Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 571: Ucraina susține că a eliberat satul Klișciivka / Mesaje Ro-Alert în Galați și Tulcea / Dronele ucrainene provoacă haos: Crimeea, Moscova și un depozit de petrol, vizate de atacuri

HotNews.ro
brigada de asalt Spartan a Garzii Nationale a Ucrainei participand la antrenamente pe fondul razboiului, Foto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia
brigada de asalt Spartan a Garzii Nationale a Ucrainei participand la antrenamente pe fondul razboiului, Foto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Rusia a declarat că a zădărnicit duminică dimineață un atac coordonat al Ucrainei asupra Crimeei, în timp ce dronele au vizat de asemenea Moscova, perturbând traficul aerian în capitală, și au provocat un incendiu la un depozit de petrol din sud-vestul țării.

07:30Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Sinteza zilei:

  • Șeful NATO, Jens Stoltenberg, avertizează că războiul din Ucraina nu va avea un sfârșit rapid, în timp ce Kievul continuă cu contraofensiva împotriva Rusiei.
  • Autoritățile ucrainene au anunțat duminică că forțele de la Kiev au recucerit Klișciivka, un oraș important din punct de vedere tactic la sud de orașul Bahmut.
  • Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a părăsit Rusia duminică după ce a inspectat bombardiere strategice cu capacitate nucleară în ziua precedentă împreună cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.
  • Rusia a efectuat un atac cu rachete asupra unei fabrici din orașul Harkov, a declarat ministerul rus al apărării, unde sunt reparate vehicule blindate pentru armata ucraineană.
  • Rusia a declarat că a dejucat un atac coordonat ucrainean asupra Crimeei duminică dimineața, în timp ce dronele au vizat și Moscova, perturbând traficul aerian din capitală și au provocat un incendiu la un depozit de petrol din sud-vestul țării.
  • Liderul cecen Ramzan Kadîrov a publicat un videoclip cu el pentru a înlătura speculațiile despre starea sa de sănătate
  • Mesaj RO-Alert pentru locuitorii din zona de nord a judeţului Tulcea şi cei zona de frontieră din Galaţi cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 571, LIVETEXT:

22:43 Locuitorii din zona de nord a judeţului Tulcea şi cei zona de frontieră din Galaţi au primit, duminică seară, mesaje RO-Alert, deoarece există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.

21:57Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forțele sale au doborât două drone ucrainene peste Crimeei și o a treia deasupra regiunii Belgorod.

Ministerul a spus că sistemele de apărare aeriană au distrus două vehicule aeriene fără pilot în partea de sud-vest a peninsulei la aproximativ 8:30 p.m. ora Moscovei. A spus că sistemele de apărare aeriană au distrus și o dronă ucraineană deasupra regiunii Belgorod aproximativ 10 minute mai târziu. Reuters nu a putut verifica raportul.

21:20 Contraofensiva ucraineană „nu a eșuat”, dar drumul către o victorie definitivă a Kievului în conflict este încă foarte lung, a apreciat șeful de stat major american, generalul Mark Milley, într-un interviu difuzat duminică, relatează AFP.

Ucraina a lansat o contraofensivă în iunie pentru a relua teritoriile ocupate de Rusia, după ce a primit arme occidentale și a antrenat noi batalioane.

„Știu că unii observatori spun că această ofensivă a eșuat. Nu a eșuat”, a spus generalul american într-un interviu la CNN.

„Această ofensivă, deși lentă, mai lentă decât era prevăzut, a rămas constantă”, a spus el, afirmând că ucrainenii au încă „o forță de atac semnificativă”.

Ucraina a recucerit satul Klișciivka

19:49Ucrainenii au anunțat că forțele sale militare au eliberat satul Klișciivka din apropiere de Bahmut, la câteva zile după ce au eliberat satul Andriivka.

„Klișchiivka a fost curățată de ruși și eliberată”, a declarat Alexander Sirskîi, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, într-o postare pe Telegram.

18:30Comisia Europeană a făcut duminică un apel către Polonia, Ungaria şi Slovacia să adopte o atitudine constructivă, după ce aceste state au anunţat că, în mod unilateral, vor continua să interzică importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisie de a pune capăt restricţiilor, transmite Reuters.

„Suntem conştienţi de anunţurile unor state membre cu privire la măsuri unilaterale. Ceea ce este important acum este ca toate ţările să lucreze în spirit de compromis şi cu o atitudine constructivă”, a spus o purtătoare de cuvânt de la executivul comunitar.

16:10Un fermier a murit, iar un altul a fost rănit duminică în regiunea Herson din sudul Ucrainei, după ce tractorul lor a lovit o mină în timp ce muncitorii arau un câmp, a declarat guvernatorul Hersonului, Oleksandr Prokudin, relatează Reuters.

Eliberată după o îndelungată ocupație rusă, regiunea Herson este puternic minată, iar fermierii își riscă viața încercând să își lucreze câmpurile care nu au fost încă curățate de mine.

„Facem din nou apel la locuitorii din regiune. Nu începeți nicio lucrare până când câmpurile nu au fost inspectate de geniști. Aveți grijă de siguranța dvs.”, a spus Prokudin în aplicația de mesagerie Telegram.

Kadîrov neagă că ar fi grav bolnav

15:21Liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat loial al lui Vladimir Putin, a publicat duminică un videoclip, despre care nu se știe când a fost înregistrat, în care cataloghează drept „minciuni” zvonurile care circulă cu privire la deteriorarea stării sale de sănătate, relatează AFP.

14:50Ministerul rus al Apărării susține, duminică, că Rusia a efectuat o lovitură cu rachete asupra unei fabrici din orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, unde sunt reparate vehicule blindate pentru armata ucraineană, relatează Reuters.

Ministerul nu a spus când a avut loc atacul și nici nu a oferit alte detalii.

Guvernatorul regional Oleg Sinehubov a scris în aplicația de mesagerie Telegram că Rusia a lovit clădirea unei „întreprinderi civile” din Harkov cu patru rachete S300.

Administrația regională Harkov nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Reuters.

14:40Rusia și Ucraina se vor confrunta luni în fața Curții Internaționale de Justiție într-un caz care se concentrează pe afirmațiile Moscovei conform cărora invazia sa în Ucraina a fost făcută pentru a preveni genocidul, relatează Reuters.

14:05Un blindat NATO a distrus gardul unei case și a intrat în curte, în Covasna . Accidentul a avut loc duminică dimineață, în timp ce o coloană de vehicule de luptă se deplasa la un exercițiu de rutină al militarilor francezi și belgieni, potrivti Libertatea.

13:20Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat că un siloz de cereale și câmpuri agricole au fost avariate în districtul Berezivskiy, în partea de est a regiunii, în atacul rusesc de duminică dimineață.

„Din fericire, nu au existat victime”, a declarat Kiper.

Kim Jong Un și-a încheiat vizita în Rusia

12:42Forţele ruse staţionate în Arctica, lângă Norvegia, țară care se învecinează cu Federația Rusă, reprezintă „20% sau mai puţin” din numărul anterior invaziei Rusiei în Ucraina, din februarie 2022, potrivit şefului apărării din Norvegia, transmite Reuters.

11:57Guvernatorul din Primorie, Oleg Kozhemyako, i-a făcut cadou lui Kim, la plecarea din Rusia, o vestă antiglonț, o dronă kamikaze și una de recunoștere cu rază lungă de acțiune, potrivit TASS.

11:38Traficul aerian a revenit la normal în regiunea Moscova, transmite agenția de presă TASS. Autoritățile ruse au suspendat zborurile din cauza unui atac cu drone ucrainene. Forțele de apărare aeriană ar fi respins atacurile, mai relatează presa rusă.

10:56Kim pleacă spre casă

Trenul cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la bord a părăsit gara din orașul rusesc Artiom din Orientul Îndepărtat, încheind astfel vizita sa în Rusia, au relatat duminică agențiile de presă rusești, citate de Reuters.

Distanța de la Artiom până la stația Khasan, la granița cu Coreea de Nord, este de peste 200 km.

Rusia a cheluit o sumă colosală pentru invazia din Ucraina

10:16Rusia a cheltuit 167 de miliarde de dolari pentru invazia la scară largă, iar ucrainenii au distrus echipamente ruseşti în valoare de aproximativ 34 de miliarde de dolari până la 24 august, potrivit Forbes Ucraina, pe baza datelor publicate de Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, notează news.ro.

09:56O dronă ucraineană a avariat duminică dimineață un depozit de petrol din sud-vestul Rusiei, declanșând un incendiu la un rezervor de combustibil care a fost ulterior stins, a declarat guvernatorul regional, potrivit Reuters.

„Nu există victime, toate serviciile de urgență lucrează pe teritoriul instalației”, a declarat guvernatorul regiunii Oriol, Andrei Klichkov.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informația. Oficialul nu a precizat dacă depozitul a fost lovit de resturi sau a fost vizat de dronă.

09:20Rusia a lansat duminică dimineață un atac combinat cu drone și rachete asupra Ucrainei, vizând în principal părțile sudice ale regiunii Odesa și lovind o instalație agricolă , au anunțat Forțele Aeriene ucrainene, transmite Reuters.

09:00Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că nu ar trebui să se aştepte o încheiere rapidă a războiului din Ucraina, într-un interviu publicat duminică, într-un moment în care armata ucraineană este angajată într-o contraofensivă pentru respingerea forţelor ruse, notează AFP.

08:39 Apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă ucraineană în regiunea Moscova şi alte şase care se îndreptau spre Peninsula anexată Crimeea, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării, citat de AFP și Agerpres.

Una dintre drone a fost interceptată la ora locală 01.45 (sâmbătă, 22.45 GMT) în districtul Istrinskii din regiunea Moscova, a indicat ministerul pe Telegram.

„Potrivit informaţiilor preliminare, nu există pagube sau victime la locul unde au căzut resturile”, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, de asemenea, pe Telegram.

Două drone ucrainene au fost, de asemenea, distruse în jurul orei 01.15, ora Moscovei (sâmbătă, 22.15 GMT) pe coasta de vest a Crimeei, apoi alte patru 30 de minute mai târziu deasupra coastelor de est şi de nord-vest ale peninsulei, potrivit Ministerului Apărării.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • Rusia a negat sâmbătă afirmația ucrainenilor că ar fi recucerit satul devastat din est Andriivka
  • Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a inspectat sâmbătă bombardiere strategice nucleare rusești și rachete hipersonice „Kinjal”, însoțit de ministrul apărării
  • Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a confirmat că liderul cecenilor, Ramzan Kadîrov, se află în stare critică din cauza unei boli, a declarat purtătorul de cuvânt al SBU, Andrii Iusov
  • Atacul cu rachete ucrainene asupra șantierului naval din Sevastopol din peninsula Crimeea anexată ilegal în 2014 de Rusia, a provocat daune importante unei nave de debarcare și unui submarin rusesc de mari dimensiuni, arată imaginile prin satelit
  • Aleksandr Lukașenko și-a exprimat interesul pentru crearea unui parteneriat trilateral cu Rusia și Coreea de Nord
  • Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat sâmbătă că intenționează să vândă aproximativ 100 de proprietăți ucrainene, inclusiv una aparținând președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
  • Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită Guvernului să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina

––––––

Evenimentele de sâmbătă privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro