Sari direct la conținut

WP: Atacurile repetate asupra Podului Kerci au făcut Rusia să ia în considerare o soluție disperată, alături de China

HotNews.ro
Podul Crimeii, vazut de la distanta, Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia
Podul Crimeii, vazut de la distanta, Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Moscova vrea să sape un tunel pe sub Marea Azov, o soluție disperată care să asigure o legătură sigură între Crimeea și Rusia, în condițiile atacurilor ucrainene repetate asupra Podului Kerci, a dezvăluit cotidianul american Washington Post (WP), citat de News.ro.

Serviciile ucrainene de securitate (SBU) au prezentat jurnaliștilor de la WP comunicații interceptate care dovedesc că şefi ai unor întreprinderi ruseşti şi chinezeşti au discutat despre acest proiect la sfârşitul lui octombrie. Această idee ar fi apărut la Moscova înspre sfârșitul anului trecut, după ce Podul Kerci care leagă Crimeea de Rusia a fost atacat pentru prima oară în data de 8 octombrie.

Podul, singura infrastructură care asigură o legătură stabilă între peninsula anexată ilegal de Moscova în 2014 şi restul teritoriului rus, a fost de atunci ținta mai multor atacuri plănuite de forțele speciale ucrainene și serviciile de informații de la Kiev. În luna august a acestui an forțele ucrainene au atacat podul Kerci și cu rachete.

Un tunel submarin ar securiza, astfel, aprovizionarea peninsulei, în cazul în care podul este avariat puternic sau scos din uz pe termen lung.

Renunță China la „neutralitatea” sa pentru a ajuta Rusia?

Surprinzător este însă faptul că Rusia ar planifica acest proiect faraonic împreună cu China. E-mailuri interceptate de către SBU, Serviciul de Securitate al Ucrainei, pe care Washington Post scrie că le-a consultat şi atestat – arată că una dintre cele mai mari firme de construcţii din China şi-a semnalat disponibilitatea de a participa la acest proiect.

Cotidianul american scrie că un consorţiu ruso-chinez ar fi fost înfiinţat recent în Crimeea în acest scop.

Această alianţă poate părea uimitoare, având în vedere neutralitatea clamată de China în ceea ce privește războiul din Ucraina, dar şi pentru că aceasta „nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei”, amintește WP.

În privinţa fezabilităţii proiectului, costurile s-ar ridica la miliarde de dolari şi ar dura ani de zile, potrivit experților în inginerie consultaţi de către Washington Post pentru a comenta subiectul.

Urmărește ultimele evoluții din a 642-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro