Sari direct la conținut

„Se mai întâmplă”: Grațierea unui canibal condamnat pentru omor nu schimbă poziția Kremlinului privind voluntarii trimiși să lupte în Ucraina

HotNews.ro
Dmitri Peskov, ​purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
Dmitri Peskov, ​purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Kremlinul a declarat miercuri că îşi menţine politica de graţiere prezidenţială pentru deţinuţii care acceptă să lupte în Ucraina, după ce presa rusă a dezvăluit eliberarea unui bărbat ce fusese condamnat pentru omucideri sataniste şi canibale, informează AFP și Agerpres.

Nikolai Ogolobiak, condamnat la 20 de ani de închisoare în 2010, a fost graţiat de preşedintele rus Vladimir Putin şi s-a întors la el acasă la începutul lui noiembrie, potrivit portalului de ştiri 76.ru din regiunea Iaroslav unde Ogolobiak s-a stabilit şi unde au fost comise crimele lui.

Această graţiere şi cele ale altor condamnaţi, printre care unul dintre complicii la asasinarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, au declanşat o timidă dezbatere în Rusia cu privire la oportunitatea acestei politici.

În orice caz, Kremlinul, întrebat cu privire la acest subiect încă o dată miercuri, nu prevede nicio schimbare.

„Problema nu este una nouă, ea a fost pusă de mai multe ori şi în prezent toată lumea se uită cu atenţie la aceste liste de persoane graţiate”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Kremlinul sugerează că deținuții sunt folosiți pe post de „carne de tun”

„Însă eu repet, este vorba de condiţii (de graţiere) precise, legate de o prezenţă în prima linie, de o anumită perioadă de timp în prima linie, de o participare la grupuri de asalt, şi abia după aceasta are loc graţierea”, a explicat Peskov, adăugând că nu există „nicio revizuire” a acestei politici.

Familii ale victimelor în alte dosare au denunţat această măsură, cu atât mai mult cu cât unele familii nu au fost prevenite în legătură cu aceste eliberări. Întrebat cu privire la acest subiect la începutul lui noiembrie, Peskov a apărat aceste graţieri, estimând că „persoanele condamnate, inclusiv pentru crime grave, îşi ispăşesc crima cu sânge pe câmpul de luptă”.

Zeci de mii de deţinuţi ruşi au fost trimişi pe front în Ucraina, adesea în cadrul unor contracte cu formaţiuni paramilitare precum gruparea Wagner. Dacă supravieţuiesc după şase luni de lupte, ei sunt eligibili pentru graţiere.

Canibalul grațiat a făcut parte dintr-o sectă satanistă

Aceşti bărbaţi au luptat adesea în zonele cele mai periculoase de pe front şi, după mărturia chiar a şefului defunct al grupării Wagner, Evgheni Prigojin, ei au fost folosiţi drept carne de tun.

Potrivit site-ului 76.ru, care l-a intervievat pe Nikolai Ogolibiak, 33 de ani, acesta din urmă a fost grav rănit în lupte şi este în prezent o persoană cu handicap.

El şi alţi cinci tineri, toţi adolescenţi în momentul faptelor şi care susţineau că fac parte dintr-o sectă satanistă, fuseseră condamnaţi pentru uciderea ritualică a patru adolescenţi pe care ei îi dezmembraseră înainte de a mânca bucăţele din cadavrele lor.

Urmărește ultimele evoluții din a 637-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro