țintă de la 700 de km distanță – Zelenski

HotNews.ro
Militari ucraineni la antrenament, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Militari ucraineni la antrenament, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

​Autoritățile instalate de Rusia au început să organizeze alegeri regionale în anumite părți ale Ucrainei pe care Rusia le-a revendicat anul trecut, încercând să consolideze autoritatea Moscovei în ceea ce ea numește „noile sale teritorii”. Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni în care au loc voturile – Donețk, Lugansk, Zaporijia și Herson. Alături de Crimeea – anexată de Moscova în 2014 – reprezintă aproape o cincime din Ucraina.

SINTEZA ZILEI

  • Un bărbat vorbitor de limba rusă a atacat un grup de copii în orașul german Einbeck pentru că vorbeau ucraineană. Mai mult, acesta a aruncat unui copil de 10 ani peste balustrada unui pod într-un canal.
  • Rusia l-a adăugat vineri pe respectatul jurnalist și co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021 Dmitri Muratov pe lista sa de agenți străini, etichetă pe care autoritățile o folosesc în mod obișnuit pentru a înăbuși criticile.
  • Washingtonul aprobă vânzarea de vehicule blindate către Bulgaria după ajutorul acordat Ucrainei
  • Ucraina a recunoscut vineri pentru prima dată că a efectuat un atac cu drone asupra unui aeroport rusesc săptămâna aceasta de pe teritoriul Rusiei, în timp Kievul încearcă să mute ostilitățile în Rusia în mijlocul unei contraofensive pentru eliberarea zonelor ocupate, relatează AFP.
  • Rusia este astăzi „invincibilă” așa cum a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus vineri Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu adolescenții cu ocazia începerii anului școlar, în timp ce în țara invadată de Kremlin unii dintre elevii ucraineni s-au îndreptat pentru al doilea an școlar consecutiv către sălile de clasă din adăposturile antiaeriene pentru a se proteja de rachetele și dronele rusești, relatează AFP și Reuters.
  • Critici după invitarea ambasadorului rus la ceremonia Nobel
  • Video Momentul în care un avion militar rusesc este distrus în urma unui atac cu dronă
  • Danemarca cere Rusiei să își reducă personalul ambasadei / Scandalul vizelor pentru „ofițerii de informații”

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 555, LIVETEXT:

01:17Washingtonul aprobă vânzarea de vehicule blindate către Bulgaria după ajutorul acordat Ucrainei

Statele Unite au anunțat vineri că au aprobat vânzarea de vehicule blindate către Bulgaria pentru 1,5 miliarde de dolari, un nou acord major cu un membru est-european al NATO în contextul războiului din Ucraina, potrivit AFP.

00:18Un oficial de la Casa Albă discută despre eforturile anticorupție cu o delegație din Ucraina

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, s-a întâlnit vineri cu o delegație formată din șefi ai instituțiilor anticorupție ucrainene și a reiterat sprijinul american pentru reformele anticorupție din Ucraina, a anunțat Casa Albă într-o declarație.

„Domnul Sullivan a subliniat importanța vitală pentru orice societate democratică a unor instituții judiciare și de aplicare a legii independente și imparțiale, capabile să investigheze, să urmărească și să judece cazurile de corupție, indiferent unde duc acestea”, a declarat Casa Albă vineri, după întâlnire.

23:44Un bărbat vorbitor de limba rusă a atacat un grup de copii în orașul german Einbeck pentru că vorbeau ucraineană. Mai mult, acesta a aruncat unui copil de 10 ani peste balustrada unui pod într-un canal. A fost deschisă o anchetă privind tentativa de omor, relatează Ukrainska Pravda și Die Welt.

22:55Rusia l-a adăugat vineri pe respectatul jurnalist și co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021 Dmitri Muratov pe lista sa de agenți străini, etichetă pe care autoritățile o folosesc în mod obișnuit pentru a înăbuși criticile.

Critici după invitarea ambasadorului rus la ceremonia Nobel

21:49Critici după invitarea ambasadorului rus la ceremonia Nobel

Invitația adresată ambasadorului rus în Suedia de a participa la viitoarea ceremonie de decernare a Premiului Nobel a stârnit controverse vineri, premierul suedez exprimându-și deschis dezacordul, potrivit AFP

21:40Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat să participe la adunarea generală ONU la New York în această lună și să participe la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, a declarat vineri ambasadorul Albaniei la ONU, Ferit Hoxha, relatează Reuters.

Liderii mondiali urmează să înceapă să se adune la New York din 18 septembrie pentru reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU.

20:51Video Momentul în care un avion militar rusesc este distrus în urma unui atac cu dronă

O înregistrare video realizată de serviciile de informații militare ucrainene a dezvăluit momentul în care un avion militar rusesc este distrus în urma unui atac cu dronă.

20:29Un elicopter militar polonez „încalcă” frontiera cu Belarusul

Un elicopter militar polonez a încălcat granița cu Belarus, a declarat Comitetul de Stat pentru Frontieră din Belarus.

Aparatul M1-24 a traversat frontiera la o „altitudine extrem de joasă” înainte de a se întoarce, a precizat acesta într-o declarație. În consecință, reprezentantul diplomatic al Poloniei a fost convocat, iar Belarusul a cerut lansarea unei anchete.

Rusia spune că rachetele SARMAT/SATAN au fost puse în serviciul de luptă

19:41Rusia este astăzi „invincibilă” așa cum a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus vineri Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu adolescenții cu ocazia începerii anului școlar, în timp ce în țara invadată de Kremlin unii dintre elevii ucraineni s-au îndreptat pentru al doilea an școlar consecutiv către sălile de clasă din adăposturile antiaeriene pentru a se proteja de rachetele și dronele rusești, relatează AFP și Reuters.

19:22Danemarca cere Rusiei să își reducă personalul ambasadei / Scandalul vizelor pentru „ofițerii de informații”

Ministerul danez de Externe a anunțat vineri că a cerut Rusiei să reducă numărul de personal de la ambasada sa din Copenhaga, în principal din cauza încercărilor Rusiei de a include „ofițeri de informații” în cererile de viză, potrivit AFP.

19:02Ucraina a recunoscut vineri pentru prima dată că a efectuat un atac cu drone asupra unui aeroport rusesc săptămâna aceasta de pe teritoriul Rusiei, în timp Kievul încearcă să mute ostilitățile în Rusia în mijlocul unei contraofensive pentru eliberarea zonelor ocupate, relatează AFP.

17:51 Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby spune că Statele Unite au înregistrat progrese notabile din partea forțelor ucrainene în Zaporojie în ultimele 72 de ore, relatează Reuters.

Kirby a mai spus că nu este în măsură să confirme rapoartele conform cărora rachetele balistice intercontinentale Sarmat cu capacitate nucleară ale Rusiei au fost puse în serviciu de luptă.

17:44 Numărul atacurilor cu drone pe teritoriul Rusiei urmează să crească, iar recentele atacuri au arătat că războiul din Ucraina se muta treptat în Rusia, a avertizat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, relatează Reuters.

17:22Rusia spune că rachetele SARMAT/SATAN au fost puse în serviciul de luptă

Șeful agenției spațiale rusești Roscosmos a declarat vineri că rachetele balistice intercontinentale Sarmat (cod Satan II în Occident) ale țării, care pot transporta 10 sau mai multe focoase nucleare, au fost puse în serviciu de luptă, a relatat agenția de presă de stat RIA.

Rusia și Belarus, invitate din nou la banchetul de decernare a Premiului Nobel

16:49Ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus un total de 281 de drone ucrainene în ultima săptămână, inclusiv 29 în regiunile de vest ale Rusiei, indicând amploarea războiului cu drone care se desfășoară între Rusia și Ucraina, relatează Reuters.

„281 de vehicule aeriene fără pilot ucrainene au fost distruse, inclusiv un Tu-141 Strizh, precum și 29 de UAV ucrainene în regiunile de vest ale Federației Ruse”, a anunțat vineri ministerul.

Rusia, la rândul ei, a lovit în repetate rânduri Ucraina cu drone cu încărcături explozibile, care sunt mult mai ieftine decât rachetele și mult mai dificil – și costisitor – de interceptat pentru sistemele de apărare aeriană.

16:36Kremlinul avertizează BAE Systems din Marea Britanie: Baza din Ucraina ar putea fi o țintă pentru armata rusă

Kremlinul a declarat vineri că privește negativ decizia contractorului britanic din domeniul apărării BAE Systems de a se stabili în Ucraina, adăugând că orice fabrici care produc arme folosite împotriva Rusiei ar deveni ținte pentru armata Moscovei, potrivit Reuters.

16:11Rusia a afirmat vineri că a cucerit „poziții-cheie pe teren înalt” în apropierea orașului Kupiansk din estul Ucrainei, un sector al frontului pe care trupele sale sunt în ofensivă de mai multe săptămâni, potrivit AFP.

„În direcția Kupiansk, poziția tactică a unităților din grupul de trupe „Vest” a fost îmbunătățită prin capturarea unor fortărețe inamice și a unor poziții-cheie pe teren înalt”, a precizat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

15:38 Rusia și Belarus, invitate din nou la banchetul de decernare a Premiului Nobel

Ambasadorii din Rusia și Belarus au fost invitați din nou la banchetul de decernare a Premiului Nobel, după ce anul trecut au fost excluși din cauza invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina, a anunțat Fundația Nobel, potrivit CNN.

15:19Dronele ucrainene au vizat din nou capitala Rusiei şi două regiuni din sud-vestul ţării, la graniţa cu Ucraina, într-una dintre ele aflându-se una dintre cele mai mari centrale nucleare ale ţării, cu reactoare de tipul celor de la Cernobîl, au declarat vineri oficiali ruşi.

Baza aeriană rusă „Kryesti” din Pskov a fost atacată de drone lansate de pe teritoriul Rusiei

14:56Ucraina îi mulțumește demisionarului Ben Wallace pentru „sprijinul său excepțional”

Videoclipul, distribuit pe X (fostul Twitter), îi mulțumește dlui Wallace pentru că a contribuit la furnizarea mai multor arme, printre care:

  • rachete Storm Shadow
  • tancuri Challenger 2
  • MANPADS

Marea Britanie a devenit al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina sub conducerea dlui Wallace, după Statele Unite.

14:26 Schimburile comerciale dintre Uniunea Europeană şi Rusia au fost puternic afectate de restricţiile asupra importurilor şi exporturilor impuse de blocul comunitar în urma invadării Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

14:00Datele colectate din surse independente arată că armata rusă a pierdut un număr uriaș de tancuri T-90M, cele mai moderne pe care le are la dispoziție și considerate mândria industriei ruse de armament.

13:43Ucraina a anunțat că încă două nave de transport marfă au plecat dintr-un port din sudul țării, deplasându-se de-a lungul coridorului stabilit în direcția Bosfor. Ministerul ucrainean al dezvoltării a precizat că navele transportă 56.000 de tone de fontă brută și 172.000 de tone de concentrat de minereu de fier.

Anunțul este oarecum surprinzător întrucât Turcia afirmase în urmă cu doar câteva zile că nu a primit noi solicitări de a aproba treceri prin strâmtoarea Bosfor a unor nave ce urmează să plece din porturile ucrainene.

13:22Directorul executiv al Roscosmos a declarat vineri că rachetele balistice intercontinentale Sarmat, care pot transporta peste 10 focoase, au intrat în serviciul activ al forțelor armate ruse. În luna iunie președintele Vladimir Putin afirmase că ele vor fi capabile de misiuni de luptă „în curând”.

12:58Parchetul ucrainean a deschis un dosar penal împotriva președintelui Comisiei Electorale Centrale a Rusiei, Ella Pamfilova, și a adjunctului acesteia, Nikolay Bulaev, sub suspiciunea de „încălcare a integrității teritoriale a Ucrainei”.

Acest lucru a fost raportat de Biroul Procurorului General și Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), măsura venind după ce Rusia a anunțat că va organiza alegeri în teritoriile ucrainene ocupate.

SBU spune că a identificat peste 3.500 de persoane care ajută Moscova să organizeze alegerile în regiunile ucrainene aflate sub ocupaţia Rusiei

12:33 Președintele rus Vladimir Putin va purta discuții cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Soci pe 4 septembrie, a confirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Într-adevăr, discuțiile vor avea loc luni, vor avea loc la Soci, la mijlocul zilei”, a spus Peskov, confirmând practic data oficială a întâlnirii celor doi șefi de stat după săptămâni de speculații. Aceasta este prima întâlnire dintre cei doi lideri de la suspendarea de către Moscova a participării sale la acordul de exportare a cerealelor ucrainene.

Ultima dată când Putin și Erdogan s-au întâlnit personal a fost pe 13 octombrie 2022, la Astana.

12:11Baza aeriană rusă „Kryesti” din Pskov a fost atacată de drone lansate de pe teritoriul Rusiei, a declarat șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, într-un comentariu făcut pentru site-ul The War Zone.

Budanov a declarat de asemenea că patru avioane militare rusești Il-76 au fost avariate în urma atacului. „Două au fost distruse și două au fost grav avariate”, a menționat el.

Potrivit acestuia, avioanele au fost vizate în mod special deoarece Rusia le-a folosit pentru a transporta mărfuri militare și personal al Forțelor Aeropurtate Ruse.

11:52 Partidul de guvernare din Georgia a anunțat vineri că va demara procedurile de punere sub acuzare a președintelui Salome Zurabișvili din cauza vizitelor făcute de aceasta în Europa, în pofida voinței guvernului. Zurabișvili acuză puterea de la Tbilisi că este pro-Rusia și că nu dorește aderarea țării la UE și NATO.

11:38 Ihor Zhovkva, șeful adjunct al cancelariei președintelui Volodimir Zelenski, spune că în prezent nimeni nu mai discută despre „planuri alternative de pace” pentru Ucraina și că partenerii săi occidentali susțin formula lui Zelenski, precum și necesitatea de a elibera Crimeea.

„China, India, Africa de Sud și Arabia Saudită au vorbit despre pacea în Ucraina pe baza formulei ucrainene”, a mai spus el într-un amplu interviu acordat Ukrinform.

11:06Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) spune că a identificat peste 3.500 de persoane, printre care emisari din Rusia şi colaboratorii lor ucraineni, care lucrează cu autorităţile impuse de Moscova la organizarea alegerilor în regiunile ucrainene aflate sub ocupaţia Rusiei, scrie Agerpres, citând EFE.

Printre persoanele identificate, care, potrivit legii ucrainene, sunt suspectate de infracţiuni de colaboraţionism şi conspiraţie împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, se numără membri ai comisiilor de organizare a alegerilor în regiunile ucrainene ocupate şi, de asemenea, candidaţi la aceste alegeri.

Potrivit SBU, Rusia oferă bani cetăţenilor ucraineni care sunt implicaţi în procesul electoral şi chiar îi obligă pe unii dintre ei să participe la acesta.

Rusia a convocat alegeri pentru 10 septembrie în zonele aflate sub controlul său din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, regiuni ucrainene pe care Moscova le-a declarat parte din Rusia pe 30 septembrie anul trecut, după ce le-a luat cu forţa.

Noi atacuri cu drone asupra Moscovei

10:51După ultimele atacuri cu drone împotriva capitalei ruse, primarul său, Serghei Sobianin, a declarat că dorește extinderea sistemului de apărare împotriva acestora.

„În acest an am făcut multe pentru a proteja Moscova de drone şi de încercările de atacuri teroriste”’, le-a declarat Sobianin reprezentanţilor companiilor municipale, potrivit agenţiei Interfax. El a precizat că în ultimele săptămâni au fost ridicate noi sisteme de apărare aeriană. „Uneori asfaltul nici nu are timp să se răcească – şi deja rachetele acţionează, doborând dronele”, a mai spus oficialul rus.

10:14Forțele ruse și-au ținut propriii soldați înfometați într-o groapă pentru că au refuzat să lupte, a declarat un oficial ucrainean, citat de Sky News.

09:37Dronele ucrainene au vizat din nou capitala Rusiei şi o regiune din sud-vestul ţării, la graniţa cu Ucraina, au declarat vineri oficiali ruşi, conform CNN.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat că apărarea aeriană a doborât o dronă care se apropia de capitală în timpul nopţii. Nu au fost raportate victime sau pagube, a spus el.

Între timp, în regiunea Kursk, o dronă ucraineană a vizat oraşul Kurceatov în primele ore ale zilei de vineri, a declarat guvernatorul Roman Starovoit. El a susținut că drona a lovit o clădire nerezidenţială, avariindu-i faţada.

09:20Rusia, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, se confrună cu o penurie de combustibil crucial pentru strângerea recoltei în unele regiune agricole din sudul ţării, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi în lunile următoare, au declarat surse din piaţă pentru Reuters.

08:44Reprezentanții grupului Wagner le-au recomandat mercenarilor lor să își caute un alt loc de muncă după moartea liderului lor, Evgheni Prigojin, care a fost înmormântat marți într-un cimitir din Sankt Petersburg, potrivit El Periodico, citat de Rador.

Ucraina a dezvoltat o armă care poate lovi o țintă de la 700 de km – Zelenski

08:30Rusia şi Belarus au fost invitate din nou la gala Premiilor Nobel de la Stockholm, după ce anul trecut au fost lăsate pe dinafară din cauza războiului din Ucraina, afirmă Fundaţia Nobel. Şi Iranul a fost invitat din nou la evenimentul din Capitala Suediei, după ce nu i s-a permis participarea anul trecut, potrivit BBC.

08:12Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa a dezvoltat o armă care poate lovi o țintă la 700 km (435 mile) distanță, potrivit Al-Jazeera. Arma a fost produsă de Ministerul Industriilor Strategice al Ucrainei, dar nu au fost oferite alte detalii.

07:42Primul lot de tancuri americane Abrams va ajunge în Ucraina în septembrie, scrie Politico, citând surse din Departamentul Apărării al SUA. „Zece din cele 31 de tancuri promise din SUA vor sosi în țară până la jumătatea lunii septembrie”, se arată în documentul citat

07:14În dimineața zilei de 1 septembrie, aeroporturile Vnukovo și Domodedovo din Moscova au fost închise temporar, interzicându-se atât aterizările, cât și decolările. 32 de zboruri au fost întârziate și 20 au fost anulate, anunță Ria Novosti.

06:50În ultimele 24 de ore, aviația ucraineană a lansat 14 lovituri în zonele în care este concentrat personalul inamic, potrivit rezumatului de dimineață al Statului Major General.

La rândul lor, rușii au lansat o rachetă și au făcut 44 de raiduri aeriene, efectuând 70 de atacuri cu rachete asupra pozițiilor Forțelor de Apărare și a zonelor populate. În urma atacurilor teroriste rusești, în rândul populației civile există morți și răniți. Clădirile de locuințe și alte infrastructuri civile au fost distruse. De asemenea, au existat peste 25 de ciocniri între forțele armate ale celor două state.

06:21Banca Mondială va ajuta financiar peste 100.000 de familii din Ucraina pentru ca acestea să poată face reparații urgente la casele avariate de atacurile rusești. „Proiectul de reparare a locuințelor va permite proprietarilor de case să facă reparații ușoare, cum ar fi înlocuirea ferestrelor sparte sau repararea acoperișurilor deteriorate. De asemenea, va oferi fonduri proprietarilor de clădiri rezidențiale multifamiliale care sunt deteriorate”, scrie Ukrinform.

06:10Ucraina continuă reforma descentralizării administrative, în ciuda războiului. „Ucraina nu numai că poate, dar continuă dezvoltarea reformei în condițiile invaziei. Până în prezent, Ucraina a ținut ștacheta sus în fața partenerilor internaționali. O problemă importantă a reformei este controlul și monitorizarea deciziilor organismelor locale de guvernare. În primul rând, este necesar controlul din partea publicului, deoarece publicul este un participant direct la evenimentele politice care au loc în administrația locală. Desigur, acest lucru nu exclude prezența controlului de către autoritățile centrale.”, a declarat șeful adjunct al Biroului Președintelui Oleksiy Kuleba pentru Ukrinform.

06:00 În dimineața zilei de 1 septembrie a fost anunțată o alertă aeriană la Kiev și în mai multe regiuni din cauza amenințărilor cu rachete. „Regiunile Herson, Mykolaiv, Cherkasy, Kirovohrad, Dnipropetrovsk – pericol de rachete!”. Oficialii au adăugat că e posibilă lansarea rachetelor de croazieră Kalibr din Marea Neagră. Ulterior, a fost anunțată o alertă aeriană din cauza pericolului rachetelor în regiunile Odesa și Vinnytsia.

05:00Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, într-o scrisoare către ministrul rus de externe Serghei Lavrov, spune că a oferit „o serie de propuneri specifice” pentru restabilirea Acordului privind cerealele Mării Negre. „Nu putem avea o Inițiativă a Mării Negre care să funcționeze de la criză la criză, de la suspendare la suspendare. Trebuie să avem ceva care să funcționeze și care să funcționeze în beneficiul tuturor”. Guterres spune că este „extrem de important să restabilim” afacerea cu cereale. Până la urmă, este o contribuție importantă la promovarea „obiectivelor adecvate ale ONU în domeniul securității alimentare”.

01:01O grupare de gherilă rusă a revendicat un atac cu dronă comis duminică la Kursk, în Rusia.

Corpul voluntarilor ruși pro-ucraineni (RVC) a declarat că au trecut „din nou frontiera poroasă fără interferențe” înainte de a lovi un aerodrom militar.

„Toate țintele vizate au fost distruse. Subliniem: obiective legitime care au adus durere și moarte în orașele ucrainene pașnice”, a postat grupul pe Telegram.

00:36Zelenski anunţă că s-a ajuns la un acord privind livrarea către Ucraina a unor vehicule blindate pentru evacuare medicală.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că s-a ajuns la un acord privind livrarea către ţara sa a unor vehicule blindate pentru evacuare medicală.

Cum încearcă hackerii militari ruși să fure planurile de luptă ucrainene

00:21Un bărbat a fost inculpat în SUA pentru contrabandă cu potențial echipament militar în Rusia.

Arthur Petrov a fost acuzat de încălcarea controalelor la export din SUA în legătură cu un presupus plan de a oferi Moscovei microelectronice care pot fi folosite de armată.

Cetățeanul ruso-german a fost acuzat de infracțiuni de control al exporturilor, contrabandă, fraudă electronică și spălare de bani, potrivit avocatului american Damien Williams.

23:40Kievul cere Turciei să respingă încercări ale Moscovei de a crea rute ruseşti de export a cerealelor la Marea Neagră.

O susţinere a unor exporturi ruseşti de cereale la Marea Neagră fără o reluare a exporturilor de cereale din porturile ucrainene ar consolida „sentimentul impunităţii” al Moscovei şi ar reprezenta „o lovitură dură” aplicată obligaţiilor internaţionale şi dreptului internaţional, denunţă joi Ministerul ucrainean de Externe, după ce ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a anunţat, în urma unei întâlniri cu ministrul turc de Externe Hakan Fidan, la Moscova, o iniţiativă rusească în acest sens, relatează CNN.

23:14MTI: Péter Szijjártó – Guvernul ungar nu e dispus nici măcar să discute despre finanţarea livrărilor de armament către Ucraina.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore de război:

  • Autoritățile instalate de Rusia au început joi să organizeze alegeri regionale în anumite părți ale Ucrainei pe care Rusia le-a revendicat anul trecut, încercând să consolideze autoritatea Moscovei în ceea ce ea numește „noile sale teritorii”.
  • Liderul belarus Alexander Lukașenko a criticat ceea ce el a numit „cereri stupide” din partea Poloniei și a statelor baltice pentru ca luptătorii Wagner care se adăpostesc în țara sa să plece, a informat AFP. Luptătorii Wagner s-au refugiat în Belarus după rebeliunea lor de scurtă durată împotriva conducerii militare a Moscovei în iunie, stârnind îngrijorări din partea țărilor vecine.
  • Trupele ucrainene au avansat în sud și est în cadrul contraofensivei împotriva forțelor ruse, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, citat de Associated Press.
  • Compania britanică de apărare BAE Systems a înființat o filială în Ucraina și a semnat acorduri cu guvernul de acolo pentru a ajuta la creșterea furnizării de arme și echipamente a Kievului.
  • Navele de război ale Marinei Regale și aeronavele de patrulare a Royal Air Force au monitorizat mai multe nave de război rusești care se apropiaseră de Regatul Unit.
  • Doi „sabotori” ucraineni au fost uciși și cinci capturați în timpul unei incursiuni în regiunea Bryansk, a declarat joi un oficial rus.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat scutirile medicale date prin acte de corupție care au permis oamenilor să evite serviciul militar, declarând că sistemul medical a permis prin mită plecări în masă în străinătate.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro